Quantcast

Rusijos raketa „Proton“ į kosmosą iškeltas britų ryšio palydovas

  • Teksto dydis:

Rusijos penktadienį sėkmingai paleista raketa „Proton“ su britų palydovu; šis paleidimas yra pirmas sėkmingas startas nuo gegužės, kai dėk variklio gedimo buvo sunaikintas Meksikoje sukurtas palydovas.

Raketa „Proton-M“ su ryšių palydovu „Inmarsat-5 F3“ startavo iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane 11 val. 44 min. Grinvičo (14 val. 44 min.Lietuvos) laiku, kaip ir buvo planuota, pranešė Rusijos kosmoso tyrimų agentūra.

„Paleidimas vyko pagal planą, – sakė „Roskosmos“ atstovas spaudai Igoris Burenkovas. – Visos sistemos veikė puikiai“.

Šis paleidimas yra svarbus firmai „Inmarsat“, didžiausiai Britanijoje palydovinio ryšio operatorei, kuri pareiškė, kad tai padės „sukurti pirmąjį visame pasaulyje prieinamą didelio greičio plačiajuosčio mobilaus ryšio paslaugą, teikiamą vieno tiekėjo“.

Gegužės 16 dieną panašios raketos su Meksikos ryšių palydovu „MexSat 1“ trečioji pakopa sugedo praėjus apie 500 sekundžių nuo starto iš Baikonūro kosmodromo ir sudužo.

Pasak Chruničevo kosmoso tyrimų centro, būta gedimo viename raketos variklių.

Dar anksčiau, balandžio 28 dieną nepilotuojama krovinių kapsulė „Progress“, turėjusi nugabenti atsargų į TKS, prarado ryšį su Žeme tuojau po raketos nešėjos starto, o praėjus mažiau negu dviem savaitėms, galiausiai sudegė atmosferoje. Dėl to grupei astronautų teko pora mėnesių ilgiau pabūti Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) .

Tačiau praėjusį mėnesį astronautai iš Rusijos, Japonijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų sėkmingai nuvyko į TKS.

Rusija šiuo metu pertvarko savo kosmoso pramonę, bet ekspertai sako, kad dėl daugelį metų užsitęsusio nepakankamo finansavimo šaliai stinga naujos kartos specialistų, kurie galėtų pakeisti dar nuo Sovietų Sąjungos laikų dirbančius žmones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių