- LRT inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš metus lietuvio studento įkurta įmonė gamina neįprastus, šalyje mažai matytus produktus – sausą medų, maistą su „gerosiomis“ bakterijomis ir sausainius iš jogurto, rašoma pranešime spaudai. Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą.
Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes.
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) absolventas Erikas Treskovskis savo įmonę „Probiomas“ įkūrė dar studijų metu, siekdamas pagerinti Lietuvoje prieinamų probiotinių papildų kokybę. Universiteto startuolis sukūrė paprastą metodą, kaip įmobilizuoti, tai yra, apvilkti polimerine plėvele, bifido bakterijas arba probiotikus – žarnyno mikroorganizmus.
„Šis metodas leidžia integruoti bakterijas į maistą, gėrimus, pašarus. Jo dėka apsaugotos „gerosios“ bakterijos nukeliauja iki žarnyno ir nesuyra skrandyje“, – teigia VDU Molekulinės biologijos ir biotechnologijos magistras.
Pirmasis įmonės atradimas – gėrimai su probiotikais. Panaudojus mikrokapsuliavimo technologijas, gerosios bakterijos gali ilgiau išlaikyti poveikį ir jį sustiprinti – šis procesas reikalingas tam, kad gėrimas turėtų ilgesnį galiojimo laiką, kadangi skystyje bakterijos negali būti ilgai.
Sausas medus
Tačiau didžiausia įmonės inovacija – sausas medus. „Probiomas“ naudoja ekonomiškai praktiškiausią džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė. Purkštuvinis džiovinimas, kurį taiko „Probiomas“, yra beveik tobulas metodas – dėl unikalios technologijos, priešingai nei džiovinant įprastai, medus išlaiko vertingąsias savybes ir tampa dar patogesniu naudojimui maisto produktų ir kitų gaminių, kurių sudėtyje yra medaus, gamyboje.
„Yra ir labiau praktinių privalumų, tarkim, maisto pramonėje medaus laikymas yra problematiškas – jis klampus, sunkus, dėl to sandėliavimas sudėtingas, gamybos įrenginius reikia dažnai valyti, nes jie užsikemša. Tuo tarpu išdžiovinus medų, jis tampa panašus į cukraus pudrą, virsta milteliais, kurie yra žymiai patogesni, lengvesni, juos galima tiesiog ištirpinti. Ir, žinoma, medus nepraranda jokių savo antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių“, – sako „Probiomo“ vadovas.
E. Treskovskio teigimu, įmonė jau sulaukė investuotojų dėmesio, deramasi ir dėl bendradarbiavimo su pieno tiekėjais – svarstoma apie galimybę tiekti pieno produktus su medumi. Sulaukiama ir privačių užsakymų, pavyzdžiui, iš norinčių nusiųsti medaus produktus į užsienį – sausą medų yra neabejotinai patogiau gabenti, pavyzdžiui, skrydžių bagaže.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kodėl retas lietuvis pasinaudoja teise ištrinti duomenis apie save iš interneto?12
Internetas apie kiekvieną iš mūsų žino daug ir kone amžiams. Tačiau lietuviai teise ištrinti duomenis apie save iš interneto naudojasi bene rečiausiai Europoje. Tai atskleidžia naujausia asmeninių duomenų nutekėjimą stebinčios...
-
Įspėjamieji pranešimai telefone: kodėl gauna ne visi?9
Ne visi gyventojai gauna įspėjamuosius pranešimus. Net ir tada, kai jiems tai gali būti gyvybiškai svarbu – pavyzdžiui, kad netoliese dega daugiabutis, artėja orų stichija ar kokia nelaimė Astravo atominėje elektrinėje. Apie tai, k...
-
Astronomai atrado didžiausią juodąją skylę Paukščių take
Antradienį paskelbtame moksliniame darbe nurodoma, kad astronomai nustatė didžiausią ligi šiol atrastą juodąją skylę Paukščių take, kurios masė ura 33 kartų didesnė nei Saulės. ...
-
Išvyskite: kaip atrodė Saulės užtemimas iš kosmoso
Pirmadienį įvyko retas ir visiškas Saulės užtemimas, kuris praslinko per Šiaurės Ameriką. Mokslininkai sako, kad dėl šio užtemimo galės surinkti neįkainojamų duomenų apie daugelį dalykų – nuo saulės atmosferos iki keis...
-
Rusija jau antrą dieną iš eilės atšaukė raketos paleidimą16
Trečiadienį, jau antrą dieną iš eilės, Rusija paskutinę minutę atšaukė raketos paleidimą. Tai dar viena šalies kosmoso programos nesėkmė. ...
-
Būdamas 96-erių mirė Nobelio premijos laureatas britų fizikas P. Higgsas
Būdamas 96-erių mirė britų fizikas Peteris Higgsas (Piteris Higsas), laimėjęs Nobelio premiją už „dieviškosios dalelės“ – Higso bozono, paaiškinančios masės egzistavimą – atradimą, antradienį pranešė ...
-
Medikus keičia dirbtinis intelektas: užstrigus kamerai – gyvybę kainuojančios klaidos?2
Rastas receptas, kaip užpildyti trūkstamas medikų darbo vietas. Taivane žmonių gyvybes gelbėja bei sveikata rūpinasi robotai ir dirbtinis intelektas. Tačiau tokia technika kol kas visiškai pasitikėti negalima. Ji jau padarė gyvybę kainuojan...
-
„Tesla“ planuoja rugpjūtį pristatyti robotaksi1
Elonas Muskas (Ilonas Maskas) pranešė, kad jo kontroliuojama elektromobilių gamintoja „Tesla“ šią vasarą pristatys robotaksi, o ši žinia pasirodė tuo metu, kai savavaldžių transporto priemonių diegimas dėl saugumo pro...
-
Iš orbitinės stoties į Žemę sugrįžo amerikietė, baltarusė ir rusas6
Iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į Žemę sugrįžo amerikiečių astronautė Loral O'Hara, baltarusė Marina Vasilevskaja ir rusų kosmonautas Olegas Novickis. Juos parskraidinusi „Sojuz“ kapsulė nusileido Kazachstano stepėje...
-
Kova su piratavimu Lietuvoje: ar pasiteisino įvestos baudos?4
Norintiems piratauti Lietuvoje tampa vis sunkiau. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) sako, kad pernai įvestos baudos pažeidėjus pamažu atbaido. ...