Quantcast

Ciberžolė – ypatingasis jaunystės ingredientas: kaip įtraukti į mitybą?

  • Teksto dydis:

Prieskonių pasaulyje vyrauja savos tendencijos, o bene ryškiausia jų pastaruoju metu – suspindusi ciberžolės žvaigždė. Šis imbierinių šeimai priklausantis augalas nuolat patenka į sveikatai naudingiausių produktų sąrašus ir jau yra pamėgtas sveikos mitybos entuziastų visame pasaulyje. Šio prieskonio vartojimo banga neaplenkė ir Lietuvos. Prekybininkų teigimu, ciberžolės pardavimai per paskutinius metus stipriai šoko į viršų ir iškėlė šį prieskonį į populiariausiųjų trejetuką.

„Lietuviai tikrai seka pasaulines mitybos tendencijas, o ciberžolė šiuo metu išgyvena tikrą pakilimą. Vieni šį prieskonį renkasi dėl skonio, kiti dėl maistinių, organizmui naudingų savybių. Nors susidomėjimas šiuo prieskonių Lietuvoje yra pakankamai naujas, vien per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio prieskonio nupirkta net 50 proc. daugiau“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prieskonius renkasi pagal metų laikus

Ciberžolė Rytų virtuvėje ir medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip du tūkstančius metų. Šis prieskoninis augalas itin populiarus Indijoje. Manoma, kad ciberžolėje esantis kurkuminas turi daug organizmui naudingų savybių. Tai smegenų veiklą gerinanti, antiuždegiminių savybių turinti ir antioksidantų kiekį organizme didinanti medžiaga.

Be abejo, lietuviai mėgsta ir kitus – labiau tradicinius prieskonius. Iš jų, anot B. Čaikauskaitės, mūsų šalyje populiariausi yra įvairių rūšių malti pipirai ir pipirai žirneliais, o taip pat skirtingi prieskonių mišiniai.

„Įdomu, kad prieskonių paklausa priklauso ir nuo metų laiko. Vasarą į viršų šauna grilio patiekalams – šašlykui, šonkauliukams – skirtų prieskonių pardavimai, o šaltuoju metų laiku tarp populiariausiųjų įsitaiso lauro lapai, kmynai – tai, ką dažniausiai naudojame gamindami troškinius, sriubas“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

Prieskonių perkamumui įtakos turi ir konservavimo bei rauginimo sezonas, kuris paprastai tęsiasi nuo birželio pabaigos iki spalio pradžios. Dėl jo pipirų žirneliais pardavimai išauga 2-3 kartus, lauro lapų – maždaug 2 kartus. Be to, anot B. Čaikauskaitės, šiemet pirkėjams pristatyta ir naujovė – universalūs rauginimo mišiniai, kurių pardavimai jau viršija lūkesčius.

„Nemažai gyventojų ieško ir egzotiškesnių prieskonių. Iš tokių turbūt populiariausia yra vanilė. Taip pat tikrai gausiai yra perkami egzotiniai prieskonių mišiniai, kaip kad indiški „Masala“ ar amerikietiški „Cajun““, – sako B. Čaikauskaitė.

7 ciberžolės panaudojimo virtuvėje būdai:

– Bene paprasčiausias ciberžolės panaudojimo būdas – įberti jos į geriamą vandenį su citrina

– Taip pat galima išsivirti ir ciberžolės arbatos

– Ciberžole galima paskaninti omletą, ryžius, sriubas, troškinius, keptas daržoves

– Ciberžolės verta dėti ir į žaliuosius kokteilius

– Mėgstantys egzotiką gali išmėginti ciberžolių kefyro ar auksinio pieno receptus

– Ciberžolė naudojama net ir kai kurių desertų receptuose

– Su ciberžole galima marinuoti agurkus ar kitas daržoves



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Nuo cheminės citrinų rūgšties labai genda inkstai, ji tik skoniu panaši į citrinų sultis, tačiau cheminė formulė visiškai neturi nieko bendra su citrinų sultimis, tai grynas chemikalas, netinkamas maistui.

cibberzole

cibberzole portretas
.......tai BEKVAPIS-BESKOOOONIS prieskonis,kuria nesaikingai naudojant=garantuotas tulzies pusles ar,neduok,DIEVE,kasos gadinimas...!!!cia=sud...reklama!?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių