Quantcast

Lietuviai atsisveikina su ilgamečiu susižavėjimu kiauliena

  • Teksto dydis:

Nors daugiau nei 50 proc. Lietuvoje suvartojamos mėsos vis dar sudaro kiauliena, tačiau labiausiai vertinančių paukštieną gyventojų skaičius nenusileidžia kiaulienos mėgėjų skaičiui. Vis labiau įsigalint sveikatingumo tendencijoms, baltos ir raudonos mėsos mėgėjų pozicijos praktiškai yra apylygės, rodo naujausia apklausa.

Baltą mėsą labiausia mėgsta 44 proc., o raudoną – 48 proc. gyventojų. Atlikto tyrimo duomenimis, 44 proc. gyventojų labiausiai mėgsta valgyti paukštieną, tad renkasi vištieną (34 proc.) arba kalakutieną (10 proc.). Kiaulieną, kaip mėgstamiausią mėsos rūšį, įvardijo 39 proc. apklaustųjų, tuo tarpu 9 proc. rinktųsi jautieną ir veršieną.

„Natūralu, kad populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos ima dominuoti mitybos racione. Matome nuosekliai mažėjantį kiaulienos patiekalų vartojimą ir augantį paukštienos, jautienos, avienos patiekalų populiarumą. Šios tendencijos neišvengiamai persikelia ir už viešojo maitinimo sektoriaus ribų, o tai, be kita ko, lemia ir patraukli mėsos rūšies kaina bei prieinamumas“, – teigia restorano „Fortas“ virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

Riebų kiaulienos karbonadą su gausiu garnyru valgančio lietuvio įvaizdis greitai neatspindės tikrovės. Tyrimo duomenimis, kiaulieną dažniau renkasi vyrai, 56-erių metų ir vyresni respondentai, gyvenantys mažesniuose miestuose ar kaimo vietovėse. Vištieną mėgstamiausia dažniau įvardija moterys, taip pat jauniausi (18-25 m.) respondentai. Kalakutieną labiausiai vertina moterys ir didmiesčių gyventojai, o jautieną dažniausiai renkasi aukščiausias pajamas gaunantys ir vadovaujančias pareigas užimantys.

Matome nuosekliai mažėjantį kiaulienos patiekalų vartojimą ir augantį paukštienos, jautienos, avienos patiekalų populiarumą.

Kiaulienos mėgėjų Lietuvoje yra ir bus nemažai, tačiau vien pagal restoranų ir kavinių lankytojų įpročių kaitos tendencijas galima matyti, kad kiauliena, skirtingai nei prieš 20 metų, jau nebėra dominuojantis mėsos valgytojų pasirinkimas. Manoma, kad ir toliau didės dėmesys įvairesnei bei sveikesnei mitybai, produktų kokybei, tuo pačiu augs liesesnės mėsos vartojimas. Be to, keičiasi ir pačių mėsos patiekalų gamybos principai – dabar naudojama nepalyginamai mažiau riebalų, riebių padažų, nemažą dalį garnyro sudaro daržovės bei žalumynai.

Statistikos departamento duomenimis, 2015 m. vienas Lietuvos gyventojas per metus suvartojo 50 kg kiaulienos, 29 kg paukštienos, 5 kg jautienos ir veršienos. Palyginti su 2011 metais, labiausiai – net trečdaliu, išaugo paukštienos suvartojimas. Jautienos ir veršienos šiandien suvalgome 25 proc. daugiau, o kiaulienos kiekis kilo mažiausiai – 11 proc., palyginti su 2011 metais.

Panašios tendencijos fiksuojamos ir kitose šalyse. Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos duomenimis, visoje Europos Sąjungos šalyse kiaulienos vartojimas nuo 2014 m. stabiliai mažėja.

Kai kuriose šalyse daugėja ir visiškai mėsos nevartojančių gyventojų skaičius. Didžiosios Karalystės veganų bendruomenės skaičiavimais, per pastarąjį dešimtmetį žaliavalgių skaičius išaugo daugiau kaip 350 procentų.

Restoranų grupės „Fortas“ užsakymu balandžio 19-26 d. „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvoje vegetarais save vadina 4 proc. apklaustųjų.


Šiame straipsnyje: kiaulienamėsamaistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Lietuviai neatsisako tik nulietuveje kosmopolitai jos atsisako

feisas

feisas portretas
veryga uzdraudzia dektinele o prie jos reikedavo uzkasti kiauliena viskas tik musu gerovei tojau apie zmogu kuriam stogas pavaziavo dainas kursim

vartotojas

vartotojas portretas
nusisneka, kad kiaulienos geros sunkiai rasi, be to kainos uzkeltos tai zmones neiperka. o tie kurie turi pinigu renkasi brangesne mesa pagal mados tendencijas arba reklama
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių