Quantcast

Salvadoro „majų Pompėjoje“ surasti pirmieji žmogaus palaikai

  • Teksto dydis:

Salvadoro Choja de Sereno kaime, kurį prieš daugiau kaip 1,4 tūkst. metų palaidojo išsiveržusio ugnikalnio pelenai, pirmą kartą buvo aptikta žmogaus palaikų, ketvirtadienį pranešė Kultūros ministerija.

Prastai išsilaikę vieno žmogaus griaučiai su obsidiano peiliu „majų Pompėja“ vadinamame Choja de Serene buvo atrasti lapkričio pradžioje.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta archeologinė vietovė yra už maždaug 35 km į šiaurę nuo šalies sostinės San Salvadoro.

Šis žmogus tikriausiai čia gyveno, bet per San Salvadoro ugnikalnio vadinamąjį Loma Kalderos išsiveržimą nežuvo, sakė archeologė Michelle Toledo (Mišel Toledo).

Pasak jos, mokslininkai mano, kad palaikai yra žmogaus, gyvenusio vėlyvuoju klasikiniu Mezoamerikos periodu, nes toje vietoje yra smulkių baltų piroklastų – per ugnikalnio išsiveržimą maždaug 535 metais išmestų medžiagų.

Loma Kalderos išsiveržimas sunaikino daug majų vietovių ir nulėmė 72 kv. km ploto Ilopango ežero susiformavimą.

Tai pirmieji žmogaus palaikai, surasti Choja de Serene per daugiau kaip 40 metų trunkančius kasinėjimus.

Kaip Italijos Pompėja ir Herkulanumas, Choja de Serenas buvo atrastas puikiai išsilaikęs ir suteikė retą progą pamatyti majų gyvenimo būdą, įskaitant apeigas, žemės ūkį, prekybą, valdymą ir mitybos įpročius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių