- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar kada teko pietaujant kavinėje pastebėti žmonių, kurie nepradeda valgyti savo patiekalo jo nenufotografavę? Žvelgiant į socialinių tinklų, ypač „Instagram“, naujienų srautą, akivaizdžiai matosi, kad maisto fotografija socialiniuose tinkluose įgauna vis didesnį pagreitį.
Tai pripažįsta ir profesionali maisto fotografė, tinklaraščio „Sugar to Dust“ kūrėja Justina Ramanauskienė, kuri atskleidžia, kad norint, jog maisto nuotraukos atrodytų stulbinamai, surinktų gausybę „like“ paspaudimų bei priverstų varvinti seilę, reikia turėti ne tik specialių žinių, tačiau ir kokybiškai fotografuojančią įrangą.
Nuo spalvų iki tinkamų detalių
J. Ramanauskienės teigimu, kokybiškai bei patraukliai įamžinti patiekalą dažnai nėra lengva. Dėl šios priežasties jį siūlo atkreipti dėmesį į keletą dalykų:
1. Dėmesys kontrastingoms spalvoms. Kad nuotrauka atrodytų įspūdingiau ir patiekalas išsiskirtų bendrame fone, profesionali fotografė rekomenduoja ieškoti kontrastų tarp spalvų, kurios išryškintų detales ir patį patiekalą. Pavyzdžiui, fotografuojant šaltibarščius ant rožinės staltiesės šie elementai susilietų tarpusavyje ir paties maisto tiesiog nesimatytų. Todėl kaip atsvaros rožinei šaltibarščių spalvai reikėtų ieškoti kitos kontrastingos spalvos, išskiriančios patiekalą;
2. Tinkamas fotografavimo kampas. Pašnekovės teigimu, patiekalas nuotraukoje visada atrodys geriau fotografuojamas iš arti. Ypač, jei nuotrauka daroma išmaniuoju telefonu. Kalbant apie fotografavimo kampą, anot J. Ramanauskienės, maistas dažnais atvejais geriausiai atrodo tiesiog iš viršaus, o ne ieškant kitų ypatingų rakursų. Maža to, plokščią nuotrauką padaryti yra daug paprasčiau, nei nežinant, kokiu kampu fotografuoti, ir bandant jį atrasti;
3. Detalės pagyvina vaizdą. Tinklaraštininkė pabrėžia, kad maisto fotografavimas suteikia daug laisvės improvizacijai. Dėl šios priežasties dėmesį reikėtų sutelkti ir į indą, kuriame yra patiekalas, ir į kitas detales, galinčias „pagyvinti“ kadrą. Tinkamai parinktas indas leidžia sukurti kitokį erdvės bei tūrio pojūtį, taip pat sukurti akiai patrauklesnę kompoziciją. Todėl žmonės, kurie nori fotografuoti savo maistą, turėtų žaisti su detalėmis, pavyzdžiui, indais, stalo įrankiais, staltiesėmis ar servetėlėmis. Tačiau svarbu atsiminti, kad nuotraukos nereikia perkrauti detalėmis, spalvomis.
Organizatorių nuotr.
Visi patiekalai gali atrodyti skaniai
Tinklaraščio kūrėja pripažįsta, kad kiekvienas patiekalas gali atrodyti skaniai ir būti vertas kadro, jei tik bus atrastas tinkamas sprendimas, kaip jį įamžinti. Todėl žmonės turėtų bandyti atrasti balansą bei harmoniją, vadovautis taisykle „mažiau yra daugiau“. Taip pat palikti vietos natūralumui, nesiekiant estetinio maksimumo.
„Visas maistas gali atrodyti skaniai ir būti tinkamas fotografuoti, tačiau kartais tiesiog reikia paieškoti tinkamo kampo, sukurti tinkamą aplinką bei dinamiką. Į viską reikia žiūrėti kūrybiškai ir kažkaip pabandyti perteikti, kad negražiai atrodantis maistas atrodytų gražiai. Be to, aš netgi pati nemėgstu, kai maistas būna labai estetiškas, nebent jau yra toks užmanymas. Bet jeigu tu tiesiog namie ar restorane fotografuoji, tai aš manau, kad šiek tiek netvarkos sukuria tokio gyvumo, tikrumo jausmą. Tad tas natūralumas ir žmogiškasis faktorius yra iš tiesų svarbus bei duoda savo žavesio“, – pabrėžia fotografė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kodėl retas lietuvis pasinaudoja teise ištrinti duomenis apie save iš interneto?10
Internetas apie kiekvieną iš mūsų žino daug ir kone amžiams. Tačiau lietuviai teise ištrinti duomenis apie save iš interneto naudojasi bene rečiausiai Europoje. Tai atskleidžia naujausia asmeninių duomenų nutekėjimą stebinčios...
-
Įspėjamieji pranešimai telefone: kodėl gauna ne visi?9
Ne visi gyventojai gauna įspėjamuosius pranešimus. Net ir tada, kai jiems tai gali būti gyvybiškai svarbu – pavyzdžiui, kad netoliese dega daugiabutis, artėja orų stichija ar kokia nelaimė Astravo atominėje elektrinėje. Apie tai, k...
-
Astronomai atrado didžiausią juodąją skylę Paukščių take
Antradienį paskelbtame moksliniame darbe nurodoma, kad astronomai nustatė didžiausią ligi šiol atrastą juodąją skylę Paukščių take, kurios masė ura 33 kartų didesnė nei Saulės. ...
-
Išvyskite: kaip atrodė Saulės užtemimas iš kosmoso
Pirmadienį įvyko retas ir visiškas Saulės užtemimas, kuris praslinko per Šiaurės Ameriką. Mokslininkai sako, kad dėl šio užtemimo galės surinkti neįkainojamų duomenų apie daugelį dalykų – nuo saulės atmosferos iki keis...
-
Rusija jau antrą dieną iš eilės atšaukė raketos paleidimą15
Trečiadienį, jau antrą dieną iš eilės, Rusija paskutinę minutę atšaukė raketos paleidimą. Tai dar viena šalies kosmoso programos nesėkmė. ...
-
Būdamas 96-erių mirė Nobelio premijos laureatas britų fizikas P. Higgsas
Būdamas 96-erių mirė britų fizikas Peteris Higgsas (Piteris Higsas), laimėjęs Nobelio premiją už „dieviškosios dalelės“ – Higso bozono, paaiškinančios masės egzistavimą – atradimą, antradienį pranešė ...
-
Medikus keičia dirbtinis intelektas: užstrigus kamerai – gyvybę kainuojančios klaidos?2
Rastas receptas, kaip užpildyti trūkstamas medikų darbo vietas. Taivane žmonių gyvybes gelbėja bei sveikata rūpinasi robotai ir dirbtinis intelektas. Tačiau tokia technika kol kas visiškai pasitikėti negalima. Ji jau padarė gyvybę kainuojan...
-
„Tesla“ planuoja rugpjūtį pristatyti robotaksi1
Elonas Muskas (Ilonas Maskas) pranešė, kad jo kontroliuojama elektromobilių gamintoja „Tesla“ šią vasarą pristatys robotaksi, o ši žinia pasirodė tuo metu, kai savavaldžių transporto priemonių diegimas dėl saugumo pro...
-
Iš orbitinės stoties į Žemę sugrįžo amerikietė, baltarusė ir rusas6
Iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į Žemę sugrįžo amerikiečių astronautė Loral O'Hara, baltarusė Marina Vasilevskaja ir rusų kosmonautas Olegas Novickis. Juos parskraidinusi „Sojuz“ kapsulė nusileido Kazachstano stepėje...
-
Kova su piratavimu Lietuvoje: ar pasiteisino įvestos baudos?4
Norintiems piratauti Lietuvoje tampa vis sunkiau. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) sako, kad pernai įvestos baudos pažeidėjus pamažu atbaido. ...