Quantcast

B. Nicholson pataria, kaip pagaminti nebrangių, bet išskirtinių valgomų dovanų

Valgomos dovanos padeda išvengti nepraktiškų ir nereikalingų daiktų, kurių kiekvieno namuose ir taip gausu – juk vargu ar viliojančiai įvynioti sausainiai rinktų dulkes lentynoje, o padažas papuoštame stiklainėlyje nesulauktų namiškių dėmesio.

Taip LRT RADIJUI sako žurnalistė ir kulinarinių laidų vedėja Beata Nicholson. Vis dėlto, priduria ji, ne visi maisto produktai ar gėrimai gali virsti šventine dovana – vargu ar kas sugalvos dovanoti mėsos vyniotinius ar mišraines.

Trūksta ne dovanų, o laiko ir dėmesio

Likus vis mažiau laiko iki gražiausių metų švenčių, ko gero, vienas dažniausiai galvoje skambančių žodžių – dovanos. Jei norite nustebinti artimuosius, o mintis stumdytis sausakimšuose prekybos centruose kelia siaubą, žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja B. Nicholson siūlo išeitį – patiems paruošti valgomas dovanas.

„Pačių ruoštos dovanos niekada nenuvils, nes dėmesys ir joms pagaminti skirtas laikas neprisvyla, jų neįmanoma persūdyti, o jei ragaujant gomurys apsąla, tai tik iš laimės, visai ne dėl cukraus“, – taip apie valgomas dovanas yra rašiusi B. Nicholson.

Pasak jos, tokios staigmenos ne tik džiugina, bet ir padeda išvengti nepraktiškų bei nereikalingų daiktų, kurių kiekvieno namuose ir taip gausu – juk vargu ar viliojančiai įvynioti sausainiai rinktų dulkes lentynoje, o padažas papuoštame stiklainėlyje nesulauktų namiškių dėmesio.

Valgomos dovanos pasidarė aktualios, kai kilo diskusija, kiek mums iš viso reikia dovanų.

„Valgomos dovanos pasidarė aktualios, kai kilo diskusija, kiek mums iš viso reikia dovanų. Kadangi sukeltas ažiotažas, kad Kalėdos – dovanojimo laikas, kad turime persiversti per galvą ir būtinai kažkam kažką padovanoti, kartais nukrypstama į kraštutinumus“,  – pastebi B. Nicholson.

Vis dėlto, jos nuomone, mes gyvename gana turtingoje visuomenėje, esame apsirūpinę ne tik būtinais, bet ir maloniais dalykais, o labiausiai mums trūksta laiko ir dėmesio:  „Geriausia dovana, kokią gali padovanoti, yra tavo laikas. Laikas, kurį praleidi gamindamas kažkam dovaną, ir yra tas brangus laikas.“

Dovanos saldumynų mėgėjams

Valgomų dovanų įvairovė – didžiulė. Savo dienos be saldžių akimirkų neįsivaizduojančius artimuosius galima nudžiuginti sausainiais ar namų gamybos šokoladu. Sūresnį ar kartesnį maistą mėgstančius bičiulius B. Nicholson siūlo palepinti gurmaniškais padažais bei gardžiomis užtepėlėmis.

Sausainius B. Nicholson pataria rinktis imbierinius, nes juose daug medaus, cukraus ir prieskonių, todėl jie ilgai išsilaiko: „Tokie sausainiai ir gražu, ir nereikia prikepti 10 kilogramų –  užtenka po tris kiekvienam.“

Kita puiki dovana, B. Nicholson teigimu, – gaminiai iš šokolado. „Viskas labai paprasta: ištirpdai šokoladą, įberi į jį riešutų, džiovintų vaisių, užbarstai sūrių sausainių. Šokoladas visada bus suvartotas“, – priduria pašnekovė.

Dovanokite pagardus ir arbatą

Be to, sako ji, gana nesudėtinga pagaminti kvapnaus aliejaus, salotų pagardo ir išpilstyti į mažus gražius buteliukus.

„Man patinka gaminti greitus pagardus prie sūrio, mėsos, šaltų užkandžių. Tai paprasta: džiovinti vaisiai, truputėlis daržovių ar šviežių vaisių (tarkim, obuolių, spanguolių), šiek tiek cukraus, acto, prieskonių. Išverdi tokį čatnį – ir prašau“, – sako B. Nicholson.

Jei laiko suktis virtuvėje nėra, o paruošti valgomą dovaną vis tiek norisi, išeitis yra. Jums tereikės nusipirkti įvairių žolelių, prieskonių, džiovintų vaisių, viską sumaišyti ir be jokios burtų lazdelės visa tai paversti ypatingu prieskonių mišiniu arba išskirtine arbata.

„Apelsiną nuplauname karštu vandeniu ir daržovių skustuku nulupame žievelę (stengiamės liesti tik geltonąją dalį). Tada supjaustome šiaudeliais ir kvadratėliais, suberiame ant kepimo popieriaus ir truputėlį padžioviname. Paimame vieną dalį džiovintų mėtų, vieną dalį džiovintų erškėčių vaisių, vieną dalį džiovintų šermukšnių uogų, vieną dalį džiovintų apelsinų žievelių ir dvi dalis aviečių lapų ir sumaišome. Viską suberiame į gražius pakelius. Tokios dovanos niekur nenusipirksi“, – receptu dalijasi B. Nicholson.

Maisto produktai, kurių dovanoti neverta

Gali atrodyti, kad bet kuris maisto produktas ar gėrimas gali virsti šventine dovana, bet B. Nicholson primena, kad kai kurių valgomų dovanų reikėtų vengti.

„Nereikėtų dovanoti minkštų biskvitinių pyragų, nes jie skanūs tą pačią arba kitą dieną. Taip pat nedovanokite mėsos gaminių, paštetų, nebent rūkytą gaminį. Mėsos vyniotinių, mišrainių turbūt niekas ir nedovanoja. Taigi reikia pagalvoti, kiek ilgai tas daiktas gali stovėti“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Nereikėtų dovanoti minkštų biskvitinių pyragų, nes jie skanūs tą pačią arba kitą dieną. Taip pat nedovanokite mėsos gaminių, paštetų, nebent rūkytą gaminį.

Dar viena valgomų dovanų dirbtuvių taisyklė – mažiau yra daugiau. Pasak B. Nicholson, skanių akimirkų ir rankų šilumos nebūtina vežimu vežti: „Su valgomomis dovanomis nereikia perlenkti lazdos. Užtenka visiškai kažko nedidelio. Tokios dovanos nebrangios, bet svarbios. Svarbiausia neišprotėti, nenorėti padaryti kažko stulbinamo.“

Puiki dovana – šokoladinė granola

O pati B. Nicholson per šias Kalėdas draugus bei kolegas nudžiugins šokoladine granola – traškiais skrudintais avižiniais dribsniais su riešutais, sėklomis, sėlenomis, linų sėmenimis.

„Paimkite 100 g medaus, 15 g kokosų aliejaus, vieną du šaukštus kokybiškos kakavos ir ištirpinkite – bus tamsus sirupas. Gautą sirupą sumaišykite su 1 kg ar 700 g dribsnių, riešutų ir sėklų, paskleiskite skardoje ir kepkite“, – sako B. Nicholson.

Bet kepti, pabrėžia ji, reikia nelabai aukštoje (150–160 laipsnių) temperatūroje – kad mišinys tik gražiai džiūtų, ir vis pamaišyti.

„Kepti reikia maždaug iki valandos, galima ir trumpiau (40 min.) – reikia žiūrėti, kad mišinys nesudegtų ir truputėlį paskrustų. Kuo žemesnė temperatūra, tuo ilgiau kepsite. Ir pačioje pabaigoje užtarkuokite truputį juodojo šokolado. Labai skanu“, – sako B. Nicholson ir kiekvieną skatina bent trumpam užsukti į virtuvę bei panirti į šokolado, cinamonu pagardintų kepinių ar pačių sukurtos arbatos kvapų jūrą. Džiaugsitės ne tik jūs, bet ir tie, apie kuriuos galvodami visa tai ruošite.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių