Quantcast

Tokijas pristatė robotus 2020-ųjų olimpiadai

  • Teksto dydis:

Tokijo olimpiados organizatoriai, toliau populiarindami naujausias šalies technologijas, penktadienį pristatė porą šnekių robotų, per 2020 metų žaidynes padėsiančių vežimėliuose sėdintiems neįgaliesiems.

Automobilių gamintojos „Toyota“ žmonių palaikymo (HSR) ir išnešiojimo (DSR) robotai, vadinami tolimais „Žvaigždžių karų“ (Star Wars) personažo R2D2 giminaičiais, per kitų metų olimpiadą lydės neįgalius gerbėjus į vietas ir nešios jiems maistą bei gėrimus.

Pirmą kartą per olimpiadų istoriją šie robotai „savanoriai“ prisistatys klientams, o šie tuomet galės pateikti užsakymų planšetiniais kompiuteriais.

„Sveiki, visi. Aš esu gyvenimo būdo palaikymo robotas“, – per pristatymą pareiškė HSR, galintis sukiotis į visas puses.

„Atnešiu jums, ko reikia. Aš taip pat turiu pailginamą ranką, kuria galiu paimti daiktus, jei juos pamestumėte“, – pridūrė robotas.

 

 

DSR, turintis įmontuotą padėklą gėrimams, iš tikrųjų labiau primena judančią šiukšlių dėžę su mirksinčiomis lemputėmis, bet „Toyota“ tvirtina, kad ši technologija užtikrins didesnį patogumą per žaidynes invalido vežimėliuose sėdintiems žmonėms.

„Bus daug lengviau ir patogiau bendrauti su robotais“, – naujienų agentūrai AFP sakė kompanijos robotų olimpiadai departamento vadovas Minoru Yamauchi (Minorus Jamaučis).

„Prieš olimpiadą pasirūpinsime kitomis naudingomis funkcijomis, kurias jie gali vykdyti“, – pridūrė jis.

Šiuo metu „Toyota“ planuoja per olimpiadą naudoti po 16 HSR ir DSR.

Žaidynių organizatoriai taip pat pristatė kompanijos „Panasonic“ sukurtą egzoskeletą-kostiumą, kuris padės atlikti įvairius su olimpiada susijusius darbus, pavyzdžiui, atnešti ar pakelti sunkų sportininkų ir pareigūnų atsivežtą bagažą.

Mokslinė fantastika

„Kalbant apie palikimą norime eiti toliau nei 1964-ųjų Tokijo olimpiada“, – sakė 2020 metų olimpiados technologijų tarnybos vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Hideyo Hirata (Hidėjas Hirata).

„Dažnai robotai nebūdavo laikomi mūsų draugais, – sakė jis, turėdamas omenyje mokslinės fantastikos distopijas. – Tačiau Japonijoje žmonės iš tiesų nori žinoti, kaip robotai gali padėti ir būti mūsų kasdienio gyvenimo dalis.“

Automobiliai be vairuotojų, veidų atpažinimas ir itin aukštos raiškos UHD televizija yra tik keli kiti būdai, kuriais Japonija tikisi per Tokijo olimpiadą pademonstruoti pasauliui, kad atgavo formą kalbant apie inovacijas ir technologijas.

Praėjusį kartą, kai Japonija organizavo olimpiadą – 1964 metais – šalis pradėjo eksploatuoti greituosius traukinius, ilgainiui tapusius elegantišku šalies atsigavimo po Antrojo pasaulinio karo simboliu.

Šį kartą spėliojama apie skraidantį automobilį olimpinei ugniai uždegti, nors olimpiados organizatoriai labai stengiasi akcentuoti praktinį šios technologijos panaudojimą.

Minėtas „Panasonic“ egzoskeletas pernai buvo pradėtas pardavinėti po kiek daugiau nei 6 tūkst. dolerių (5,3 tūkst. eurų). Dabar jau užsakyta daugiau kaip 200 šių aparatų.

Šie „kostiumai“ sudomino žemės ūkio sektorių, bet panašūs aparatai jau daug metų naudojami ligoninėse: jie padeda darbuotojams kilnoti sužeistus ar senyvo amžiaus pacientus.

„Japonijos gyventojų skaičius mažėja, populiacija sensta“, – sakė „Panasonic“ parolimpinio departamento vadovas Yoshifumi Uchida (Jošifumis Učida).

„Norime prisidėti prie visuomenės, kurioje žmonėms nerūpi amžius ar lyčių skirtumai. Šie produktai sumanyti, kad padėtų kurti geresnę ateitį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkimu komisija

Rinkimu komisija portretas
Kaune jau veikia robotai galintys daryti net vaikus kurie balsuos kaip bus nurodyta mero rinkimuose...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių