Quantcast

Daržovių atsargos žiemai: į stiklainius – ne vien agurkus

  • Teksto dydis:

"Gal nori cukinijų? Jau nebesuvalgome agurkų, paimsi? Gal marinuotum šparaginių pupelių?" – ne tik klausimais, bet ir daržovėmis apdalija giminės ir draugai, auginantys daržo gėrybes. Taigi net ir neturėdami savo daržo, vis tiek stiklainiuką kitą skaniųjų žiemos atsargų pasiruošite. Agurkus jau dėjome į stiklainius, o dabar – kitų gėrybių metas.

Raugintos cukinijos

2 kg cukinijų,

1 česnako galvutė,

džiovintų krapų su sėklomis,

kadagio uogų,

1 l vandens,

1 šaukštas druskos.

Cukinijas supjaustykite 3–4 cm storio gabalėliais, sudėkite į stiklainius. Į kiekvieną įmeskite česnako skiltelių, kadagio uogų, krapų žiedynų. Užpilkite verdančiu pasūdytu vandeniu, pridenkite dangteliais ir palikite pastovėti, kol cukinijos šiek tiek įrūgs. Sudėkite stiklainius į indą su vandeniu, pakaitinkite. Užsukite.

Pikantiški žali pomidorai

1 kg žalių pomidorų,

1 kg cukraus,

1 pakelis vanilinio cukraus,

½ šaukštelio citrinų rūgšties,

3 stiklinės vandens.

Pomidorus subadykite smailiu pagaliuku, užpilkite vandeniu ir iš lėto kaitinkite, kol suminkštės. Iš cukraus ir vandens išvirkite sirupą, atvėsinkite ir užpilkite ant pomidorų. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite, atvėsinkite ir vėl užpilkite ant pomidorų. Vėl laikykite per naktį. Kitą dieną sirupą nupilkite, užvirinkite ir šįkart karštą užpilkite ant pomidorų. Suberkite vanilinį cukrų, citrinų rūštį, atsargiai pamaišykite ir išpilstykite į iškaitintus stiklainius.

Daržovių mišrainė

1 kg cukinijų,

½ kg svogūnų,

½ kg morkų,

½ kg pomidorų,

½ kg obuolių,

½ l aliejaus,

druskos,

cukraus,

maltų pipirų,

petražolių, gelsvės, pankolio lapų.

Supjaustytus svogūnus patroškinkite aliejuje, kol suminkštės, bet neparuduos. Išvirtas morkas stambiai sutarkuokite, sudėkite į svogūnų masę. Nuluptas ir supjaustytas cukinijas truputį apvirkite, sukrėskite į masę. Sudėkite stambiai sutarkuotus nuluptus obuolius, nedideliais gabaliukais supjaustytus pomidorus. Viską maišydami pavirkite, suminkštės pomidorai. Suberkite visus prieskonius, druskos ir cukraus dėkite pagal skonį. Sumeskite prieskoninių daržovių lapelius. Pavirkite 5 min. Karštą mišrainę išpilstykite į iškaitintus stiklainius, uždarykite.

Šparaginių pupelių mišrainė

2 kg šparaginių pupelių,

1 kg morkų,

1 kg svogūnų,

½ kg pomidorų,

2 stiklinės aliejaus,

druskos,

pipirų,

lauro lapelių.

Šparagines pupeles apvirkite, supjaustykite. Dėkite drauge su supjaustytais svogūnais, stambiai sutarkuotomis morkomis, užpilkite aliejumi ir troškinkite apie pusvalandį. Sudėkite pjaustytus pomidorus, pasūdykite pagal skonį, įberkite pipirų, įmeskite lauro lapelius. Kaitinkite, kol suminkštės pomidorai, sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.

Morkos garnyrui

3 kg morkų,

1 kg svogūnų,

½ kg pomidorų,

½ l aliejaus,

druskos,

pipirų,

lauro lapelių.

Žiedais supjaustytus svogūnus pakepinkite aliejuje. Kai suminkštės, sudėkite stambiai sutarkuotas morkas. Kai morkos suminkštės, sudėkite pjaustytus pomidorus. Pagal skonį pasūdykite, įberkite pipirų, įmeskite kelis lauro lapelius. Patroškinkite maišydami, dar karštą mišrainę sukrėskite į iškaitintus stiklainius ir uždarykite. Labai skanu su silke.

Adžika

2½ kg pomidorų,

1 kg morkų,

1 kg obuolių,

200 g česnakų,

2 aštrūs ankštinai pipirai,

1 stiklinė aliejaus,

1 stiklinė acto,

1 stiklinė cukraus,

2–3 šaukštai druskos,

maltų pipirų.

Morkas nulupkite, obuolius supjaustykite ir išimkite sėklalizdžius. Sumalkite visas daržoves ir obuolius. Ant lėtos ugnies virkite apie 1 val., kol išgaruos skystis. Tada supilkite aliejų, actą, suberkite cukrų, druską, pipirus, sudėkite grūstus česnakus. Pamaišę dar pakaitinkite ir sukrėskite į iškaitintus stiklainius. Uždarykite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių