Quantcast

Lietuvių mėgstamas tortas „Juodasis miškas“ – bavarų pasididžiavimas

Dauguma žmonių yra ragavę šokoladinio vyšnių torto su plakta grietinėle, bet turbūt ne daug kas žino, kad tai tradicinis bavarų gardumynas, gaminamas nuo 1930 m. „Juodasis miškas“ – pats populiariausias tortas Vokietijoje.

Tortas „Juodasis miškas“ nesupainiojamas su niekuo dėl jo tradicinės išvaizdos ir skonio, kuriam neįmanoma atsispirti. Šokoladinis biskvitas primena seną tamsų mišką, o vyšnios – tik trijuose šio regiono kaimuose dėvėtas tradicines skrybėlaites „Bollenhut“ su dideliais raudonais bumbulais.

Į Tribergą kalnuotame Švarcvaldo regione, dar vadinamame „Juoduoju mišku“, turistus traukia ne tik vaizdingas kraštovaizdis, didžiausias pasaulyje laikrodis su gegute, bet ir garsusis vyšniomis puoštas tortas. Kasmet šiame mažame miestelyje apsilanko per 400 tūkst. turistų.

Dauguma, be abejo, paragauja garsiojo torto.

„Ir Anglijoje daug kur kepamas „Juodasis miškas“. Vienas kuris nors sluoksnis būtų per daug. Vaisinis sluoksnis gali būti per aštrus ir viską užgožti. Tačiau viskas kartu – nuostabu“, – sako turistė iš Didžiosios Britanijos.

Pagal tradicinį receptą biskvitą reikia gausiai sulaistyti vyšnių trauktine.

Kai kurie turistai mano, kad verta pamatyti, kaip gaminamas šis tortas. Žmonės iš įvairių pasaulio kampelių susirinko stebėti, kaip konditeris Josefas Smetanjukas kuria šį stebuklą. Jie tikisi atskleisti bent keletą meistro paslapčių.

„Ko mums reikės? Visų pirma – puraus biskvito. Vieną jau iškepiau. Dar reikės pusės litro gerai išplaktos grietinėlės ir stiklinės rūgščios vyšnių uogienės be kauliukų. Dar šokolado drožlių papuošimui“, – vardija konditeris.

Kadangi tarp Josefo klientų būna ir tokių, kurie nevartoja alkoholio, jis kepa biskvitą be vyšnių trauktinės, nors pats nuoširdžiai mano, kad tai vienas svarbiausių ingredientų. Tiesa, biskvitą trauktine galima sulaistyti ir vėliau, jeigu tik yra toks poreikis.

Šis tortas visuomet buvo siejamas su „Juoduoju mišku“, nors taip ir neaišku, kas pirmas jį iškepė.

Istorikė Claudia Homburg mano, kad jis sukurtas būtent šiose apylinkėse.

„Kiekvienas turistas čia būtinai paragauja „Juodojo miško“ torto. Vienu metu šis regionas tapo prieinamas vis didesnei Vokietijos visuomenės daliai. Į „Juodąjį mišką“ jie atvykdavo vienai dienai ir apsistodavo kuriame nors nedideliame miestelyje. Čia būtinai išgerdavo puodelį kavos ir suvalgydavo gabalėlį torto“, – pasakoja C. Homburg.

Šis tortas tapo neatsiejama šio regiono vizitine kortele, kaip ir „Bollenhut“ skrybėlės.

Skrybėlininkė Gabriele Abrele didžiuojasi savo regiono tradicijomis. Tiesioginių įrodymų, kad vyšnios ant torto atsirado pamėgdžiojant tradicinį galvos apdangalą, nėra, tačiau vietiniai, tarp jų ir Gabriele, labai mėgsta pasmaguriauti tradiciniu saldumynu.

„Jis turi specialų statusą, kaip ir „Bollenhut“ skrybėlaitės. Šio patiekalo kasdien nevalgytum. Kaip ir skrybėlaitės, šis tortas neatsiejamas nuo liaudies švenčių. Nors šios skrybėlaitės buvo dėvimos tik keliuose aplinkiniuose kaimuose“, – aiškina skrybėlininkė.

Dabar šio torto receptas paplitęs visame pasaulyje, pradedant buvusia Vokietijos kolonija Namibija ir baigiant Pietų Korėja bei Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. Tačiau Triberge kai kurie turistai labai nustemba pajutę, kad čia kepamo torto skonis skiriasi.

Reportažas, kuris galbūt įkvėps norą pasigaminti šį tortą, – laidoje „Euromaxx“.


Šiame straipsnyje: tortasJuodasis miškasbavarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių