- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
"Pasninkas – šventė kūnui ir sielai" – tokiu devizu šiemet vadovavosi kasmečio konkurso "Lietuvaitė šeimininkė" dalyvės, kurias jau 20-tą kartą į sveikų patiekalų šeimininkių varžytuves pakvietė Lietuvos sveikuolių sąjunga. Šio jubiliejinio parodos-konkurso nugalėtoja tapo trijų vaikų mama Eligija Suchockienė iš Trakų rajono Ūbiškės kaimo.
Anot vienos iš šio konkurso organizatorių ir "Žolinčių akademijos" prezidentės Danutės Kunčienės, nugalėtoja pateikė konkursui pagal savo receptūrą sukurtus ir patraukliai patiektus ridikėlių šaltibarščius, kuriems baltumo suteikė maltos daigintos saulėgrąžos. Akį traukė jos avinžirniais įdarytos paprikos, rauginti patisoniukai, mėlynių kisielius su migdolų grietinėle, kurią paruošė pati šeimininkė, sutrynusi ir perkošusi 8 valandas mirkytus migdolų riešutus. Šventėje buvo galima paragauti kitų šeimininkių paruošto mangoldų kepsnio, burokėlių marmelado, agurkų uogienės ir kitų neįprastų, bet sveikų produktų.
Pasak tris kartus Šeimininkių šeimininkės titulą pelniusios sveikos mitybos šalininkės ir propaguotojos D.Kunčienės, šiuo metu reikia daugiau valgyti gyvų, t. y. raugintų produktų, tačiau ne vien kopūstų, agurkų ar grybų, bet ir raugintų moliūgų. Kaip juos užraugti? "Maždaug kilogramą sveriantį oranžinį moliūgą – kuo kietesnis, tuo geriau – supjaustyti apytikriai 3 cm aukščio – pločio kubeliais, užpilti litru šilto vandens, kuriame ištirpinti 3 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, įdėta po šaukštą kmynų, kalendrų ir krapų sėklų, trys susmulkintos skiltelės česnako. Palikti rūgti 5–6 paroms", – paaiškino pašnekovė ir čia pat pateikė salotų "Rudenėlis" receptą, kur svarbiausias ingredientas – būtent raugintas moliūgas.
"Rudenėlis"
Salotoms reikės
juostelėmis sutarkuotos morkos bei baltojo ridiko,
supjaustytos salotų gūželės,
kubeliais supjaustyto rauginto moliūgo.
Galima vietoje salotų gūželės supjaustyti dalį šviežio kopūsto galvutės ir, stipriai sumaigius, pagrūsti, kad atsirastų sulčių. Tuomet visus ingredientus sumaišyti be jokių priedų ir prieskonių – reikiamą skonį suteiks rauginto moliūgo kubeliai, jų sultys. Beje, visų ingredientų dėti po lygiai. Galima paskaninti žiupsneliu susmulkintų petražolių ar salierų lapelių.
"Jei salotoms nesunaudosite visų rauginto moliūgo kubelių, jų sultis nupilkite, užvirinkite ir užpilkite ant moliūgo kubelių, sudėtų į stiklainį. Užsukite. Taip paruošti moliūgai labai pravers žiemą, ant Kūčių stalo", – tikino D.Kunčienė, kuriai neseniai pajūryje jos surengtoje sveikatingumo ir pasninko stovykloje – mokykloje "Šermukšnėlė" nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įteikė Lietuvos kulinarijos paveldo puoselėtojos atitikties sertifikatą. Beje, per 20 metų V.Sakas šiuo sertifikatu įvertino tik dvylika žmonių Lietuvoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...