Quantcast

Adventas ugdo ir sveikos mitybos įgūdžius

Adventas ugdo ne tik mūsų dvasingumą, bet ir valią, atsisakant kai kurių maisto produktų, t. y. pasninkaujant. Pasninkas, anot sveikos gyvensenos ir mitybos propaguotojos Žolinčių akademijos vadovės Danutės Kunčienės, dabar gyvenančios Lietuvos pajūryje, ypač naudinga mūsų organizmui. D.Kunčienė siūlo tuo įsitikinti patiems, paragavus jos siūlomų advento laikotarpiui patiekalų. 

Štai keli receptai.

Advento pusryčių salotos

Produktai:

1 saldaus svogūno ropelė (vidutinio dydžio),

1 brokolis,

1 avokadas,

1 maža cukinija,

1 raugintas burokėlis,

daigintų spindulinių pupuolių, maltų džiovintų raudonėlių.

Svogūną susmulkinti, brokolį nuplikyti verdančiu vandeniu, susmulkinti ir troškinti svieste drauge su susmulkintu svogūnu. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, apkepti svieste ir sudėti į troškintus svogūną su brokoliu. Sutarkuoti raugintą buroką ir viską drauge truputi patroškinti. Skaninti druska ir raudonėliu. Valgyti su daigintomis pupuolėmis ir juoda duona. Ir sveika, ir gardu.

Balandėliai iš pajūrio

Produktai:

1 nedidelis kopūstas,

6 bulvės,

2 morkos,

4 šaukštai aguonų,

3 šaukštai grikių miltų.

skanskonių (pavyzdžiui, kavamale susmulkintų maltų pakepintų saulėgrąžų, moliūgų sėklų, juodgrūdžių, džiovintų ir sumaltų prieskoninių žolelių, smulkiai tarkuotų ir padžiovintų morkų mišinio. Tiks ir smulkintų kanapių, moliūgų, linų ir kmynų sėklų mišinys bei kiti pagal savo skonį pagaminti sėklų bei džiovintų žolelių mišiniai).

Kopūsto gūžę truppai apvirti kaip balandėliams. Bulves sutarkuoti, tarkius nusunkti kaip cepelinams. Tuomet į tarkius suberti grikių miltus, paskaninti druska, įdėti šaukštą krakmolo (iš tarkių vandens). Viską suminkyti.

Įdaras: smulkiai sutarkuotas morkas patroškinti su aguonomis nedideliame aliejaus kiekyje. Tuomet iš paruoštų tarkių formuoti cepeliną su morkų įdaru ir įvynioti jį į kopūsto lapą (kaip balandėlį), suspausti (suploti) ir dėti į kepimo skardelę, pateptą aliejumi. Gausiai pabarstyti skanskoniais, į skardelę įpilti truputį vandens. Kepti 40 min. 180–200 laipsnių temperatūroje.

Senoji žvejų straganinė

Iš atšilusios šaldytos skumbrės išimti kaulą. Į skumbrės vidų sudėti smulkintą česnaką, juoduosius pipirus, pabarstyti druska, suspausti, įvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldiklį. Po paros tokiu būdu paruošta skumbrė tinka prie įvairių salotų. Ir net su raugintais obuoliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių