Quantcast

Net karščiausia vasara nebaisi: kaip išsirinkti kondicionierių?

  • Teksto dydis:

Pradžioje mes negalime sulaukti vasaros, o vėliau skundžiamės karščiais ir tvankumu. Varle.lt buitinės technikos specialistų teigimu, net ir tvankiausias dienas galima išgyventi labai ramiai ir maloniai tiesiog sukuriant namie ar darbo vietoje tinkamą mikroklimatą. Specialistai pasakoja apie pagrindinius kondicionierių tipus ir dalinasi patarimais, kurie padės protingai išsirinkti kondicionierių.

Mobilūs kondicionieriai

Šie modeliai yra patogūs dėl jų mobilumo ir nedidelio dydžio. Juos galima perkelti į kitą vietą bute, nuvežti į biurą ar sodybą. Mobilūs kondicionieriai ypač tinka tiems, kurie dažnai keliasi į kitą vietą ir nenori ar negali laikiname būste įrengti stacionarios modulinės sistemos. Be to, nereikalingas sudėtingas montavimas – tai taip pat yra akivaizdus pranašumas. Varle.lt kondicionierių specialistų teigimu, prie trūkumų galima priskirti gana aukšto lygio triukšmą, nes kompresorius yra patalpoje, bei būtinybę savarankiškai išvesti žarną šilto oro pašalinimui, pavyzdžiui, per langą.

Standartinės modulinės sistemos

Šie kondicionieriai, sudaryti iš vidinio ir išorinio blokų, idealiai tinka naudojimui tiek biuruose, tiek namuose. Įrengiant kondicionierių, prireiks specialisto pagalbos, o išsikraustydami negalėsite kartu pasiimti įrenginio. Vis dėlto tokie modeliai efektyviai aušina orą, yra lengvai valdomi ir, ne mažiau svarbu, jie tyliai veikia, kadangi kompresorius yra įrengtas išoriniame bloke (už patalpos ribų).

Inverterinės modulinės sistemos

Šios sistemos – tai pats šiuolaikiškiausias ir technologiškai pažangiausias sprendimas. Jų valdymo blokas leidžia sklandžiai keisti galią ir šaldančio oro srautą pagal oro temperatūrą patalpoje ir parametrus. Tradicinės modulinės sistemos periodiškai išsijungia, o inverterinės veikia nuolat, visą laiką išlaikydamos optimalų temperatūros režimą. Tai leidžia išvengti peršalimo ir taupo energiją bei prailgina paties prietaiso naudojimo trukmę.

Tipai pagal tvirtinimo būdą:

Sieniniai kondicionieriai

Dviejų dalių kondicionierius, kurio vidinis vienetas skirtas montavimui ant sienos, o išorinis – patalpos išorėje (balkone, ant stogo ir pan.). Sieniniai kondicionieriai įprastai pasižymi šaldymo, šildymo, vėdinimo, filtravimo ir sausinimo funkcijomis. Valdomas nuotolinio valdymo pultu sieninis kondicionierius leidžia naudotojui pasirinkti įrenginio veikimo režimą, reguliuoti temperatūrą ir valdyti veikimo laiką. Šaldymo/šildymo našumo diapazonas: nuo 2,0 kW iki 8,8 kW.

Kanaliniai kondicionieriai

Šio tipo kondicionieriai atlieka šaldymo, šildymo, filtravimo, sausinimo, vėdinimo funkcijas. Išorinis vienetas yra montuojamas lauke, o vidinis ant pakabinamų lubų. Sumontuotas kondicionierius nėra matomas, todėl negadina interjero vaizdo. Vienas vidinis vientas gali būti naudojamos kelioms patalpoms. Oro paskirstymas vyksta per kanalų sistemą, esančią pakabinamose lubose. Kanaliniai kondicionieriai aprūpina optimaliu oro paskirstymu patalpose. Šaldymo/šildymo našumo diapazonas: nuo 2,4 kW iki 18,2 kW.

Kasetiniai kondicionieriai

Tai taip pat yra dviejų dalių kondicionierius, kurio vidinė dalis skirta montavimui pakabinamose lubose, o išorinė – lauke (balkone, ant stogo ir pan.). Šie kondicionieriai irgi gali būti aprūpinti šaldymo, šildymo, vėdinimo, filtravimo ir sausinimo funkcijomis. Šaldymo/šildymo našumo diapazonas: nuo 3,7 kW iki 13,7 kW.

Palubiniai kondicionieriai

Dviejų dalių kondicionierius, kurio vidinė dalis montuojama po lubomis arba prie pat grindų, o išorinė – lauke. Šaldymo/šildymo našumo diapazonas: nuo 4,1 kW iki 15,8 kW.

Pastatomi (grindininiai) kondicionieriai

Skirti montavimui po langais, atvėsintą orą išpučia į viršų. Šaldymo/ šildymo našumo diapazonas: nuo 2,0 kW iki 8,8 kW.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis kondicionierių?

Galia ir patalpos plotas

Nuo kondicionieriaus galios priklauso ne tik jo veikimo rezultatai, bet ir kaina, todėl vertėtų rimtai apsvarstyti šį aspektą. Tikriausiai neverta permokėti už per daug galingą modelį, kuris vis tiek veiks puse jėgos, tačiau nereikėtų ir patekti į tokią situaciją, kai prietaiso galios tiesiog nepakanka atvėsinti kambarį. Daugumos modelių vidutinė galia yra nuo 2,5 iki 3,5 kW ir paprastai to visai pakankamai oro kondicionavimui gyvenamajame kambaryje, kuriame vakarais susirenka visa šeima.

Vis dėlto renkantis įrenginių galią, būtina atsižvelgti į keletą parametrų:

· patalpos, kurioje bus naudojamas oro kondicionierius, plotą;

· dažnai naudojamų buitinių prietaisų, pavyzdžiui, šaldytuvų ar televizorių, skaičių;

· žmonių, paprastai esančių patalpoje, skaičių;

· saulės šviesos kiekį ir vidutinę oro temperatūrą.

Pavyzdžiui, nedideliam kambariui su šiaurinėje pusėje esančiais langais galite rinktis ne tokį galingą oro kondicionierių kaip dideliam saulėtoje pusėje esančiam kambariui. Vis dėlto pagrindinis parametras yra kvadratinis plotas, todėl galite iš karto susipažinti su modeliais, rekomenduojamais tokio ploto aušinimui:

· iki 20 m2 – mažoms patalpoms (miegamiesiems, vaikų kambariams, virtuvėms);

· 21–30 m2 – vidutiniams kambariams (miegamiesiems, gyvenamiesiems kambariams);

· nuo 31 m2 ir daugiau – didesnėms patalpoms, biurams, konferencijų salėms.

Renkamės funkcionalumą

Nuo darbo režimų skaičiaus priklauso galingumo pasirinktys ir oro srautų, tekančių iš kondicionieriaus į patalpą, kryptys. Kuo režimų daugiau, tuo daugiau galimybių sureguliuoti įrenginį taip, kad būtų patogiau Jums. Pavyzdžiui, kondicionierius gali tiekti oro srovę, nukreiptą į vieną tašką, o gali paskirstyti ją tolygiai visoje zonoje ir tiekti orą iš centro intensyviam aušinimui ar sklandesniu ir platesniu srautu ventiliacijos tikslais.

Atkreipkite dėmesį į šias naudingas funkcijas:

Pasak Varle.lt kondicionierių specialistų, nepaisant to, kad pagrindinė bet kurio kondicionieriaus užduotis yra oro aušinimas, daugelis modelių naudojami ir šildymui. Tai yra naudinga, kai bute yra išjungtas centrinis šildymas, tačiau temperatūra nepakankamai komfortiška. Vis dėlto prieš naudodami šią funkciją žiemą, turėtumėte atidžiai perskaityti naudojimo instrukciją.

Sausinimo funkcija tinka labai drėgnose vietose, kur oras yra ypač tvankus. Tokiu būdu drėgmės perteklius ore kondensuojasi ir yra pašalinamas. Oro sausinimas vyksta ir aušinimo režime, tačiau ne taip intensyviai. Be to, sausinimo režime nekinta oro temperatūra.

Jonizacijos funkcija prisotina orą neigiamų jonų, kurie turi teigiamą poveikį bendrai savijautai, darbingumui ir miego kokybei bei yra naudingi alergiškiems žmonėms.

Be to, daugelis šiuolaikinių kondicionierių turi patogų režimą, skirtą netrikdomam miegui, kuriame įrenginys veikia beveik be garso, o temperatūra kinta labai sklandžiai. Žinoma, naudojami ir laikmačiai, leidžiantys nustatyti įjungimo ir išjungimo prietaisus reikiamam laikui ir taip užtikrinti reikiamą oro temperatūrą, pavyzdžiui, grįžimo namo iš darbo akimirkai.

Taip pat yra įdomi valdymo balsu funkcija. Beveik visi oro kondicionieriai turi nuotolinio valdymo pultelius, leidžiančius keisti nustatymus nepakylant iš savo vietos, o „Smart“ technologijos gerbėjai netgi gali pateikti komandas balsu!

Nepamirškite filtrų

Kondicionieriaus veikimo veiksmingumas ir saugumas priklauso nuo filtrų kokybės. Didelių dalelių filtrai įrengiami kiekviename modelyje ir sulaiko stambias dulkių ar purvo daleles. Jų paprastai nereikia keisti, tačiau reikia reguliariai valyti. Jeigu Jūsų šeimos nariai kenčia nuo alergijos, geriau papildomai įsigyti smulkių dalelių valymo filtrą, kuris nepraleis į namus alergenų, įskaitant žiedadulkes, pelėsių sporas ir pan. Nepamirškite, kad norint užtikrinti optimalius rezultatus, rekomenduojama filtrą atnaujinti kartą per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių