Quantcast

Leng­vi karš­tie­ji pa­tie­ka­lai neuž­mirš­ta­miems va­sa­ros va­ka­rams

Karš­tos va­sa­ros die­nos – me­tas, kai ne­si­no­ri il­gas va­lan­das leis­ti vir­tu­vė­je, o ir žvilgs­nis tik­rai ne­kryps­ta į skran­dį ap­sun­ki­nan­čius pa­tie­ka­lus, to­kius kaip ce­pe­li­nai ar ma­ka­ro­nai su rie­biu pa­da­žu.

Ta­čiau mai­tin­tis vien sa­lo­to­mis ir le­dais, su­ti­ki­te, taip pat grei­tai pa­bos­tų. Tad štai ke­le­tas ne­su­dė­tin­gų ir daug lai­ko neu­ži­man­čių re­cep­tų gai­viems, leng­viems ir va­sa­riš­kiems karš­tie­siems pa­tie­ka­lams.

Gar­du­sis ko­pūs­tų ap­ke­pas

Rei­kės:

tri­jų ket­vir­čių vi­du­ti­nio dy­džio ko­pūs­to,

3 sau­jų la­bai smul­kiai su­pjaus­ty­tų laiš­ki­nių svo­gū­nų,

2 sau­jų itin smul­kiai su­pjaus­ty­tų kra­pų,

5 kiau­ši­nių, ge­riau­siai kai­miš­kų,

apie 250 g rie­bios grie­ti­nės,

1 valg. šaukš­to ma­jo­ne­zo,

2–3 valg. šaukš­tų alie­jaus,

drus­kos, pi­pi­rų,

1 valg. šaukš­to ve­ge­tos, ge­riau­sia – per­si­jo­tos per sie­te­lį.

Ko­pūs­tus pjaus­tyk­le ar pei­liu su­pjaus­ty­ki­te kuo smul­kes­niais šiau­de­liais. Di­de­lia­me du­be­ny­je juos kiek pamaigykite ran­ko­mis, kad su­si­da­ry­tų sul­čių. Tuo­met itin smul­kiai su­pjaus­ty­ki­te kra­pus ir laiš­ki­nius svo­gū­nus, dė­ki­te į du­be­nį su kopūs­tais, iš­mai­šy­ki­te. Pa­gar­din­ki­te ve­ge­tos prie­sko­niais, pi­pi­rais, jei rei­kia, pa­sū­dy­ki­te. Ats­ki­rai ma­žes­nia­me du­be­nė­ly­je iš­pla­ki­te kiau­ši­nius, su­pil­ki­te juos į dar­žo­ves, iš­mai­šy­ki­te. Tuo­met ša­ku­te kiek pa­pla­ki­te grie­ti­nę, ma­jo­ne­zą, taip pat su­pil­ki­te į dar­žo­vių bei kiau­ši­nių mi­ši­nį, su­pil­ki­te alie­jų ir vis­ką ge­rai iš­mai­šy­ki­te. Ma­sę su­pil­ki­te į di­de­lį stik­li­nį ke­pi­mo in­dą, iš­ly­gin­ki­te pa­vir­šių ir šau­ki­te į iki 220 laips­nių įkai­tin­tą or­kai­tę. Kep­ki­te 45–60 min. Ke­pi­mo lai­kas pri­klau­so nuo dar­žo­vių švie­žu­mo, sul­tin­gu­mo. Kai ap­skrus ap­ke­po pa­vir­šius, ša­ku­te pa­tik­rin­ki­te pa­tie­ka­lo vi­du­rį – jam iš­ke­pus ne­tu­rė­tų lik­ti daug skys­čio.

Va­sa­riš­ka viš­tie­nos sriu­ba

Rei­kės:

apie 2 l viš­tie­nos sul­ti­nio,

500 g viš­tie­nos krū­ti­nė­lės ar­ba 4–5 viš­tie­nos blauz­de­lių,

1 di­de­lio svo­gū­no,

lau­ro la­pų, kva­pių­jų pi­pi­rų, drus­kos,

2 mor­kų,

2 ne­di­de­lių trum­pa­vai­sių agur­kų,

di­de­lės sau­jos plo­nų stik­li­nių ma­ka­ro­nų,

sau­je­lės švie­žios ka­lend­ros ar­ba pet­ra­žo­lių pa­gar­din­ti.

Už­vi­rus sul­ti­niui, į jį su­dė­ki­te ke­lis kva­piuo­sius pi­pi­rus, ke­le­tą lau­ro la­pų, įmes­ki­te nu­lup­tą ne­pjaus­ty­tą svo­gū­ną. Jei nau­do­ja­te viš­tie­nos blauz­de­les, su­dė­ki­te jas, o šiau­de­liais pjaus­ty­tas mor­kas maž­daug po 7–10 min. Jei pa­si­rin­ko­te vištienos krū­ti­nė­lę, mor­kas vir­ti dė­ki­te iš kar­to, kar­tu su plo­no­mis juos­te­lė­mis su­pjaus­ty­ta paukš­tie­na. Jei nau­do­ja­te blauz­de­les, joms iš­vi­rus, iš­trau­ki­te, nu­lup­ki­te odą, išim­ki­te kau­lus, su­smul­kin­ki­te ir su­dė­ki­te mė­sos ga­ba­lė­lius at­gal į sriubą. Tuo­met nu­lup­ki­te agur­kus, jei šie tu­ri itin daug van­dens, šaukš­te­liu iš­skob­ki­te sėk­las bei minkš­ti­mą ir su­pjaus­tę itin plo­no­mis juos­te­lė­mis (tam pui­kiai tin­ka dar­žo­vių skus­tu­kas), su­dė­ki­te į puo­dą. Pa­vir­ki­te ke­le­tą mi­nu­čių, pa­gal skonį pa­sū­dy­ki­te. Su­dė­ki­te stik­li­nius ma­ka­ro­nus ir pa­vir­ki­te dar ke­le­tą mi­nu­čių, kol šie su­minkš­tės. Sriu­bą pa­tie­ki­te api­bars­tę smul­kin­ta ka­lend­ra ar pet­ra­žo­lė­mis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių