- Virginija Skučaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Adventas ugdo ne tik mūsų dvasingumą, bet ir valią, atsisakant kai kurių maisto produktų, t. y. pasninkaujant. Pasninkas, anot sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojos Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės, dabar gyvenančios Lietuvos pajūryje, ypač naudinga mūsų organizmui. D.Kunčienė siūlo tuo įsitikinti patiems, paragavus jos siūlomų advento laikotarpiui patiekalų.
Štai keli receptai.
Advento pusryčių salotos
Produktai:
1 saldaus svogūno ropelė (vidutinio dydžio),
1 brokolis,
1 avokadas,
1 maža cukinija,
1 raugintas burokėlis,
daigintų spindulinių pupuolių, maltų džiovintų raudonėlių.
Svogūną susmulkinti, brokolį nuplikyti verdančiu vandeniu, susmulkinti ir troškinti svieste drauge su susmulkintu svogūnu. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, apkepti svieste ir sudėti į troškintus svogūną su brokoliu. Sutarkuoti raugintą buroką ir viską drauge truputi patroškinti. Skaninti druska ir raudonėliu. Valgyti su daigintomis pupuolėmis ir juoda duona. Ir sveika, ir gardu.
Balandėliai iš pajūrio
Produktai:
1 nedidelis kopūstas,
6 bulvės,
2 morkos,
4 šaukštai aguonų,
3 šaukštai grikių miltų.
skanskonių (pavyzdžiui, kavamale susmulkintų maltų pakepintų saulėgrąžų, moliūgų sėklų, juodgrūdžių, džiovintų ir sumaltų prieskoninių žolelių, smulkiai tarkuotų ir padžiovintų morkų mišinio. Tiks ir smulkintų kanapių, moliūgų, linų ir kmynų sėklų mišinys bei kiti pagal savo skonį pagaminti sėklų bei džiovintų žolelių mišiniai).
Kopūsto gūžę truppai apvirti kaip balandėliams. Bulves sutarkuoti, tarkius nusunkti kaip cepelinams. Tuomet į tarkius suberti grikių miltus, paskaninti druska, įdėti šaukštą krakmolo (iš tarkių vandens). Viską suminkyti.
Įdaras: smulkiai sutarkuotas morkas patroškinti su aguonomis nedideliame aliejaus kiekyje. Tuomet iš paruoštų tarkių formuoti cepeliną su morkų įdaru ir įvynioti jį į kopūsto lapą (kaip balandėlį), suspausti (suploti) ir dėti į kepimo skardelę, pateptą aliejumi. Gausiai pabarstyti skanskoniais, į skardelę įpilti truputį vandens. Kepti 40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.
Senoji žvejų straganinė
Iš atšilusios šaldytos skumbrės išimti kaulą. Į skumbrės vidų sudėti smulkintą česnaką, juoduosius pipirus, pabarstyti druska, suspausti, įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį. Po paros tokiu būdu paruošta skumbrė tinka prie įvairių salotų. Ir net su raugintais obuoliais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...