Quantcast

Šilutėje – novatoriškos robotikos dirbtuvės

  • Teksto dydis:

Vakarų Lietuvos regiono jaunimui atsiveria daugiau galimybių įgyti elektronikos, programavimo ir inžinerijos kompetencijų. Auginti susidomėjimą moderniomis technologijomis nuo šiol Šilutėje padės nauja robotų gamybos laboratorija, vasario 20 d. pakvietusi į oficialų atidarymą „Tavo robotas“ iniciatyvas palaikančius vietos valdžios, švietimo ir verslo atstovus.

Tavorobotas.lt svetainėje entuziastai suskubo registruotis dar pernai, vos išgirdę apie šių dirbtuvių steigėjo – iš Švedijos neseniai grįžusio programuotojo Eivano Maksvyčio – ambicijas. Nors išmokti robotų gaminimo čia rekomenduojama dvylikamečiams ir vyresniems, eksperimentuotojų gretose yra ir septynmetis. Įsikūrusi svetingai patalpas suteikusios Šilutės pirmosios gimnazijos patalpose, laboratorija yra atvira visiems miesto vaikams.

E. Maksvytis pažymėjo, kad „Tavo robotas“ veiklos jau spėjo sudominti ir grupelę suaugusiųjų. Šiuo metu laboratorijos bendruomenę sudaro per 60 šilutiškių, kurie jau kuria pirmuosius savo robotus pasiskirstę į keturias grupes. Entuziastai drauge sprendžia realias problemas taikydami įvairaus sudėtingumo inžinerinius sprendimus.

Anot E. Maksvyčio, naujoji laboratorija yra išskirtinė ne tik Šilutėje ar Vakarų Lietuvos regione, bet ir visoje šalyje dviem aspektais. „Nė viena kita mokykla po savo stogu neturi nieko panašaus. Antra, čia sudarytos sąlygos pasinerti į projektavimo ir gamybos procesą nuo prototipo iki funkcionalaus roboto, kurį šimtu procentų bus galima vadinti sukurtu Šilutėje. Neabejoju, kad jaunimui įgijus būtinus pagrindus natūraliai atsiras noras improvizuoti. Tuomet Šilutėje ir prasidės tikrieji stebuklai“, – šypsojosi dirbtuvių įkūrėjas.

Laboratorijoje jau sukaupta nemažai vertingos įrangos, nupirktos paties E.Maksvyčio lėšomis: mikroschemų gaminimo įrenginys, 3D spausdintuvai, mikroskopas, reguliuojamos įtampos įrenginys, monitoriai, kompiuteriai ir kt. Užsiėmimus planuojama filmuoti, o vėliau vaizdo įrašais dalintis „Youtube“ platformoje, tokiu būdu pasiekiant dar didesnę besidominčiųjų auditoriją.

„Iniciatyva labai sveikintina – neabejojame jos reikalingumu ir sveikiname laboratorijos šeimininkus bei visą miesto bendruomenę pradėjus burti progresyvaus mąstymo entuziastus. Tikime, kad jie gali tapti ta kritine mase, kuri prisidės formuojant visiškai naują regiono veidą. Drąsiai generuoti inovatyvias idėjas, imtis technologinių projektų ir verslų – tai geba ne kiekvienas. Visgi vien bazinės programavimo kompetencijos ir technologinis išprusimas šiandieniame pasaulyje jau teikia itin svarų pranašumą“, – kalbėjo renginyje Klaipėdos mokslo ir technologijų parkui atstovavusi inovacijų vadybininkė Erika Zavackienė.

Viliamasi, jog laboratorija Šilutėje, o galbūt ateityje veiklą ir uostamiestyje pradėsiantis jos filialas jaunimui galėtų tapti papildomu impulsu rinktis studijas Klaipėdos universitete ir čia toliau skleistis talentams, gebantiems kurti inovatyvius sprendimus, reikalingus ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senis

Senis  portretas
Reguliuojamis itampos irenginius konstravome jau prieš 30 metų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių