Quantcast

Grilio sezonas atidarytas! Idėjos pietums ar vakarienei lauke

Pagaliau atėjus, atrodo, visą amžinybę lauktoms saulėtoms dienoms, šilkiniu oru džiuginančiame lauke norisi praleisti kuo daugiau laiko. Tad turbūt vienas pirmųjų punktų šiltojo sezono darbų sąraše – pietų ar vakarienės ruošimas lauke.

Palyginti su kulinarine veikla prie viryklės, anglimis ar malkomis kūrenamas grilis gali pasirodyti aukštoji matematika, tačiau, žinodami keletą paprastų taisyklių, netruksite draugų kompanijoje susikurti tikro grilio meistro reputaciją.

Jautienos didkepsnio taisyklės

Viena svarbiausių taisyklių kepant jautieną, nesvarbu, keptuvėje ar ant grotelių, yra, prieš dedant mėsą kepti, ją gerai nusausinti. Antraip rizikuojate, kad kepsnys ne gardžiai apskrus ir turės malonų dūminį prieskonį, o labiau savo skoniu primins virtą mėsą. Kad to išvengtumėte, prieš kepdami, mėsos gabalėlį iš visų pusių nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad šis sugertų nereikalingą drėgmę.

Dar viena nerašyta grilio ekspertų taisyklė – negaminti ką tik iš šaldytuvo ištrauktos mėsos. Verčiau palikite norimą kiekį kepsnių ant lėkštės kambario temperatūroje bent pusvalandžiui, kad šie kiek atšiltų. Taip mėsa iškeps tolygiai ir bus sultinga,   jautieną nevirs, kaip dažnai atsitinka, sunkiai įkandamu gumos gabalu.

Kita svarbi taisyklė norint, kad didkepsniai būtų sultingi ir minkšti, – jau iškepusius sudėti į sandariai uždengiamą indą (kad ir paprastą virtuvinį puodą) ir leisti mėsai pailsėti bent trejetą minučių. Taip, vos prapjovus kepsnį, iš jo išbėgs mažiau sulčių, tad jis bus kur kas sultingesnis.

Kepant jautieną ant grotelių virš didelės kaitros, didėja rizika, kad mėsa perkeps. Nors tai kitoms mėsos rūšims nėra siaubinga katastrofa, net ir nedaug perkepta jautiena iškart netenka sultingumo, tampa sausa ir tąsi tarsi guma. Dėl to labai svarbu žinoti, kiek laiko kepti didkepsnius. Skirtingo storio kepsniams reikia skirtingo paruošimo laiko, tačiau yra vienas triukas, leidžiantis patikrinti, kokio iškepimo lygį jau pasiekė  didkepsnis. Taigi lengvai paspauskite didkepsnio vidurį, kad pajustumėte jo kietumą. Tuomet vienos rankos nykščiu ir rodomuoju pirštu suformuokite apskritimą ir kitos rankos pirštu spustelėkite delno vietą nykščio apačioje – jei didkepsnio minkštumas panašus, jis dar pusžalis. Jei didkepsnis primena tą pačią delno vietą, kai apskritimą formuojate nykščiu ir mažuoju piršteliu, jis iškeptas gerai, jau rizikuojate perkepti. Vidutiniškai iškepto didkepsnio minkštumas panašus į delno po nykščiu minkštumą, apskritimą suformavus iš nykščio ir didžiojo ar nykščio ir bevardžio pirštų – kuo kietesnė mėsa, tuo ji labiau iškepusi.

Marinatai – svarbūs

Kepant jautienos didkepsnius, juos pakanka tiesiog pabarstyti druska ir pipirais, bet daugeliui kitų mėsos rūšių, ypač vištienai, geriau atsiskleisti padeda įvairūs marinatai. Nors idėja tiesiog parduotuvėje nusipirkti jau marinuotos mėsos ir atrodo viliojamai, neretai tokių gaminių etiketės raibuliuoja nuo raidės E. Jei norite sveikesnio patiekalo, kepti skirtą mėsą iš vakaro užmarinuokite patys. Štai keletas dalykų, kuriuos naudinga žinoti.

* Vištieną populiariausia marinuoti majonezo pagrindu, tačiau jei norite sveikesnės alternatyvos, jį pakeiskite liesu nesaldintu jogurtu. Pagardinkite druska, pipirais, česnakais, malta saldžiąja paprika ir mėgstamomis žolelėmis.

* Kitas lengvas būdas gardžiai pamarinuoti vištą – medaus ir garstyčių padažas. Sumaišykite aliejų, grūdėtąsias garstyčias, ištirpintą medų, pagardinkite čiobreliais ir mėgstamais prieskoniais. Jei vištienai norite suteikti šiek tiek azijietiško dvelksmo, įprastą alyvuogių aliejų keiskite sezamų aliejumi, o druską – sojos padažu.

* Jei kepti mėsą ant grilio nusprendėte spontaniškai, mėsos marinavimo procesą paspartins į marinatą įdėtas sutrintas ar susmulkintas kivis arba keletas gabalėlių ananasų. Jokiu būdu nepalikite mėsos taip marinuotis pernakt, nes dėl vaisiuose esančių enzimų ši suminkštės per daug, ims byrėti – marinuoti tikrai pakaks ir poros valandų.

Pakalbėkime apie pagardus

Kai vakarienė ruošiama lauke, daugeliu atvejų patiekalai gardinami tradiciniu pomidorų ar, geriausiu atveju, barbekiu padažu iš parduotuvės. Tačiau, išbandę ir kitokių pagardų ant grotelių keptiems patiekalams, suteiksite jiems anksčiau nepatirto žavesio. Nors buteliukas padažo iš parduotuvės ir yra paprasčiausias variantas, tikrai yra kitų būdų, ilgai neužtrunkant, patiekalams suteikti kitokių skonių.

Prie jautienos didkepsnio idealiai tiks česnakinis žolelių sviestas. Jį pasigaminti galite ir iš anksto: atšildę įprastą sviestą, į jį subėrę smulkiai sukapoto ar sutrinto česnako ir smulkiai sukapotų mėgstamų žolelių (puikiai tinka krapai, laiškiniai česnakai, petražolės). Pasūdykite ir gerai išsukite sviestą šakute, kad žolelės ir česnakas jame pasiskirstytų tolygiai, tuomet suformuokite pailgos formos ritinį, susukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve, kol prireiks. Tiesiog atpjaukite nedidelį gabaliuką sviesto, uždėkite ant karšto didkepsnio ir palaukite, kol ištirps. Patikėkite, skirtumas – akivaizdus.

Krevetes ar daugelį rūšių žuvų neįtikimai pagyvins saldžiarūgštis ir gaivus mangų pagardas. Smulkiai sukapokite didelį sunokusį mangą, maždaug ketvirtį nedidelio raudonojo ar baltojo svogūno ir nedidelę saujelę kalendros. Viską gausiai apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, išmaišykite ir patiekite. Jei mėgstate aštriau, įberkite ir smulkintos aitriosios paprikos.

Turbūt populiariausias garnyras prie vasaros grilio patiekalų – ryžiai ir bulvės, tačiau, juos pakeitus šiuo tuo įdomesniu, jūsų kulinarinis išradingumas neliks nepastebėtas. Pavyzdžiui, prie žuvies ar vištienos puikiai tiks irgi ant grotelių kepti juostele šoninės apsukti smidrai, o sviestu pagardintos kukurūzų burbuolės taps ne tik puikiu garnyru, bet ir neblogu patiekalu lengvai vakarienei. Bulvės taip pat atskleis įdomesnį savo skonį, jei jas kepsite susukę į foliją, o vėliau prapjovę įdarysite tarkuotu sūriu, gabalėliu sviesto, žolelėmis, kapotomis aitriosiomis paprikomis ar smulkintais skrudintos šoninės gabalėliais.


Šiame straipsnyje: receptai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių