Quantcast

Penktadienį švenčiamas kosminio teleskopo „Hubble“ 25-metis

  • Teksto dydis:

JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA sidabrinį kosminio teleskopo „Hubble“ jubiliejų pažymėjo fejerverkais, kurie buvo kosminės kilmės, – juos pateikė pati kosminė observatorija žvaigždžių „lopšio“ nuotraukoje.

Norėdama paminėti 1990 metų balandžio 24 dieną įvykusį orbitinio teleskopo „Hubble“ iškėlimą į orbitą, NASA atrinko šio aparato darytą žvaigždžių lopšio, esančio už maždaug 20 tūkstančių šviesmečių Laivo Kilio žvaigždyne, nuotrauką (http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/12).

„Ši savaitė astronomams ir astronomijos mėgėjams visame pasaulyje tikrai jaudinanti“, – dalijosi įspūdžiais „Hubble“ mokslininkė Jennifer Wiseman (Dženifer Waisman) per televiziją transliuotoje šventėje „Newseum“ Vašingtone.

Iš savo orbitos aukštumų, beveik 550 km virš Žemės, verianti „Hubble“ akis įžvelgia pavienes žvaigždes jų spiečiuje, kuriame esama apie 3000 „naujagimių“ žvaigždžių.

Infraraudonojoje spektro dalyje „Hubble“ gali pažvelgti net į dulkių ir dujų kokono vidų, kuriame formuojasi dar daugiau žvaigždžių.

Būtent poreikis tirti žvaigždžių gyvenimo ciklus buvo viena priežasčių teleskopui „Hubble“ sukurti. Veikdamas už Žemės atmosferos, iškreipiančios ir blokuojančios kosmoso vaizdus, ribų „Hubble“ suteikia galimybę astronomams pažvelgti dar toliau toli į praeitį, kai po Didžiojo sprogimo formavosi žvaigždės, galaktikos; ir tai vyko prieš 13,7 mlrd.metų.


Šiame straipsnyje: NASAhubbleJennifer Wiseman

NAUJAUSI KOMENTARAI

A-perú

A-perú portretas
Verciau israstu erdvélaivi,kuriuo galéciau skristi iki tu zvaigdziu ir suteikti tikros informacijos,o ne ju isgalvotomis kompiuterinémis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių