Quantcast

Kalėdos kitaip: keptas viščiukas su klevų sirupu

  • Teksto dydis:

Skaičiuojant paskutines dienas prieš šventes, ne vienam galvos skausmu tampa klausimas, kuo vaišinti svečius. Pastebima, kad vis daugiau šeimininkų nori nustebinti artimuosius naujais skoniais, kurie didžiosioms metų šventėms suteiktų prabangos. Tradiciniai patiekalai taip pat nepamirštami, bet juos bandoma praturtinti išskirtiniais ingredientais.

Nuolatos naujų skonių ieškantis virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pažymi, kad per didžiąsias metų šventes vis drąsiau eksperimentuojama su tradiciniais patiekalais. Ne išimtis – keptas viščiukas, kuris puikuojasi ant dažno lietuvio kalėdinių vaišių stalo.

„Keptas viščiukas – puikus vaišių stalo akcentas, be kurio daugelis neįsivaizduoja šv. Kalėdų. Šio patiekalo populiarumą lemia trys esminiai dalykai: skanu, sveika, lengva paruošti. O ir eksperimentuoti su viščiuko mėsa gan paprasta. Reikia tik atrasti tinkamus derinius ir štai – tradicinis patiekalas netradiciškai“, – sako R. Bolgovas.

Tiems, kurie per Kalėdas svečius nori nustebinti egzotiškais skoniais, žinomas šefas rekomenduoja su klevų sirupu keptą viščiuką. „Šiame patiekale susipina skirtingi skoniai: nuo švelnaus aštrumo pereiname prie gaivaus saldumo. Klevų sirupas – natūralus saldiklis, viščiukui suteikiantis karamelės ir vanilės prieskonį. O išskirtinio švelnaus aštrumo sukursime marinatui naudodami imbierą“, – pasakoja R. Bolgovas.

Kaip jis pažymi, prie šio patiekalo puikiausiai tiks keptas ananasas. Juolab, kad per žiemos šventes ruošiama patiekalų ir ant grilio. Todėl R. Bolgovas siūlo keptą viščiuką patiekti su ant grotelių keptu ananasu.

Viščiukui paruošti reikės:

Viščiuko – 1 vnt.

Klevų sirupo – 4 valgomųjų šaukštų

Druskos – 1 arbatinio šaukštelio

Maltų pipirų mišinio – žiupsnelio

Imbiero šaknies – 25 g

Rozmarino – 1 šakelės

Apelsino – 1 vnt. (žievelės)

Česnako – 4 skiltelių

Granatų sėklų – saujos

Paruošimas:

Šviežią viščiuką perpjauname per krūtinėlę pusiau. Į trintuvą dedame druską, pipirus, imbiero šaknį, rozmariną, apelsino žievelę bei česnako skilteles ir sutriname iki vientisos masės. Paruošta prieskonių mase įtriname iš visų pusių viščiuką ir paliekame šaldytuve per naktį marinuotis. Prieš valandą iki kepimo išimame viščiuką iš šaldytuvo ir perpus perpjautas jo dalis surišame su siūlu. Patepame klevų sirupu ir dedame į kepimo skardą. Norintiems dar įvairesnių skonių R. Bolgovas rekomenduoja prie klevų sirupo pridėti apelsino sulčių bei 2 valgomuosius šaukštus sūraus sojų padažo. Paruoštą viščiuką dedame į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 1,5 val. Paruošiame ananasą: pašaliname kotą ir supjaustome į keturias dalis. Dedame ant grilio grotelių ir kepame, kol apskrus.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Kai apsisiksite nuo savo fsntaziju tada cua nebekursite laikrascio
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių