Quantcast

NASA į kosmosą paleido satelitą, stebėsiantį ledo sluoksnių pokyčius

  • Teksto dydis:

Labiausiai pažengęs NASA kosminis satelitas šeštadienį buvo pakeltas į kosmosą, o jo misija – stebėti ledo praradimus pasaulyje bei šylant klimatui pagerinti jūros lygio pakilimo prognozes.

Gaubiamas tamsos, 1 mlrd. JAV dolerių, pusę tonos sveriantis satelitas „ICESat-2“ buvo paleistas iš Vandenbergo oro pajėgų bazės Kalifornijoje 6 val. 2 min. vietos laiku (16 val. 2 min. Lietuvos laiku).

Tai yra pirmas kartas per beveik dešimtmetį, kai NASA orbitoje turi įrankį, sekantį ledo sluoksnių pokyčius visame pasaulyje. Ankstesnė misija „ICESat“ buvo paleista 2003-aisiais ir baigta 2009 metais.

Per devynerius metus virš Arkties ir Antarkties skraidė misija pavadinimu „Operation IceBridge“, kuri taip pat matavo besikeičiančius ledo sluoksnius.

Tačiau vaizdas iš kosmoso – ypač su naujausiomis technologijomis – turėtų būti gerokai tikslesnis.

„Misija surinks pakankamai duomenų, kad būtų galima pamatuoti metinę Grenlandijos ir Antarkties ledo sluoksnių pokytį, net jei tas pokytis siekia vos keturis milimetrus – antro numerio pieštuko plotį“, – pranešime rašo NASA.

Misija turėtų trukti tris metus, bet satelitas turi pakankamai kuro, kad ją pratęstų 10 metų, jei misijos vadovai taip nuspręstų.


Šiame straipsnyje: NASAsatelitas ICESat-2Kosmosas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kiek

kiek portretas
dar tersit sia zeme savo raketomis juk jav ir rusai buvo isvyti is menulio ir marso ateiviu kurie kontroliuoja Homosapiens zaidima su ugnimi ir jei daleis susinaikinti tai tiems kurie ir toliau grobuoniskai zudo savo artima jie to nedaleis......

jankiskas anegdotas

jankiskas  anegdotas portretas
lietuvos aborigenams...... rasykit tiesiai sviesiai ,amerikonas paleido kosminy satelita snipinet rusu ,, siaures juru kelio,,,,ir kariny suaktyvejima arktyje prie savo siauriniu sienu....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių