Quantcast

Studentė iš Lietuvos NASA kūrė medicininius šildytuvus astronautams

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Chemijos ir geomokslų fakulteto nanomedžiagų chemijos antro kurso magistrantė Gintarė Plečkaitytė stažuotės metu Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) Ameso tyrimų centre kūrė naujus šildytuvus, kuriuos astronautai galėtų atsispausdinti įprastais spausdintuvais ir naudoti termoterapijai.

Stažuotę Ameso tyrimų centre esančiame Nanotechnologijų centre, pasak VU pranešimo, studentė baigė gruodžio 14-ąją.

Termoterapija plačiai taikoma raumenų skausmams malšinti. Šiuo metu tarptautinėje kosminėje stotyje tam pasitelkiamos medicininės priemonės, o naujoji technologija leistų stoties darbuotojus gydyti neinvaziniu ir nefarmaciniu būdu.

Studentė, dirbdama kartu su dr. Meyya Meyyappan ir dr. Dong-il Moon, šildytuvams gaminti taikė spausdinimo metodą. Tam naudojamas įprastas spausdintuvas, kurį galima rasti bet kuriame darbo kabinete, tačiau vietoje rašalo naudojamos sidabro nanodalelės.

Toks gamybos būdas leis patiems astronautams lengvai ir greitai pasigaminti šildytuvus kiekvienos misijos metu. Vis dėlto čia taip pat bus neapsieita be 3D skenavimo technologijos, kuri leis individualiai pritaikyti šildytuvus prie kiekvieno astronauto kūno.

Kaip pasakoja G. Plečkaitytė, sunkiausia buvo surasti substratą (medžiagos pagrindą), ant kurio būtų spausdinamas šildytuvas - juk ši medžiaga turi ne tik atitikti medicininius reikalavimus, tokius kaip saugumas ir lankstumas, bet ir būti tinkama spausdinimui. Nepavykus surasti komercinio substrato su visomis reikalingomis savybėmis, magistrantės užduotis stažuotės metu buvo susintetinti tinkamą paviršiaus medžiagą. Siekiama šia medžiaga padengti paprastą medicininę plėvelę ar bet kokį kitą substratą, taip praplečiant šildytuvo panaudojimo galimybes.

Šią stažuotę finansavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).



NAUJAUSI KOMENTARAI

nasa

nasa portretas
kvailiu ieskojimas,ir smegenu pudrinimas,vardan to.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių