Quantcast

Egzotiškų skonių mėgėjams – dar nebandyti užsienio virtuvių receptai

  • Teksto dydis:

Gaminant namuose, net kas trečias pirkėjas ieško naujų, iš tolimų šalių atkeliavusių skonių ir receptų. Ant lietuvių stalo vis dažniau garuoja kinų, japonų, tailandiečių, meksikiečių, marokiečių ir kitų šalių virtuvių patiekalai.

Naujus patiekalų skonius lietuviai išbando ne tik restoranuose ar užkandinėse, bet vis dažniau įvairių patiekalų receptus išmėgina ir namuose. Vien per mėnesį „Maximos“ pirkėjai įsigyja apie 150 tūkst. skirtingų įvairių šalių virtuvių patiekalams naudojamų ingredientų, o kiekvienais metais susidomėjimas ūgteli dešimtadaliu. Iš egzotiškų kraštų patiekalų ingredientų lietuviai labiausiai pamėgo meksikietiškas tortilijas, rašoma pranešime spaudai.

Marokiečių patiekalai – tokie pat kontrastingi, kaip ir ši šalis. Dideliu prieskonių ir žolelių kiekiu gardinamas maistas yra ypač aromatingas, jame vienu metu juntamas ir saldumas, ir sūrumas, ir aštrumas. Kuskusas, jau paruoštas falafeliams skirtas mišinys, iš sezamų gaminama „Tahini“ pasta, tradicinis „Harissa“ aitriųjų paprikų padažas – tai Maroko šefų burtažodžiai, kuriuos savo virtuvėje gali išmėginti ir lietuviai.

Skonis, kvapas, spalva ir forma – keturios pagrindinės taisyklės, kuriomis vadovaujasi kinų kulinarai. Ir nors šioje šalyje vyrauja bent keliolika skirtingų maisto gamybos tradicijų, visos jos turi vieną bendrą bruožą: ruošiant valgį naudojama viskas, ką duoda gamta. Subtilius skonius ir kvapus iš Kinijos atgaivins konservuoti bambukų ūgliai, pupelių daigai, įvairūs makaronai, baltieji, juodieji ir džiovinti grybai, taip pat austrių, sojos, juodųjų pupelių padažai ir marinatai.

Tolimųjų Rytų virtuvei priskiriami ir japonų patiekalai, kurie išsiskiria jūros produktų gausa ir išraiškingais prieskoniais bei padažais. Sušių gamyba namuose – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir susitikimo su draugais pramoga. Jiems skirti įvairiausi ingredientai, nuo dumblių lapų, marinuoto imbiero, vasabių pastos iki sojų padažo, įvairiausių ryžių, krienų ir prieskonių. Tačiau norint atskleisti Japonijos virtuvės paslaptis vien sušiais apsiriboti neverta: „Panko“ džiūvėsiai, ryžių miltai, tofu sojų pupelių varškė, „Teriyaki“ ir įvairūs kiti padažai bei makaronai padės atskleisti dar neragautą skonį.

Siūloma išbandyti keletą receptų, kurie jus nukels į Tailandą, Indiją ir Meksiką.

Indija. Ant grotelių kepta vištiena „Tandoori

Reikės:

3 didelių viščiukų šlaunelių be kaulų ir odos

2 šaukštų citrinos sulčių

1 stiklinės natūralaus jogurto

1 šaukšto smulkintų česnakų

1 šaukšto tarkuoto imbiero

4 šaukštelių  „Tandoori“ prieskonių mišinio

1/3 šaukštelio druskos

1/3 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

lydyto sviesto ar alyvuogių aliejaus

roti duonos papločių

Gaminimas: vištieną supjaustome stambiais gabalėliais, apšlakstome citrinos sultimis ir paliekame pastovėti. Dideliame dubenyje sumaišome jogurtą su česnakais, imbieru, „Tandoori“ prieskoniais, druska ir pipirais. Į paruoštą marinatą dedame vištieną ir marinuojame 1–2 val. Suveriame mėsą ant iešmelių, aptepame lydytu sviestu arba aliejumi ir apkepame ant grotelių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių iš kiekvienos pusės. Kol mėsa kepa, keptuvėje pašildome roti duonos papločius. Patiekiame su medaus ir aitriųjų paprikų padažu ar mangų čatniu. 

Tailandas. Makaronai su vištiena

Reikės:

1 pak. padažo „Pad thai“

125 g ryžių makaronų

400 g vištienos filė

2 šaukštų aliejaus

300 g smulkiai supjaustyto kopūsto

1 nedidelės morkos

1 kiaušinio

100 g susmulkintų žemės riešutų

Gaminimas: išverdame makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Supjaustome vištienos filė juostelėmis ir apkepame įkaitintoje keptuvėje. Sudedame kopūstus bei šiaudeliais supjaustytas morkas ir kepame 1–2 minutes labai karštoje gilioje keptuvėje. Padarome keptuvėje vietos ir maišydami iškepame suplaktą kiaušinį. Stambiai supjaustome makaronus ir sudedame prie daržovių bei mėsos, įpilame padažo „Pad thai“ ir greitai maišydami pakaitiname. Sudedame susmulkintus žemės riešutus ir išmaišę patiekiame. Papuošiame žaliosios citrinos skiltelėmis ir kalendromis. 

Meksika. Takai su malta jautiena

 Reikės:

200 g jautienos faršo

1 valg. š. sviesto

1 svogūno

takų prieskonių mišinio

6 kukurūzų geldelių

pomidorų

lapinių salotų

avokadų padažo (gvakamolės)

Gaminimas: keptuvėje ant sviesto apkepame susmulkintą svogūną ir jautienos faršą, pagardiname prieskoniais. Pašildome kukurūzų geldeles pagal instrukcijas ant pakuotės. Pripildome jas dar šilto faršo, papuošiame susmulkintais pomidorais, salotomis ir šaukšteliu avokadų gvakamolės. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių