Quantcast

Alternatyva vištienos krūtinėlei – iš jūros gelmių

  • Teksto dydis:

Ne paslaptis, kad savo sultingu rausvumu ir nauda sveikatai lašiša jau kuris laikas užkariavusi lietuvių širdis. Specialistai vienareikšmiškai pripažįsta šios žuvies naudą sveikatai. Vis dėlto, ar taip pamilę lašišą ne be reikalo pamirštame itin vertingą baltąją žuvį? Mitybos specialistė, knygos „Balansas“ autorė Vaida Kurpienė teigia, kad lietuviai taip pamėgo lašišą, kad dažnai apie kitokią žuvį net nepagalvoja. Subalansuotos mitybos žinovė primena, kad riebi ir liesa žuvis pasižymi skirtingomis savybėmis, tad baltosios valgyti privalu bent porą kartų per savaitę.

Pasak Vaidos, baltoji žuvis, kaip antai, atlantinė menkė, dorada, ešerys ar lynas, – idealus baltymų šaltinis, kurie mūsų organizme atlieka statybinę funkciją ir palaiko gerą raumenų bei kaulų būklę. Baltoji žuvis – geriausias atsakymas į klausimą, kuo paįvairinti mėsos prisotintą kasdienės mitybos racioną.

„Paklauskite savęs: kada paskutinįkart valgiau baltosios žuvies? Ar po žuvies patiekalų nesijaučiu lengviau nei po mėsos? Lengvumo pojūtis atsiranda todėl, kad žuvies baltymai itin lengvai pasisavinami ir neapkrauna virškinimo sistemos. Valgyti žuvies svarbu ir šaltuoju periodu, kai esame mieguisti, ne tokie energingi, ir tada, kai karšta ir nesinori sunkaus maisto“, – sako mitybos specialistė.

Pasak jos, kelis kartus per savaitę valgyti žuvies būtinai turėtų tiek vaikai, tiek ir suaugusieji. Svarbu žinoti, kad jūros žuvies vaikams, nėščioms, žindančioms ar dar besiruošiančioms turėti vaikų moterims rekomenduojama suvalgyti iki 200 gramų, o vyrams ir vaikų neplanuojančioms moterims – iki 400 gramų per savaitę. Ežere sužvejotą ar užaugintą žuvį visi galime valgyti neribotai.

„Mano nuomone, sportuojantys žmonės, kurie nori gauti kuo daugiau baltymų, per dažnai valgo mėsą. Baltoji žuvis, užaugusi laukinėje gamtoje, šaltoje aplinkoje, laikoma ypač vertinga. Pavyzdžiui, 100 gramų atlantinės menkės turi tik 68 kcal, o baltymų – 17 gramų. Palyginimui – liesa vištienos krūtinėlė be odos turi 112 kcal, o baltymų šiame kiekyje – apie 23 g. Naujausia metodika nustatomas baltymų pasisavinimo rodiklis PDCAAS šiuose produktuose labai panašus: vištienos krūtinėlės pasisavinimas vertinamas 0,91, o atlantinės menkės –  net 0,96. Kuo šis skaičius didesnis, tuo pasisavinimas geresnis“, – aiškina V. Kurpienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad žuvis lengviau virškinama ir turi nesočiųjų riebalų rūgščių, kurių mums taip reikia. Pastarosios gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, imunitetą bei smegenų funkciją. 

200 gramų atlantinės menkės filė porcija suteiks:

net 34 gramus puikiai pasisavinamo baltymo: tai yra beveik pusė paros normos baltymų, reikalingų moteriai, kuri yra mažai fiziškai aktyvi ir sveria apie 60 kg; 

1,8 mg vitamino B12, svarbaus kraujotakai, širdžiai ir nervinei sistemai. Kuo žmogus vyresnis, tuo šio vitamino jo organizme mažiau;

44 IU vitamino D, kurio trūksta 9 iš 10 Lietuvos gyventojų;

0,4 mg vitamino B6, būtino efektyviam baltymų pasisavinimui. Teigiama, kad šis vitaminas subalansuoja kai kuriuos hormonus, yra svarbus imunitetui ir gerina nuotaiką;

net 66,2 mg seleno, kuris aktualus moterims, nes lėtina senėjimo procesus, ir vyrams, nes gerina reprodukcinės sistemos veiklą, taip pat stiprina regėjimą bei imunitetą. Šis mikroelementas veikia kaip galingas antioksidantas, mažinantis aplinkos ir žalingų įpročių poveikį mūsų sveikatai.

„Trumpai tariant, valgykite baltąją žuvį kelis kartus per savaitę. Ji būtina, jei norite turėti puikų cholesterolio bei gliukozės lygį kraujyje, apsisaugoti nuo širdies-kraujagyslių ligų bei diabeto. Ji taip pat sustiprins imunitetą, pratęs jaunystę ir palaikys gerą nuotaiką. Tik primenu, kad ruošdami žuvį, išlaikytumėte naudingąsias jos savybes: gerai apdorokite, bet neperkepkite, nenaudokite daug riebalų ar miltų. Siūlau išmėginti atlantinę menkę su pankoliais“, – sveikos mitybos ir geros sveikatos patarimais dalijasi V. Kurpienė.

Receptą rasite čia :

Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių