- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kūčių stalas – galvosūkis jį ruošiantiems ir svečių laukiantiems šeimininkams. Mat laikantis tradicijų ant stalo šv. Kalėdų išvakarėse neturėtų būti ne tik mėsos, bet ir pieno produktų, kiaušinių, gyvulinių riebalų, kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojama vengti ir baltų miltų.
Tad, kaip paruošti skanią Kūčių vakarienę ir neišleisti daug? Savo idėjomis dalinasi žinomos maisto tinklaraštininkės. Jų sukurti patiekalai nustebins kūrybiškumu, juos paruošite paprastai ir greitai, o patiekalų kainos – maloniai nustebins.
Visi tinklaraštininkių patiekalai ruošti „Maximos“ parduotuvėse renkantis maisto prekes su geltonomis kainų etiketėmis – iš prekybos tinklo strateginės kampanijos „Mažos kainos garantija“ sąrašo.
Lašišos ir ryžių pyragas
Mitybos specialistės, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorės Indrės Trusovės teigimu, vienas dažniausių jai užduodamų klausimų – ar įmanoma maitintis sveikai, neišleidžiant daug pinigų. Artėjant šventėms vis daugiau žmonių teiraujasi, ką skanaus, sveiko ir nebrangaus pasigaminti šventėms.
„Dalinuosi Kūčių stalui idealiai tinkančiu receptu, kuris pradžiugins ne tik puikia maistine verte, ypatingu skoniu, bet ir neįtikėtina kaina. Sveikas ir skanus maistas tikrai ne būtinai kainuoja brangiai – atidžiau pasirinkus produktus ir ruošiant maistą namuose, sveikai maitintis, manau, gali tikrai kiekvienas“, – sako I. Trusovė.
Jos sukurto šventinio lašišos pyrago be miltų porcija, kepant 6 porcijas vienu metu bei įsigyjant kampanijos „Mažos kainos garantija“ produktus „Maximos“ parduotuvėse paženklintus geltonomis etiketėmis, kainuos vos 1,31 euro. O visą pyragą iškepti nekainuos nė 8 eurų. Beje, mitybos specialistės teigimu, šis pyragas tobulas ir karštas, ir šaltas, tad puikiai tiks tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis.
6 porcijoms reikės:
700 g lašišos filė (su oda)
128 g morkų (plautų)
110 g svogūnų (nevalytų)
80 g auksinių plikytų ryžių
70 g vyšninių pomidoriukų
10 g krapų
½ avokado
Druskos, pipirų
Išverdame ryžius. Nulupame odą nuo lašišos ir ją sumalame. Nulupame svogūnus ir morkas. Svogūną susmulkiname, morką sutarkuojame. Pirmiausia pakepiname svogūną, tuomet dedame morkas ir dar pakepiname kelias minutes. Dubenyje maišome kartu maltą lašišą, virtus ryžius, morkas, svogūnus, susmulkintus krapus, druską, pipirus. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi ir sudedame gautą masę. Kepame orkaitėje 45 min., 180 laipsnių temperatūroje. Ant iškepusio pyrago dedame avokadus, pomidorus.
Siūlo stalo „žvaigždes“
Kristina Pišniukaitė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir neseniai pasirodžiusios receptų knygos autorė, Kūčių stalui pasiūlė tris stalo „žvaigždes“ – česnakinių krevečių ir daržovių iešmelius, grikių salotas su keptomis daržovėmis, spanguolėmis ir pistacijomis, taip pat keptą lašišą su traškiomis bulvytėmis.
„Pagaminti šiuos tris patiekalus užtruksite ne daugiau nei 2 valandas ir neišleisite daug pinigų – bendra jų kaina 3,7 eurų vienam asmeniui“, – teigia K. Pišniukaitė.
Receptai sukurti laikantis Kūčių tradicijų, tačiau juos puikiausiai galite gaminti ir Kalėdų ar Naujųjų metų stalui. Visi trys K. Pišniukaitės sukurti receptai – tinklaraštyje. O čia moteris dalijasi vienu iš jų – česnakinių krevečių ir daržovių iešmeliais, kurių preliminari 1 porcijos (2 iešmeliai) kaina yra apie 1,6 euro.
6 porcijoms (12 iešmelių) reikės:
300 g tigrinių krevečių
Aliejaus kepimui
2 skiltelių česnako
Druskos, pipirų
1 nedidelės cukinijos
1 nedidelės morkos
1 nedidelės raudonosios paprikos
12 nedidelių pievagrybių
1 citrinos
Krevetes atšildome. Daržoves supjaustome norimo dydžio gabalėliais, sumaišome su 1 v. š. aliejaus, druska, pipirais. Daržoves paskleidžiame ant kepimo skardos ir kepame 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių. Keptuvėje įkaitiname aliejų, sudedame krevetes ir maišydami kepame kelias minutes. Į keptuvę įtarkuojame česnaką, beriame druskos ir pipirų. Kepame dar kelias minutes. Ant iešmelių suveriame krevetes ir daržoves. Patiekiame su citrina.
„Dekonstruoja“ silkę patuose – siūlo sumuštinukus
„Pirmoji taisyklė, kurią įsivedėme su savo mama, yra gaminimas kartu. Tai yra ir pasibuvimas, bendravimas, juk dažniausiai visos linksmybės vyksta virtuvėje. Antroji taisyklė, ruošiamas toks maistas, kuris patinka jį gaminančiajam. Visi mes skirtingi: vienas labiau mėgsta silkę, kitas grybus, vieni labiau vertina tradicinius lietuviškus patiekalus, kiti – įvairių šalių virtuvių įkvėptus. Trečioji taisyklė, aš visuomet esu už tai, jog išlaidauti ten, kur nereikia – nereikia“, – sako Urtė Mikelevičiūtė, tinklaraščio „Dervynas“ autorė.
Kūčių stalui ji siūlo neatsisakyti tradicijų, tačiau jas dekonstruoti – perkelti ant sumuštinio arba tiesiog pasiūlyti angliškai vadinamas „sharing plates“, t. y. maistą, kurį galima, o ir labai smagu, dalintis. Visus Urtės siūlomus pagardus galima pateikti atskirai, iškart pagaminti sumuštinius ar net vėrinukus.
Vienas iš trijų U. Mikelevičiūtės siūlomų derinių – kepta sūdyta silke, keptomis paprikomis ir morkomis bei troškintais kopūstais. Viena šios porcijos kaina siekia 1,8 euro. O visų trijų kaina ruošiant 6 asmenims – apie 7,5 eurų.
Patiekalui 6-iems asmenims pagaminti reikės:
240 g silpnai sūdytos silkių filė
Apie 600–700 g trijų spalvų paprikų (jos naudojamos ir kituose patiekaluose)
200–300 g morkų
350 g kininio kopūsto
Druskos
Pipirų
Kepimo aliejaus
Cinamono (jeigu mėgstate)
Visus pagardus ruoškite ir patiekite atskirai. Ant skardos į 180 laipsnių karštumo orkaitę pašaukite visas paprikas (nepjaustytas) ir dvi morkas. Jas apšlakstykite aliejumi ir kepkite 100 min. Tai galima daryti ir ant įkaitintos keptuvės. Paprikos labai gražiai apskrus, o vidus taps minkštas. Jas supjaustykite ir tiekite ant juodos duonos su silke arba tiesiog atskirai, kad kiekvienas galėtų susikurti savo sumuštinį. Kininius kopūstus supjaustykite, pakepkite ant gerai įkaitintos keptuvės su trupučių aliejaus, berkite truputį druskos, pipirų ir, jeigu mėgstate, cinamono. Sūdyta silkė bus dar gardesnė apkepta. Ją tiesiog pakepinkite keptuvėje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...