Quantcast

N. Armstrongo surinktos Mėnulio dulkės parduotos už 1,8 mln. dolerių

  • Teksto dydis:

JAV astronauto Neilo Armstrongo (Nilo Armstrongo) per pirmąjį išsilaipinimą Mėnulyje surinktų Mėnulio dulkių bei smulkių akmenukų maišelis, kažkada vos neišmestas su šiukšlėmis, ketvirtadienį buvo parduotas už 1,8 mln. dolerių (1,57 mln. eurų) per aukcioną Niujorke, pranešė aukcionų namai "Sotheby's“.

Šis maišelis yra vienintelis privataus kolekcininko rankose esantis daiktas iš „Apollo 11“ misijos, nurodė „Sotheby's“ atstovai, surengę aukcioną liepos 20-ąją, minint pirmo išsilaipinimo Mėnulyje 48-ąsias metines.

Specialus mėginių maišelis, kuriame tebėra Mėnulio dulkių pėdsakų ir smulkių akmenukų, aukciono vedėjo Joe Dunningo (Džo Daningo) buvo pristatytas kaip „nepaprastai retas artefaktas, susijęs su didžiausiu žmonijos pasiekimu“. Jis buvo parduotas anoniminiam pirkėjui, pasiūliusiam didžiausią kainą telefonu per penkias minutes trukusių vangokų varžytinių.

Tačiau netgi pridėjus komisinius prie laimėjusios 1,5 mln. dolerių dumos istorinis maišelis buvo parduotas gerokai pigiau negu prognozuota. Prieš aukcioną „Sotheby's“ skelbė, kad už šį daiktą gali būti sumokėta 2-4 mln. dolerių (1,74-3,48 mln. eurų).

Ankstesnis šio maišelio savininkas buvo vienai Ilinojaus teisininkei, 2015 metais jį nusipirkusiai už 995 dolerius.

N. Armstrongas rinko Mėnulio dulkes ir akmenukus penkiose Mėnulio paviršiaus vietose. Kadangi nebuvo žinoma tų medžiagų kilmė, jos buvo renkamos į specialų nukenksminimo maišelį, kad būtų sumažinta potenciali jų grėsmė.

Kai „Apollo 11“ sugrįžo į Žemę, beveik visa įranga, panaudota misijoje, buvo atiduota didžiausiam pasaulyje JAV Smitsono (Smithsonian) muziejui.

Tačiau dėl inventorizacijos klaidos tas maišelis pasimetė ir liko Johnsono (Džonsono) kosmoso centre.

Tai yra neįtikėtinai retas daiktas. Kažkas, ką naudojo pirmasis žmogus pirmojoje misijoje rinkdamas pirmuosius pavyzdžius. Tai nuostabu.

Jo darbuotojai norėjo jį išmesti, bet iš pradžių dar pasiūlė tą maišelį vienam kolekcininkui, Kanzase turėjusiam kosmoso muziejų, nors apie šio daikto kilmę užsiminta nebuvo.

Vėliau tas kolekcininkas buvo nuteistas už vagystę, sukčiavimą ir pinigų plovimą, o Federalinio tyrimų biuro (FTB) pareigūnai per kratą paėmė iš jo garažo dėžę, kurioje buvo ir minėtas maišelis. Kolekcininko turtas buvo parduotas iš varžytinių, kad būtų atlyginta žala.

„Tamsios dėmės“

Iš tokios pat medžiagos kaip astronautų skafandrai pasiūtas maišelis, vienoje vietoje truputį įplėštas, buvo keturis kartus siūlomas parduoti, kol jį įsigijo minėta Ilinojaus teisininkė.

Visgi pastebėjusi maišelio viduje tamsių dėmių ji išsiuntė jį patikrinti į NASA. 2016-aisiais buvo patvirtinta, kad iš tikrųjų tai yra Mėnulio dulkės iš „Apollo 11“ nusileidimo vietos, o pats maišelis buvo įtrauktas į misijos krovinių sąrašą.

Tuomet kilo teisinis ginčas dėl nuosavybės. Federalinis teisėjas nurodė NASA grąžinti maišelį jį įsigijusiai teisininkei, tačiau dabar ji pati nusprendė jį parduoti.

Dėl pastarosios teismo nutarties Mėnulio dulkių maišelis yra vienintelis „Apollo 11“ misijos daiktas, esantis privačiose rankose.

„Tai yra neįtikėtinai retas daiktas, – praeitą savaitę sakė „Sotheby's“ viceprezidentė ir vyresnioji specialistė Cassandra Hatton (Kasandra Haton). – Kažkas, ką naudojo pirmasis žmogus pirmojoje misijoje rinkdamas pirmuosius pavyzdžius. Tai nuostabu.“

C. Hatton pasakojo, kad laikyti tą maišelį yra „vienas tų momentų, kai stipriai plaka jūsų širdis, o rankos dreba. Man tai arčiausia rankos paspaudimo Neilui Armstrongui ar sugebėjimo vaikščioti ant Mėnulio paviršiaus.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių