Quantcast

Būtina išbandyti šią vasarą: ant grilio keptos daržovės (receptai)

  • Teksto dydis:

Įsibėgėjus vasarai, išvykos į gamtą ir grilio patiekalai tampa vienu pagrindinių laisvalaikio praleidimo būdų. Pasikepti mėsą gamtoje yra įprasta, tačiau vis dažniau grilis naudojamas ir kitiems maisto produktams, juk čia tereikia tik fantazijos! Nors daržovių grilinimas nėra naujiena, turbūt tik retas žino, kad kai kurios jų keptos ne tik nepraranda savo naudingųjų savybių, bet priešingai – termiškai apdorotos dar naudingesnės.

Šviežios daržovės – ne visiems

Nors dauguma daržovių yra naudingiausios šviežios, valgyti jas dideliais kiekais gali toli gražu ne visi, ypač tie, kurie turi skrandžio ar žarnyno problemų. Vis dėlto, kad ir kokios vertingos mūsų organizmui bebūtų, neapdorotos daržovės retai kada pakeičia pagrindinį patiekalą. Pasak mitybos specialistės Indrės Trusovės, tinkamai grilintos daržovės gali būti ne tik puikiu garnyru, bet ir tapti pagrindiniu patiekalu bei įtikti net patiems įnoringiausiems skoniams. „Svarbu nenaudoti jokių riebių padažų, nepersūdyti, nekepti ant atviros ugnies ir nesudeginti. Trumpai apkepti kiekvieną daržovių pusę, tam kad jos galėtų karamelizuotis, nevartyti“, – sako specialistė.

Pasak specialistės, grilinti galima praktiškai visas daržoves, pradedant salotomis ir baigiant morkomis: „Ypatingai skanu grilyje kepti pomidorai, cukinija, baklažanai, burokėliai. Šiek tiek apkepti agurkai ar iceberg salotos itin paskanins patiekalą ir nustebins visus savo puikiu ir išskirtiniu skoniu. Taip pat galima grilinti vaisius ar uogas. Braškių ir bananų vėrinukai, gardinti juoduoju šokoladu gali atstoti puikiausią desertą“, – teigia I. Trusovė.

Pomidorai – sveikatos šaltinis

Nors dauguma daržovių didžiausią naudą turi šviežios, pomidorai yra išimtis. Juose esantis likopenas gali apsaugoti odą nuo žalingo ultravioletinių spindulių poveikio. Tai – unikalus gamtos vaistas nuo daugelio ligų: padeda įveikti depresiją, stiprina imunitetą, mažina širdies ligų tikimybę, gerina virškinimą, jaunina odą, gerina jos struktūrą, padeda numesti svorio, gerina kepenų veiklą, mažina susirgimo prostatos vėžiu tikimybę, taip pat užkerta kelią daugeliui kitų susirgimų. Pasak mitybos specialistės, pomidorus sveika valgyti bet kuriuo sezonu, nebijoti žaisti įvairiausiais skoniais, juos kepti ar virti, mat likopenas geriausiai pasisavinamas būtent iš termiškai apdorotų pomidorų.

Jai antrina ir agronomas, Lietuviškų daržovių auginimo ekspertas Nerijus Rakickas, sakydamas, kad pomidorų nauda yra vienareikšmiška, tačiau primena, kaip laikyti pomidorus, kad jie išsaugotų daugiausiai naudingųjų savybių: „Reikėtų atkreipti dėmesį, kad pomidorų nereikėtų laikyti šaldytuve, mat šaltyje jie pakeičia savo tekstūrą, praranda saldumą“. Pasak pašnekovo, šaltyje sumažėja pomidoruose esančio cukraus ir rūgščių kiekiai. Be to, norint ilgiau džiaugtis šviežiais pomidorais, juos reikėtų laikyti kotelio randeliu žemyn. Taip pomidorai apsaugomi nuo oro ir bakterijų patekimo bei drėgmės išgaravimo.

Receptas iškylai

Grilio sezonui įgavus pagreitį, mitybos specialistė siūlo nebijoti eksperimentuoti, pagalvoti apie įvairias daržovių kombinacijas bei stingantiems idėjų siūlo išmėginti nesunkų receptą, kuris taip pat gausus likopeno.

Daržovių iešmeliai

Reikės:

• Vyšninių pomidoriukų;

• Pievagrybių;

• Cukinijos;

• Baklažano;

• Medinių iešmelių.

Marinatui:

• Sojos padažo 1 a.š.;

• Citrinos sulčių 1 a.š.;

• Medaus 1 a.š.;

• Juodųjų pipirų;

• Česnako skiltelės (smulkiai sutarkuotos ar išspaustos);

• Alyvuogių aliejaus 1 a.š.

Gaminimo eiga:

• Sumaišome visus marinatui skirtus ingredientus iki vientisos masės;

• Daržoves gerai nuplauname;

• Baklažaną ir cukiniją supjaustome nedideliais griežinėliais;

• Pievagrybių kepurėlių odelę atsargiai nulupame arba labai gerai nuplauname;

• Visas daržoves sudedame į dubenį ir apliejame marinate bei paliekame pasimarinuoti bent porai valandų;

• Išsimarinavusias daržoves mauname ant iešmelių (juos galime palaikyti prieš tai vandenyje, kad nedegtų);

• Likusį marinatą paliekame, juo apšlakstysime iškepusias daržoves;

• Kepame ant grilio kiekvieną pusę po kelias minutes.

Ypatingai skanu su rudaisiais ryžiais.

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių