Quantcast

Rusų mokslininkai kovoja su sukčiavimu ir plagiatu

  • Teksto dydis:

Disertacijos taryba, tikrinanti darbą apie viduramžius, paprastai nebūtų tapusi nacionaline naujiena, bet šį mėnesį Rusijoje kilo sujudimas istorikams susirinkus nuspręsti, ar kultūros ministras sukčiavo.

Vladimiro Medinskio istorijos disertacija, kurioje nagrinėjamos užsienio nuomonės apie viduramžių Rusiją, ilgą laiką erzino vietos istorikus, kurie tvirtino, kad tai yra prastas, mokslinės vertės neturintis darbas ir kad jo nebuvo galima leisti apsiginti. Šiemet jie pagaliau pateikė prašymą atšaukti ministro mokslinį laipsnį.

Skandalas dėl ministro disertacijos yra naujausias pavyzdys Rusijos intelektualų priešinimosi tam, ką jie vadina išsikerojusiu sukčiavimu akademiniuose sluoksniuose ir rimtų studijų nuvertinimu valdant prezidentui Vladimirui Putinui.

„Medinskio disertacija yra skandalinga, tikra parodija“, – sakė su disertacijomis susijusį sukčiavimą demaskuojančios mokslininkų grupės „Dissernet“ aktyvistas Ivanas Babickis, kuris padėjo dviem istorijos profesoriams pateikti oficialų skundą.

Skundas, kuriame sakoma, kad V.Medinskio darbo „iš principo negalima laikyti istorijos tyrimu“, privertė švietimo ministrą nusiųsti šią disertaciją patikrinti.

Tarp akį rėžiančių disertacijos klaidų yra V.Medinskio mintis, kad katalikybė nėra krikščionybės dalis. Be to, neatrodo, jog V.Medinskis žinotų, kad Danija yra Skandinavijoje. Jis taip pat tiesiai pareiškia, kad kokio nors istorinio fakto vertę reikėtų apibrėžti remiantis tuo, ar jis atitinka Rusijos nacionalinius interesus.

Prieš šią 2011 metų disertaciją 46 metų ministras, kuris taip pat turi politologijos daktaro laipsnį, neskelbė mokslinių straipsnių kitomis istorijos temomis. Po disertacijos jis taip pat nėra nieko publikavęs, sakė I.Babickis.

2012 metais paskirtas V.Medinskis rėmė savotišką nacionalistinį požiūrį į Rusijos istoriją, kuris atitinka valdant V.Putinui skatinamas nuotaikas.

Pernai jis susiginčijo su Rusijos valstybės archyvo vadovu ir gynė Antrojo pasaulinio karo istoriją apie 28 panfiloviečius – legendinį Maskvą gynusį pulką, kuris, kaip atskleidė Archyvas, buvo reporterių išgalvotas sovietinės propagandos mitas.

Ginčas baigėsi tuo, kad Archyvo vadovas Piotras Mironenka atsistatydino iš savo posto. Žmones, kurie kėlė klausimus dėl 28 panfiloviečių istorijos, V.Medinskis pavadino „šunsnukiais“.

Kol kas V.Medinskiui sekėsi ir dėl disertacijos: darbo pakartotinis svarstymas iš pradžių buvo atidėtas, tada jį sustabdė vyriausybinis mokslinių laipsnių tvirtinimo komitetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
O ką gi veikia Lietuvos istorikai? Jie aplamai nesidomi mūsų seniausiąja ir turtingiausia bei garbingiausia praeitimi. Jiems mūsų tolimąja praeitis yra TABU!!! Jie net nežino, kad be seniausios Žemėje LIETUVIŲ kalbos Pasaulis niekada neįmins Praeities, nesuvoks Dabarties, ir nepažins ATEITĮ!

Oj fliaaa

Oj fliaaa portretas
Prajuokino, kovotojai :DDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių