Quantcast

Saugi automobilinė kėdutė: kaip išsirinkti tinkamą?

  • Teksto dydis:

Automobilinės kėdutės – viena labiausiai diskutuojamų tėvų temų. Pasak Varle.lt automobilinių kėdučių specialistės Inetos Maksimavičienės, galima pastebėti, kad diskutuojant šia tema ryškėja trys tėvų grupės.

Vieni mano, kad tai yra daiktas, į kurį verta investuoti didelius pinigus, kiti – automobilines kėdutes perka tik todėl, kad reikia ir dažnai ne itin sureikšmina šio proceso, treti linkę įvertinti, ką gauna už tam tikrą sumą ir nepasikliauja – „brangiausias, vadinasi geriausias“ pirkimo principu, bet analizuoja daugiau faktorių.

Automobilinių kėdučių testai ir kėdutės pirkimas

Pagal Lietuvoje galiojančias Kelių eismo taisykle (KET) vaikai turi būti vežami automobilinėse kėdutėse iki 12 metų. Varle.lt automobilinių kėdučių specialistės manymu, tikrai dauguma žmonių žino, koks svarbus yra mažylio saugumas automobilyje ir kiek nedaug reikia, kad dėl netinkamos apsaugos nutiktų nelaimė. Dėl šitos priežasties labai svarbu atsakingai ir protingai rinktis automobilinę kėdutę.

Kaip žinoti, ar automobilinė kėdutė tiks vaikui?

Varle.lt automobilinių kėdučių specialistės teigimu, vienas svarbiausių aspektų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį, yra įvairaus pobūdžio automobilinių kėdučių testai, kuriuos organizuoja patyrusios ir nepriklausomos institucijos. Vieni patikimiausių tokių testų yra „ADAC“. Šiuose testuose figūruoja dauguma Europos rinkoje prieinamų automobilinių kėdučių. Automobilinių kėdučių testai yra atliekami laboratorinėmis sąlygomis. Renkantis automobilinę kėdutę reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į testus, bet taip pat į tokius atpektus kaip: ar automobilinė kėdutė yra tinkama vaiko amžiui, svoriui ir ūgiui, automobilinės kėdutės kategoriją. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, ar konkretus automobilinės kėdutės modelis tinka jūsų automobiliui. Šiuo aspektu aktualiausias yra „Isofix“ suderinamumas.

Kaip atliekami kėdučių saugumo testai?

Kaip į automobilines kėdutes žiūri „ADAC“? Viskas labai paprasta. Yra kelios kategorijos ir keli esminiai faktoriai, pagal kuriuos vertinamos automobilinės kėdutės. Pirmasis ir svarbiausias faktorius yra saugumas. Šiuo atveju atliekami klasikiniai testai, kurių metu vertinama automobilinės kėdutės elgsena taip vadinamuose „crash“ testuose ar kitų pavojingų situacijų metu, taigi atsižvelgiama į automobilinės kėdutės konstrukcijos patvarumą, tvirtumą ir lankstumą. Kitas labai svarbus faktorius – naudojimosi patogumas ir lengvumas. Čia omenyje turima automobilinės kėdutės montavimą, tvirtinimą, vaiko apsaugą saugos diržais ir pan. Trečias faktorius – patogumas vaiko automobilinėje kėdutėje. Ketvirtas faktorius yra susijęs su valymo paprastumu. Visi faktoriai yra vertinami penkiabalėje sistemoje, kur 5 yra aukščiausias įvertinimas, o 1 – žemiausiais. Iš šių visų faktorių įvertinimų vedamas bendras automobilinės kėdutės įvertinimas.

2012 m. saugumo testus atliekantis tyrimų institutas pakeitė automobilinių kėdučių vertinimo kriterijus. Automobilinės kėdutės jau nėra vertinamos už patogumą. Šį faktorių pakeitė įvertinimas už kenksmingas medžiagas. Insitutas sumažina galutinį įvertinimą, jei konkretus automobilinės kėdutės modelis pasižymi kenksmingomis medžiagomis. Kitas pakeitimas yra susijęs su naujo faktoriaus – ergonomikos – įvedimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių