- Parengta pagal Vincentą Saką
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valdant Žygimantui Senajam (XVI a. pirmoji pusė), jo rūmuose jau buvo gaminami pieniški ledai, kurių receptą iš Italijos atsivežė garsioji Bona Sforca. Nuo XVIII a. ledainės pradėtos steigti ir Vilniuje. Tarpukariu vien Laisvės al. Kaune veikė daugiau nei dešimt ledainių, iš kurių populiariausios buvo kavinė "Tulpė" ir iš Raudondvario kilusios L.Stankevičienės restoranas.
Anot nepriklausomo kulinarijos eksperto Vincento Sako, Lietuvoje nė su žiburiu nerasite tikrai natūralių ledų. Ekspertas siūlo ledus gamintis namuose, nes lietuviai tai mokėjo nuo seno – iki šių dienų senuose dvaruose išlikusių akmeninių ledainių, specialių šaltų rūsių. Štai V.Sako pasiūlyti keli seni labai skanių namie gaminamų ledų receptai.
Senoviniai grietinėlės ir obuolių ledai
Reikės
300 g obuolių (rūgštesnių) tyrės,
50 g medaus,
500 g grietinėlės (geriau naminės).
Paruošimo būdas
Išvirti obuolių tyrę, pertrinti per sietą ir išplakti su medumi (medų galima dėti pagal savo skonį). Atšaldyti. Taip pat atšaldyti ir grietinėlę. Tuomet viską suplakti taip, kad atsirastų putų. Išplaktą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir tol laikyti šaldiklyje, kol sustings būsimų ledų kraštai. Reikia kelis kartus papurenti šakute šąlančių ledų masę, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.
Grietinėlės plombyras
Reikės
250 g pieno (geriau naminio),
180 g cukraus,
1 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus,
6 kiaušinių trynių,
500 g grietinėlės (geriau naminės).
Paruošimo būdas
Užvirinti pieną su cukrumi (su panašiu kiekiu medaus bus dar skaniau) ir nukelti nuo viryklės. Kiaušinio trynius, po truputį pilant į juos pieną, gerai išplakti. Indą su plaktais kiaušinio tryniais ir pienu įstatyti į puodą su vandeniu. Maišant kaitinti ant silpnos ugnies tol, kol susidarys vientisa grietinės tirštumo masė. Tuomet nukelti nuo viryklės ir, uždengus folija (kad nesusidarytų plėvelė), palikti, kol atvės. Po to supilti grietinėlę, suplakti. Gautą masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.
Naminiai pieniški ledai
Reikės
4 kiaušinių trynių,
160 g cukraus,
25 g vanilinio cukraus,
1 l pieno (geriau naminio).
Paruošimo būdas
Kiaušinių trynius išsukti su paprastu ir vaniliniu cukrumi. Pieną užvirinti. Į išsuktą kiaušinių masę, pamažu ją maišant, pilti verdantį pieną. Masę atvėsinti, supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldiklyje šaldyti, kol sustings kraštai. Šąlančius ledus kelis kartus papurenti šakute, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų.
Dvaro grietinėlės su obuoliais plombyras
Reikės
125 g cukraus,
3 kiaušinių trynių,
380 g grietinėlės (geriau naminės),
300 g obuolių (rūgštesnių).
Paruošimo būdas
Iki baltumo ištrinti trynius su cukrumi ir gerai išmaišyti su puse stiklinės riebios grietinėlės. Nuolat maišant kaitinti ant lėtos ugnies, bet neužvirinti. Supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir įdėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Iškepti tris obuolius ir pertrinti juos per sietą. Tuomet išplakti dar vieną stiklinę grietinėlės ir sumaišyti ją su obuolių tyre. Masę supilti į plastikinį indelį su dangteliu ir šaldyti šaldiklyje, kol sustings. Kelis kartus šąlančius ledus, kad nesusidarytų didelių ledų kristalų, papurenti šakute.
Parengė Virginija Skučaitė
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...