Quantcast

Daržo karaliaus metamorfozė: moliūgų sriuba

Oranžiniai moliūgai daržuose pūpso ramiai – juk apie šalnas dar niekas nekalba, o ir nedidelės šalnos šiai solidžių apimčių daržovei nėra pavojingos. Vidutinio dydžio subrendusius moliūgus geriausia laikyti sausoje ir vėdinamoje patalpoje, kai temperatūra 10–15 laipsnių. Maži ir labai dideli moliūgų vaisiai netinka ilgiau laikyti – juos reikia perdirbti arba suvartoti per mėnesį. Ką galima iš tokių moliūgų paruošti, pataria A.Stulginskio universiteto Žemės ūkio ir maisto mokslų instituto doc. dr. Jurgita Kulaitienė ir pateikia daugybę receptų.

Priminsime, kad kinai nuo seno laiko moliūgus daržo karaliais, o štai austrai juodoju auksu vadina ne naftą, o iš moliūgų sėklų išspaustą aliejų. Tačiau vertingos ne tik moliūgų sėklos, bet ir patys vaisiai, kurie padeda organizmui įsisavinti sunkesnį maistą, kai sutrinka kepenų ir inkstų veikla. Svarbu ir tai, kad moliūgų patiekalai netukina ir neleidžia organizme kauptis cholesteroliui.

Reikės

250 g moliūgų,

250 g bulvių,

2 šaukštų sviesto,

1 kubelio sultinio miltelių,

3 šaukštų grietinės,

1 stiklinės obuolių sulčių,

1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės,

1 šaukštelio citrinos sulčių,

2–3 stiklinių vandens,

žiupsnelio druskos, cinamono, krapų, tarkuoto imbiero ar jo miltelių.

Gaminimas:

Moliūgą nuplauti, išimti sėklas, minkštimą sutarkuoti. Bulves ir svogūną supjaustyti kubeliais, sviestą pakaitinti puode. Tuomet į puodą suberti bulves ir svogūnus. Maišant troškinti 2–3 min. Sudėti sutarkuotą moliūgą, suberti sultinio miltelius, įpilti 2–3 stiklines vandens, puodą uždengti ir virti 10–12 min. Sriubą suplakti plakikliu, supilti obuolių sultis, pagardinti cinamonu, imbieru, citrinos sultimis ir tarkuota žievele, grietine, krapais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Moliugai OK

Moliugai OK portretas
Moliugai OK. As verdu irgi moliugiene. Dedu moliuga, bulviu, morku ir viska istrinu mixeriu isvirus. Dar dedu keptu lasinuku su cebulem. Gardinu grietine. Skanumas!Ir sviesto nepamirskit verdant, tada kvapas geresnis.

labai

labai portretas
Neskanu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių