Quantcast

Pro Žemę praskriejęs asteroidas turi savo mėnulį

  • Teksto dydis:

Neįprastai didelis gana arti Žemės praskriejęs asteroidas turi savo mėnulį, antradienį pranešė NASA, JAV kosmoso tyrimų agentūrai paskelbus pirmąsias šio dangaus kūno nuotraukas.

Asteroidas „2004 BL86“ pirmadienį prie mūsų priartėjo labiausiai, tačiau vis tiek buvo daugiau nei triskart toliau nuo Žemės nei Mėnulis.

NASA Tolimojo kosminio ryšio tinklo (Deep Space Network) radioteleskopo Goldstoune, Kalifornijoje, padarytos nuotraukos parodė, kad asteroidas yra maždaug 150 metrų mažesnis, nei tikėtasi, ir jo skersmuo siekia maždaug 325 metrus. Asteroido mažyčio palydovo skersmuo – maždaug 70 metrų.

Kanadiečių astronautas Chrisas Hadfieldas (Krisas Hadfildas) šį atradimą pavadino „keistai žavingu“ ir uždavė klausimą socialiniame tinkle „Twitter“: „Kas jį pavadins?“

Asteroidas išsiskiria savo dydžiu – yra maždaug 10 kartų didesnis už daugumą pro Žemę praskrendančių asteroidų, kurių skersmuo paprastai siekia nuo 15 iki 30 metrų.

Kaip pranešė NASA, maždaug 16 procentų „2004 BL86“ dydžio kategorijos asteroidų – tie, kurių diametras yra 200 metrų ir daugiau – yra „dvinariai“, turi aplink juos skriejantį mažesnį asteroidą.

Kai kurie tokių mėnulių turi net po du.

Pasak astronomų, dabar keistosios „2004 BL86“ asteroidų porelės taip arti nematysime artimiausius 200 metų.

Kitas didžiulis asteroidas „1999 AN10“ panašiai prie Žemės turėtų priartėti 2027 metais, paskaičiavo NASA.


Šiame straipsnyje: asteroidasNASAKosmosasmėnulis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių