Quantcast

Įspūdinga pasninko patiekalų fiesta

"Pasninkas – šventė kūnui ir sielai" – tokiu devizu šiemet vadovavosi kasmečio konkurso "Lietuvaitė šeimininkė" dalyvės, kurias jau 20-tą kartą į sveikų patiekalų šeimininkių varžytuves  pakvietė Lietuvos sveikuolių sąjunga. Šio jubiliejinio parodos-konkurso nugalėtoja tapo trijų vaikų mama Eligija Suchockienė iš Trakų rajono Ūbiškės kaimo.

Anot vienos iš šio konkurso organizatorių ir "Žolinčių akademijos" prezidentės Danutės Kunčienės, nugalėtoja pateikė konkursui pagal savo receptūrą sukurtus ir patraukliai patiektus ridikėlių šaltibarščius, kuriems baltumo suteikė maltos daigintos saulėgrąžos. Akį traukė jos avinžirniais įdarytos paprikos, rauginti patisoniukai, mėlynių kisielius su migdolų grietinėle, kurią paruošė pati šeimininkė, sutrynusi ir perkošusi 8 valandas mirkytus migdolų riešutus. Šventėje buvo galima paragauti kitų šeimininkių paruošto mangoldų kepsnio, burokėlių marmelado, agurkų uogienės ir kitų neįprastų, bet sveikų produktų.

Pasak tris kartus Šeimininkių šeimininkės titulą pelniusios sveikos mitybos šalininkės ir propaguotojos D.Kunčienės, šiuo metu reikia daugiau valgyti gyvų, t. y. raugintų produktų, tačiau ne vien kopūstų, agurkų ar grybų, bet ir raugintų moliūgų. Kaip juos užraugti? "Maždaug kilogramą sveriantį oranžinį moliūgą – kuo kietesnis, tuo geriau – supjaustyti apytikriai 3 cm aukščio – pločio kubeliais, užpilti litru šilto vandens, kuriame ištirpinti 3 šaukštai druskos, 2 šaukštai cukraus, įdėta po šaukštą kmynų, kalendrų ir krapų sėklų, trys susmulkintos skiltelės česnako. Palikti rūgti 5–6 paroms", – paaiškino pašnekovė ir čia pat pateikė salotų "Rudenėlis" receptą, kur svarbiausias ingredientas – būtent raugintas moliūgas.


"Rudenėlis"

Salotoms reikės

juostelėmis sutarkuotos morkos bei baltojo ridiko,

supjaustytos salotų gūželės,

kubeliais supjaustyto rauginto moliūgo.

Galima vietoje salotų gūželės supjaustyti dalį šviežio kopūsto galvutės ir, stipriai sumaigius, pagrūsti, kad atsirastų sulčių. Tuomet visus ingredientus sumaišyti be jokių priedų ir prieskonių – reikiamą skonį suteiks rauginto moliūgo kubeliai, jų sultys. Beje, visų ingredientų dėti po lygiai. Galima paskaninti žiupsneliu susmulkintų petražolių ar salierų lapelių.

"Jei salotoms nesunaudosite visų rauginto moliūgo kubelių, jų sultis nupilkite, užvirinkite ir užpilkite ant moliūgo kubelių, sudėtų į stiklainį. Užsukite. Taip paruošti moliūgai labai pravers žiemą, ant Kūčių stalo", – tikino D.Kunčienė, kuriai neseniai pajūryje jos surengtoje sveikatingumo ir pasninko stovykloje – mokykloje "Šermukšnėlė" nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas įteikė Lietuvos kulinarijos paveldo puoselėtojos atitikties sertifikatą. Beje, per 20 metų V.Sakas šiuo sertifikatu įvertino tik dvylika žmonių Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių