Quantcast

Kaip tinkamai užšaldyti maisto produktus?

Užšaldyti galima įvairius produktus – net kiaušinius, tik, žinoma, ne sveikus, o plakinį, LRT radijui sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Loreta Mačytė. 

Jos teigimu, užšaldyti produktai išsaugo maždaug 85–90 proc. biologiškai aktyvių medžiagų, tad žiemą šaldytos uogos ir daržovės yra sveikesnės už tas, kurios ilgai laikytos rūsyje ar transportuotos iš tolimų kraštų.

– Ar tikrai namuose šaldyti produktai tiek pat naudingi, kiek ir švieži?

– Ne visiškai taip, nes kiekvienas apdorojimas šiek tiek sumažina mitybinę vertę. Tačiau pats geriausias būdas ilgai saugoti – produktus šaldyti, nes tada juose išlieka maždaug 85–90 proc. biologiškai aktyvių medžiagų. Tai labai geras rodiklis, tad geriau rinktis šaldytas uogas ir vaisius negu tuos, kurie ilgai buvo rūsyje ar buvo ilgai transportuojami iš svetimų kraštų.

– Kokia šaldytų produktų parduotuvėse vertė?

– Šaldyti produktai, parduodami parduotuvėse, užšaldomi būtent tų produktų surinkimo vietose. Tai didelis pliusas, nes jie nebuvo ilgai transportuojami. Be to, jie sušaldyti jau tinkamos brandos – nunokę. Todėl žiemą geriau rinktis užšaldytus produktus negu ilgai transportuotus šviežius.

– Ar būtina turėti šaldiklį? Ar gerai produktus jame laikyti?

– Vertinant iš higienos pusės, prisipirkti ilgesniam laikui – greito gyvenimo būdo pasekmė. Iš tikrųjų reikėtų pirkti tiek, kiek suvalgai, – tada visada gautum šviežesnį maistą. Bet šeimai, kuri turi sodybą, sodą, augina savas daržoves, uogas, vaisius ar turi močiutę kaime, kuri augina vištas, šaldiklis būtinas.

– Kaip reikia šaldyti produktus?

– Labai gaila, bet namuose mes dar negalime naudoti „šalčio šoko“ – labai greito užšaldymo būdo, kai temperatūra yra –72 °C. Toks šaldymas pats geriausias, nes atitirpintas produktas neištęžta, bet šis būdas pramoninis. Paprasti šaldikliai turi funkciją „super frost“, bet ji, deja, nepasiekia tokios žemos temperatūros. Taigi svarbiausia, kad produktas kuo greičiau sušaltų. Todėl šaldykite nusausintus produktus kuo plonesniu sluoksniu. O kai jie sušals, suberkite į specialius maišelius arba dėžutes.

– Kaip plika akimi atpažinti, kad užšaldytas produktas yra kokybiškas?

– Jei plika akimi matote susikaupusį pašalinį ledą, sniegelį, šerkšną, produktas sušokęs į gumulą, tai reiškia, kad kokybė netinkama. Šie požymiai rodo, kad drėgmė buvo išėjusi iš produkto, tarkim, jis buvo atitirpęs ir vėl užšalęs arba užšaldytas drėgnas. Šaldyti nenusausintas prieskonines žoleles – viena pagrindinių klaidų. Jei nekokybiška mėsa ar žuvis, galime pamatyti vadinamąjį „šalčio nudeginimą“. Toks produktas pagamintas bus nemalonaus skonio, sudiržęs.

– Kokius indelius ar maišelius naudoti šaldomiems produktams?

– Negalima šaldyti bet kokiuose induose. Reikėtų įsigyti indų arba maišelių, specialiai skirtų šaldyti, nes jie atsparūs šalčiui ir minusinėje temperatūroje iš jų neišsiskiria pašalinės medžiagos. Be kita ko, nereikėtų ir specialių indų naudoti antrą sezoną, nes plastmasė pamažu yra.

– O stiklainiai užsukamais dangteliais? Kokius produktus galima užšaldyti stiklainiuose?

– Šaltyje skysčiai plečiasi, tad yra rizika, kad stiklainis skils. Be to, jie ir vietos daug užima.

– Kokius dar produktus galima užsišaldyti?

– Pavyzdžiui, savą varškę, sviestą, naminį sūrį. Vienas eksperimentas buvo nesėkmingas, kai pabandėme užšaldyti sveikus kiaušinius – jie, kaip ir stikliniai, susprogo. Bet galima užšaldyti kiaušinių plakinį, kurį galima naudoti kepiniams, blynams, omletui.

– Kaip geriau atitirpdyti šaldytus produktus?

– Mėsą reikia atitirpdyti iš lėto, geriausia – šaldytuve. Daržoves reikėtų ne atšildyti, o užšaldytas dėti tiesiai į sriubas, padažus, troškinius. Uogų taip pat geriau neatšildyti. Vis dėlto, jei uogas rinkote ir užšaldėte ne patys, o pirkote, kad išvengtumėte galimų virusų (kurių iš tikrųjų neturėtų būti), jas rekomenduojama pakaitinti bent vieną minutę.

– O kaip tinkamai užšaldyti grybus?

– Juos maišeliuose galima užšaldyti tiek išvirtus, tiek šviežius. Tik pirmiausia reikia  gerai nuvalyti ir nusausinti. Bet šis variantas tinkamesnis „geriesiems“ grybams – voveraitėms, baravykams.

– Kiek laiko galima laikyti namuose užšaldytus produktus?

– Uogas ir daržoves – iki kito sezono, ne ilgiau. Dar siūlau priklijuoti etiketę, kada užšaldėte, kad nesusipainiotumėte prasidėjus naujam sezonui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių