Quantcast

Tikras vintažas: atkasta 2 tūkst. metų senumo vyno

  • Teksto dydis:

Centrinėje Kinijoje dirbantys archeologai antradienį paskelbė suradę tikriausiai 2 tūkst. metų senumo vyno puodą, kuris buvo užantspauduotas ir užkastas kape.

Maždaug 3,5 l geltono skysčio, pasak pareigūnų, pilami lauk stipriai kvepėjo kinišku vynu. Bronzinis puodas buvo atrastas Henano provincijoje, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Skystis bus nusiųstas tolesniems testams, sakė Luojango mieste įsikūrusio Kultūros relikvijų ir archeologijos instituto vadovas Shi Jiazhenas (Ši Dziadženas).

Kape taip pat buvo rasta laukinės žąsies pavidalo lempa ir ten palaidoto žmogaus palaikai, sakė Shi Jiazhenas.

Manoma, kad vynas yra Vakarų Hanų dinastijos (202 m. pr. m. e.–8 m.) laikų. „Xinhua“ pranešime nesakoma, kaip jis buvo užantspauduotas ir neišgaravo.

Tačiau „Xinhua“ nurodė, kad yra ir kitų panašaus pobūdžio radinių, priskiriamų šiam periodui, kai alkoholiniai gėrimai iš ryžių ar sorgų, dažnai laikyti rafinuotuose bronzos induose, buvo svarbi ceremonijų ir ritualų dalis.

2010 metais archeologai kape, kuris buvo tyrinėjamas plečiant Siano oro uostą, atrado 2,4 tūkst. metų senumo sriubos puodą. Siane yra garsioji senovinių terakotos karių armija.


Šiame straipsnyje: vynasKinijavyno puodas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kas per pavadinimai

kas per pavadinimai portretas
kas per arabiski pavadinimai?! cia Lietuva! ir privalot straipsnius rasyti Lietuviskai! o arabiskai rasykit savo tevynej arabijoj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių