Quantcast

Daržovių atsargos žiemai: į stiklainius – ne vien agurkus

  • Teksto dydis:

"Gal nori cukinijų? Jau nebesuvalgome agurkų, paimsi? Gal marinuotum šparaginių pupelių?" – ne tik klausimais, bet ir daržovėmis apdalija giminės ir draugai, auginantys daržo gėrybes. Taigi net ir neturėdami savo daržo, vis tiek stiklainiuką kitą skaniųjų žiemos atsargų pasiruošite. Agurkus jau dėjome į stiklainius, o dabar – kitų gėrybių metas.

Raugintos cukinijos

2 kg cukinijų,

1 česnako galvutė,

džiovintų krapų su sėklomis,

kadagio uogų,

1 l vandens,

1 šaukštas druskos.

Cukinijas supjaustykite 3–4 cm storio gabalėliais, sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną įmeskite česnako skiltelių, kadagio uogų, krapų žiedynų. Užpilkite verdančiu pasūdytu vandeniu, pridenkite dangteliais ir palikite pastovėti, kol cukinijos šiek tiek įrūgs. Sudėkite stiklainius į indą su vandeniu, pakaitinkite. Užsukite.

Pikantiški žali pomidorai

1 kg žalių pomidorų,

1 kg cukraus,

1 pakelis vanilinio cukraus,

½ šaukštelio citrinų rūgšties,

3 stiklinės vandens.

Pomidorus subadykite smailiu pagaliuku, užpilkite vandeniu ir iš lėto kaitinkite, kol suminkštės. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, atvėsinkite ir užpilkite ant pomidorų. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Vėl laikykite per naktį. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite ir šįkart karštą užpilkite ant pomidorų. Suberkite vanilinį cukrų, citrinų rūštį, atsargiai pamaišykite ir išpilstykite į iškaitintus stiklainius.

Daržovių mišrainė

1 kg cukinijų,

½ kg svogūnų,

½ kg morkų,

½ kg pomidorų,

½ kg obuolių,

½ l aliejaus,

druskos,

cukraus,

maltų pipirų,

petražolių, gelsvės, pankolio lapų.

Supjaustytus svogūnus patroškinkite aliejuje, kol suminkštės, bet neparuduos. Išvirtas morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite į svogūnų masę. Nuluptas ir supjaustytas cukinijas truputį apvirkite, sukrėskite į masę. Sudėkite stambiai sutarkuotus nuluptus obuolius, nedideliais gabaliukais supjaustytus pomidorus. Viską maišydami pavirkite, suminkštės pomidorai. Suberkite visus prieskonius, druskos ir cukraus dėkite pagal skonį. Sumeskite prieskoninių daržovių lapelius. Pavirkite 5 min. Karštą mišrainę išpilstykite į iškaitintus stiklainius, uždarykite.

Šparaginių pupelių mišrainė

2 kg šparaginių pupelių,

1 kg morkų,

1 kg svogūnų,

½ kg pomidorų,

2 stiklinės aliejaus,

druskos,

pipirų,

lauro lapelių.

Šparagines pupeles apvirkite, supjaustykite. Dėkite drauge su supjaustytais svogūnais, stambiai sutarkuotomis morkomis, užpilkite aliejumi ir troškinkite apie pusvalandį. Sudėkite pjaustytus pomidorus, pasūdykite pagal skonį, įberkite pipirų, įmeskite lauro lapelius. Kaitinkite, kol suminkštės pomidorai, sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.

Morkos garnyrui

3 kg morkų,

1 kg svogūnų,

½ kg pomidorų,

½ l aliejaus,

druskos,

pipirų,

lauro lapelių.

Žiedais supjaustytus svogūnus pakepinkite aliejuje. Kai suminkštės, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas. Kai morkos suminkštės, sudėkite pjaustytus pomidorus. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų, įmeskite kelis lauro lapelius. Patroškinkite maišydami, dar karštą mišrainę sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir uždarykite. Labai skanu su silke.

Adžika

2½ kg pomidorų,

1 kg morkų,

1 kg obuolių,

200 g česnakų,

2 aštrūs ankštinai pipirai,

1 stiklinė aliejaus,

1 stiklinė acto,

1 stiklinė cukraus,

2–3 šaukštai druskos,

maltų pipirų.

Morkas nulupkite, obuolius supjaustykite ir išimkite sėklalizdžius. Sumalkite visas daržoves ir obuolius. Ant lėtos ugnies virkite apie 1 val., kol išgaruos skystis. Tada supilkite aliejų, actą, suberkite cukrų, druską, pipirus, sudėkite grūstus česnakus. Pamaišę dar pakaitinkite ir sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių