Quantcast

Ko reikia gardiems naminiams mėsainiams? (receptai)

  • Teksto dydis:

Kad ir kaip piktinamės, kad mėsainiai – nesveiki, bet pasaulis juos reabilitavo. Tai jau seniai nebėra tik greitasis, pigus maistas. Mėsainiai nusipelnė ne tik Tarptautinės dienos – ji minima gegužės 28-ąją, bet ir aukštosios virtuvės šefų dėmesio. Mėsainiai – vienas labiausiai populiarėjančių patiekalų ant grilio.

Gardžių mėsainių paslaptys

Naminiam mėsainiui nereikia nieko per daug įmantraus, pakanka sultingos, aukščiausios kokybės mėsos, pomidorų griežinėlių, svogūnų, sūrio, pomidorų padažo ir minkštos bandelės.

Tiesa, dar viena skanaus mėsainio paslaptis – namuose kepta bandelė. Jų galite išsikepti iš vakaro, o prieš formuodami mėsainius, perpjautą bandelę galite paskrudinti ant grilio, šiek tiek patepę sviestu ar aliejumi.

Mėsainių paplotėliai, iškepti ant grotelių, ne tik greičiau iškepa, bet yra skanesni: sultingi, įgavę dūmo kvapą, kurį suteikia medžio anglys. Kepdami ant grilio galite uždėti žolelių: čiobrelių, rozmarinų, mėtų, bazilikų – suteiks dar skanesnį aromatą.

Tikras mėsainis patiekiamas su jautienos maltinuku. Tačiau taisyklių nėra – skonio nepagadins ir kiauliena, ėriena, aviena. Norintieji liesesnio varianto, gali rinktis baltą mėsą – vištieną, kalakutieną, triušieną. Dėkite ir pakeptą rūkytą šoninę, lengvai apkepti ir suplėšyti galima ir vištos krūtinėlę, sukapoti šlaunelių kumpelius.

Suformavę maltinuką, leiskite mėsai pailsėti – palikite mėsainius ant lentutės arba lėkštės 5 min., kad sultys pasiskirstytų po visą mėsą.

Būtiniausių prieskonių, be kurių išties būtų neįmanoma iškepti mėsainio, mažai – tik druska ir pipirai. Norėdami turtingesnio skonio, mėsainius galite pagardinti rūkytos paprikos prieskoniais, čiobreliais, rozmarinais, raudonėliais, vištieną, kalakutieną – kariu, ciberžole, baziliku.

Labai svarbu gerai įkaitinti kepsninę, mėsainius dėti ne per arti vieną nuo kito. Mėsainių neperkepkite, bet ir neskubėkite apversti – reikia, kad mėsa lengvai atšoktų nuo grotelių. Prieš kepdami jas patepkite aliejumi.

Perpjovę bandeles, jų vidinę pusę galite ištepti padažu ir papildomai pagardinti garstyčių grūdeliais. Viename mėsainyje galima naudoti skirtingus padažus.

Uždėję mėsos kotletuką, dėkite salotas: tinka gražgarstės, sultenės, romaninės, gūžinės salotos. Tinka ir špinatai, petražolių lapai, krapų šakelės.

Mėsainis sunkiai įsivaizduojamas be pomidorų, marinuotų agurkėlių, svogūno. Kuo daržovių įvairovė didesnė, tuo mėsainis sveikesnis.

Sūris derinamas prie mėsos: prie jautienos mėsainio tinka čederio, prie vištienos – mocarelos, fetos sūris.

Paruoštus mėsainius perverkite mediniu pagaliuku, taip patogiau valgyti.

Mėsainių bandelės

2 puodeliai kvietinių miltų,

1 puodelis viso grūdo kvietinių miltų,

1 puodelis vandens,

1 kiaušinis,

žiupsnelis druskos;

¼ puodelio aliejaus;

¼ puodelio cukraus;

3 šaukštai mielių,

sezamų sėklų apibarstyti.

Mieles sumaišykite su šiltu vandeniu, suberkite miltus, druską, cukrų, įmuškite kiaušinį, įpilkite aliejų ir suminkykite tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti minkšta ir elastinga. Palikite kilti šiltoje vietoje apie valandą. Iš pakilusios tešlos suformuokite bandeles, pabarstykite sezamų sėklomis ir dar pusvalandį palikite kilti ant skardos. Pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 210 laipsnių, kepkite apie 15 min. Iškepusias bandeles suvyniokite į maistinę plėvelę arba sudėkite į sandariai uždengiamą indą, kad išsaugotumėte bandelių minkštumą ir drėgmę.

Jautienos mėsainiai

250 g stambesnio malimo jautienos faršo,

1 šaukštelis garstyčių,

1 šaukštelis mairūno,

druskos,

pipirų,

2 paprikos,

2 šaukštai pomidorų padažo,

salotų lapų,

1 pomidoras,

keli griežinėliai fermentinio sūrio,

2 mėsainio bandelės.

Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūno, druskos, pipirų ir gerai išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite kepsninėje apie 5 min. iš abiejų pusių. Bandeles perpjaukite pusiau, trumpai pakepinkite ant grotelių. Patepkite jų vidų pomidorų padažu, dėkite salotų lapų, sūrio, mėsainį, pomidoro. Užvožkite kita bandelės puse. Trumpam padėkite ant grotelių, kad produktai šiek tiek apsilydytų.

Skani iškyla su "Daumantų" produktais

Padažas "Hamburger"

Pikantiško skonio, tirštos konsistencijos ir vientisos masės majonezinis padažas su marinuotų agurkėlių gabaliukais, papildytas garstyčiomis, svogūnais bei baltaisiais pipirais ir pomidorais. Paįvairins mėsainių ir dešrainių skonį.

Kečupas "Premium"

Saldžiarūgščio skonio tirštas skaisčiai raudonos spalvos ir vienalytės masės kečupas su lengvu vyno acto prieskoniu. Skanus pagardas ant laužo kepamiems šašlykams, kepsniams, mėsainiams, dešrelėms ir daržovėms pagardinti.

Garstyčios "Tradicinės"

Aštroko skonio, intensyvaus kvapo, gerai pertrintos tirštos garstyčios gaminamos iš rudų garstyčių grūdelių. Klasikinis prieskonis ant grotelių keptai mėsai. Paprasčiausiai galima užsitepti ant sumuštinių su mėsa.

"Daumantų" agurkai

Silpnai rūgštūs nepjaustyti marinuoti agurkai. Naudojami kaip garnyras prie mėsos ir žuvų patiekalų. Puikus ingredientas salotoms arba mišrainėms.

Mėsainių įdomybės

Viena Didžiosios Britanijos užkandinė gali pasiūlytu mėsainį, kuris sveria tiek, kiek boulingo kamuolys, tik jis turi būti suvalgytas vienu prisėdimu. To padaryti dar niekam nepavyko, nes didžiulis mėsainis pagamintas iš 1 kg jautienos, 800 g bandelių, 500 g salotų, 200 g sūrio ir svogūnų žiedų. Pagaminti šį patiekalą trunka dvi valandas. Jei žmogus mėsainį nori gauti už dyką, turi jį suvalgyti per pusę valandos. Jei to padaryti nepavyksta, už jį paklojama nemaža sumelė.

Pernai Kaune surengtoje mėsainių šventėje "Burger fiesta" buvo pasiektas Lietuvos rekordas – pagamintas 2,5 m aukščio mėsainis. Jam sunaudota 250 jautienos paplotėlių ir 500 bandelių puselių. Kiek padažo, salotų ir kitų pagardų – suskaičiuoti nepavyko.

Guinnesso pasaulio rekordininkas amerikietis Donas Gorske'as neseniai suvalgė 18 000-ąjį savo gyvenime mėsainį. Nuo 1974 m. kasdien jis suvalgo po du mėsainius.

Nestokojantys išradingumo vieno Sidnėjaus greitojo maisto restorano savininkai sugalvojo, kaip pagyvinti prekybą paprasčiausiais mėsainiais: jie pavertė juos pokemonais. Išradingieji virėjai sukūrė ir į vaizdo žaidimą panašią jų pardavimo sistemą: pokemonų per dieną iškepama tik 100, pirkėjas net nežino, kurį iš trijų pokemonų gaus nusipirkti.


Šiame straipsnyje: mėsainiaigrilispatiekalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių