Quantcast

Rusijos erdvėlaivis su astronautais avariniu būdu nusileido Kazachstane

  • Teksto dydis:

Rusijos erdvėlaivis „Sojuz MS-10“ su tarptautine įgula ketvirtadienį pakilo iš Baikonūro kosmodromo ir turėjo skrieti link Tarptautinės kosminės stoties (TKS), tačiau dėl nepaprastos padėties įgulai teko atlikti avarinį nusileidimą Kazachstane.

Erdvėlaivio įgulą sudaro Rusijos kosmonautas Aleksejus Ovčininas ir NASA astronautas Nickas Hague'as (Nikas Heigas).

Avarija kilo paleidžiant pilotuojamą erdvėlaivį „Sojuz“ iš Baikonūro kosmodromo, praėjus dviems minutėms po starto.

Kosminio laivo „Sojuz“ nusileidimo aparatas su įgulos nariais nusileido netoli Žezkazgano miesto Kazachstane. Erdvėlaivį nešusios raketos kritimo vietoje niekas nenukentėjo.

Erdvėlaivio „Sojuz“ įgula buvo išgelbėta. Buvo sudaryta vyriausybinė komisija incidento priežastims tirti, pranešė Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Roskosmos“ taip pat pranešė, kad D. Rogozinas išvyko į vietą, kurioje nusileido kapsulė su erdvėlaivio „Sojuz MS-10“ įgulos nariais.

 

Scanpix nuotr.

Įgulos sveikatos būklė nerimo nekelia

Rusijos centrinės karinės apygardos pranešime sakoma, kad įgulos nariai buvo ištraukti iš kapsulės; jų būklė – patenkinama.

NASA pranešė iš Rusijos kolegų gavusi informacijos, kad „Sojuz MS-10“ įgulos narių sveikatos būklė nerimo nekelia. Apie įvykusį incidentą informuoti TKS įgulos nariai.

„Ačiū Dievui, kosmonautai gyvi. Gerai, kad saugumo sistemos ir pati įgula tinkamai suveikė“, – pareiškė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams.

Pasak jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gavo visą būtiną informaciją apie avariją patyrusio erdvėlaivio „Sojuz MS-10“ paleidimą, tačiau kol kas jokių valstybės vadovo susitikimų su ekspertais dėl šio incidento nenumatyta.

Ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas taip pat buvo informuotas apie šią avariją, pranešė vyriausybės atstovai.

Pilotuojamų erdvėlaivių paleidimas bus sustabdytas

Rusija sustabdys pilotuojamų erdvėlaivių paleidimą, kol bus išsiaiškintos šios avarijos priežastys, pareiškė vicepremjeras Jurijus Borisovas.

Sprendimai dėl personalo, susijusio su „Sojuz“ paleidimu, bus priimti atliktus tyrimą ir išsiaiškinus avarijos priežastis. Jeigu bus nustatyti konkretūs kaltininkai, bus priimti atitinkami sprendimai, pabrėžė jis.

Vicepremejas tai pat pareiškė, kad Rusija tikisi, jog JAV supratingai reaguos į incidentą erdvėlaivyje „Sojuz MS-10“, ir patikino, kad Maskva neslėps tyrimo išvadų.

Scanpix nuotr.

Galimos avarijos priežastys

Vienas šaltinis, dirbantis kosminių raketų pramonėje, kalbėdamas apie galimas avarijos priežastis naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad vienas iš antrosios pakopos šoninių blokų atsiskirdamas galėjo užkliudyti centrinį bloką.

Kitas šaltinis Baikonūro kosmodrome „Interfax“ informavo, kad avarija įvyko atsiskiriant pirmosios pakopos blokams. „Atsiskyrimo metu vienas iš pirmosios pakopos šoninių blokų trenkėsi į antros pakopos centrinį bloką“, – sakė šaltinis.

Ruošiantis „Sojuz MS-10“ paleidimui jokių pastabų dėl antžeminės kontrolės sistemų nebuvo, pranešė gerai informuotas šaltinis. Tokiu būdu antroji pakopa prarado orientaciją, suveikė avarinis antros pakopos variklių išjungimas.

Savo ruožtu Jungtinė variklių gamybos korporacija (JVK) „Interfax“ atsisakė komentuoti šį incidentą, kol nebus iššifruoti telemetriniai duomenys.

Pirmoji ir antroji pakopos yra aprūpintos JVK gamykloje „Kuznecov“ pagamintais raketų varikliais RD107A/RD108A. Jų kūrėja yra „Roskosmos“ priklausanti bendrovė „Energomaš“.

Kas toliau?

Dabartinė TKS stoties įgula, kurioje po „Sojuz MS-08“ sugrįžimo į Žemę liko tik trys žmonės, gali tęsti savo darbą stotyje iki gruodžio mėnesio, nurodė šaltinis.

Netrukus į TKS turėtų būti paleisti dabartinės įgulos dubleriai – kosmonautas Olegas Kononenka ir astronautas Davidas Saint-Jacquesas (Davidas Sen Žakas).

„Kol kas, pagal grafiką, į TKS gruodį turi vykti šios įgulos dubleriai Olegas Kononenka ir Davidas Saint-Jacquesas. Sprendimo dėl pirmalaikio paleidimo dar nėra “, – pranešė šaltinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių