Quantcast

NASA atskleidė, kada JAV astronautai vėl išsilaipins Mėnulyje

  • Teksto dydis:

JAV planuoja 2028 metais vėl pasiųsti astronautų į Mėnulį, sakoma pirmadienį paskelbtame Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) biudžeto projekte.

„Ateinantį dešimtmetį keliausime į Mėnulį su inovatyviomis, naujomis technologijomis ir sistemomis, kad ištyrinėtume daugiau vietų Mėnulio paviršiuje negu kada nors anksčiau, – sakė NASA vadovas Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas). – Šįkart nukeliavę į Mėnulį jame pasiliksime. Tai, ką sužinosime Mėnulyje, panaudosime kitam milžiniškam šuoliui – kad pasiųstume astronautų į Marsą.“

Planuojama, kad per būsimą misiją žmonės Mėnulyje viešės apie savaitę.

J. Bridenstinas pabrėžė, kad Mėnulio programos sėkmingas įgyvendinimas turi tapti įžanga į 4-ajame dešimtmetyje planuojamą surengti „ambicingą“ pilotuojamą misiją į Marsą.

2020-iesiems finansiniams metams, prasidedantiems spalio 1-ąją, NASA prašo skirti jai 21 mlrd. dolerių (apie 18,7 mlrd. eurų) – 6 proc. daugiau negu ankstesniems metams. Be kita ko, 363 mln. dolerių (322,8 mln. eurų) planuojama skirti JAV privačių bendrovių, kuriančių erdvėlaivius kroviniams ir astronautams į Mėnulį skraidinti, programoms finansuoti. Mėnulio programai siūloma skirti iki pusės viso NASA biudžeto, sakoma naujajame projekte.

NASA vadovas pabrėžė, kad toks JAV kosmoso agentūros biudžetas „leis rengti skrydžius į Mėnulį kartu su tarptautiniais ir komerciniais partneriais“.

Netolimoje ateityje NASA siūlo pasiųsti į orbitą aplink Mėnulį stotį „Gateway“, turinčią tapti platforma astronautų skrydžiams nusileidimo moduliais.

Šios stoties statyba Mėnulio orbitoje turėtų prasidėti 2022 metais, o pirmasis pilotuojamas skrydis į orbitą aplink Žemės gamtinį palydovą turėtų įvykti 2024-aisiais.

2017 metų gruodį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) paskelbė planus atnaujinti amerikiečių astronautų skrydžius į Mėnulį, užbaigtus po 1972-asiais surengtos „Apollo 17“ misijos.

Amerikos astronautai ant Mėnulio paviršiaus pirmąkart žengė 1969 metų liepos 20 dieną, atskridę erdvėlaiviu „Apollo 11“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Didziausias

Didziausias portretas
Didziausias jenkiu melas antra karta nusileisti pirmiausiai pirma karta reikia tureti

Anonimas

Anonimas portretas
jankiai ----I Menuli;;;o rusiai---I Amerika..wau.wau

sunasa

sunasa portretas
gal si karta is tikro 'issilaipins' menulyje ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių