Quantcast

Aliejinė moringa: antioksidantų šaltinis (receptai)

Aliejinė moringa - nedidelį aukštį siekiantis lapuotis medis, labiausiai paplitęs Azijos ir Afrikos regionuose. Jau nuo seno šių kraštų vietiniai gyventojai žinojo apie augalo gydomąjį poveikį, – šiandien moringa įvardijama dar vienu „supermaistu“.

Įvairūs panaudojimo būdai

Augalinės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė pasakoja, jog moringa yra vertinama ir dėl skirtingų panaudojimo galimybių: „Tai ir dekoratyvinis, pluoštinis, maistinis augalas. Visos jo dalys – šaknys, žievė, lapai, žiedai, sėklos, ankštys – kilmės regionuose vietinių tradiciškai naudojamos kaip gydomoji priemonė. Maistui ruošti tinkamiausi yra moringos lapai, įvairiose pasaulio šalyse dažnai naudojami džiovinti, miltelių pavidalu. Iš moringos taip pat spaudžiamas aliejus, tačiau jo gavyba labai brangi. Įprastai šis aliejus naudojamas kosmetikos pramonėje.“

Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.

Pasak mitybos specialistės, moringa pasižymi didelės koncentracijos įvairių maistinių medžiagų kiekiu: „Joje randami net 46 antioksidantai, svarbios mineralinės medžiagos, vitaminai. Šis augalas praturtintas ir omega-3 bei omega-6 riebalų rūgštimis, kurios augalinės kilmės pavidalu pasitaiko labai retai. Moringos lapuose yra apie 27 procentai lengvai pasisavinamų augalinių baltymų, taip pat gausu chlorofilo, gerinančio kraują.“

Veikia antiseptiškai

Kalbėdama apie gydomąjį moringos poveikį, specialistė pabrėžia, jog augalui būdingos priešuždegiminės, dezinfekuojamosios ir sutraukiančios savybės. „Indijoje nuo seno moringa naudojama gydant gyvačių ar kitų roplių įkandimus, taip pat siekiant sumažinti kūno (pvz., akių) patinimus. Paradoksalu: yra manoma, kad moringoje esančios veikliosios medžiagos didina vaisingumą, augalas taip pat žinomas ir kaip skatinantis gimdos susitraukimus, todėl galintis pakenkti moterims nėštumo metu“, – tradicines moringai priskiriamas ypatybes apibūdina G. Jonaitytė. Ji papildo, jog dėl moringą rekomenduojama vartoti sergantiems kraujotakos sistemos, sąnarių, inkstų, skydliaukės ligomis.

Naudinga lieknėjantiems

„Moringa reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat slopina apetitą, todėl yra naudinga lieknėjantiems – pagardinus maistą moringos milteliais, patiekalo suvalgoma mažiau“, – sako G.Jonaitytė. Anot augalinės mitybos ekspertės, augalo milteliai tinkami gėrimams (pvz., vaisių ar daržovių kokteilių, sulčių) ir įvairiems patiekalams (pvz., salotoms, košėms) gardinti. Svarbiausia, kad ruošiamas maistas būtų kambario temperatūros, kadangi moringos milteliai yra jautrūs neigiamam karščio poveikiui.

Verta žinoti

„Moringos lapai įprastai ruošiami kaip špinatai, ankštys – kaip žirniai ar šparaginės pupelės. Tiesa, moringa maistingumu lenkia šias daržoves, – teigia mitybos specialistė. – Moringos milteliai – kaip ir kiti „supermaistui“ priskiriami augaliniai produktai – naudingi siekiant papildyti mitybos racioną. Tačiau tai turėtų būti alternatyvus produktas, kadangi žmogaus organizmas geriausiai pasisavina vietiniame regione užaugintus maistinius augalus.“


Receptai

Moringos, avokado ir bulvių salotos

Reikės:

1–2 a.š. moringos miltelių,

4 virtų bulvių,

1 avokado,

svogūnų laiškų arba porų,

saujos špinatų,

kalendros,

druskos, juodųjų pipirų,

moliūgų sėklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių