Quantcast

Mokslininkai pirmąkart užfiksavo A. Einšteino nuspėtas gravitacijos bangas

  • Teksto dydis:

Mokslininkai ketvirtadienį paskelbė padarę istorinį fizikos ir astronomijos atradimą, kai buvo gauta pirmųjų tiesioginių įrodymų, jog egzistuoja gravitacijos bangos – erdvėlaikio raibuliai, kurių buvimą fizikas Albertas Einsteinas (Albertas Einšteinas) teoriškai nuspėjo dar prieš šimtmetį.

Prieš maždaug 1,3 mlrd. metų susidūrus dviem masyvioms juodosioms skylėms erdvėlaikyje pasklido gravitacijos bangos, kurios pasiekė Žemę 2015 metų rugsėjo 14 dieną ir buvo užfiksuotos modernių prietaisų, paskelbė tyrėjai.

„Iki šiol buvome kurti gravitacijos bangoms, bet šiandien jas jau girdime“, – sakė LIGO laboratorijos vykdomasis direktorius Davidas Reitze (Deividas Reicė) per spaudos konferenciją sausakimšoje salėje JAV sostinėje.

D.Reitze ir jo bendradarbiai tvirtino, kad šis atradimas ne mažiau reikšmingas negu Renesanso epochos mokslininko Galileo Galilei (Galilėjo Galilėjaus) pirmieji dangaus kūnų stebėjimai teleskopu, prieš keturis šimtmečius atvėrę kelią šiuolaikinės astronomijos amžiui.

„Manau, kad šiandien čia darome kažką vienodai svarbaus. Manau, kad atveriame langą į Visatą“, – pabrėžė D.Reitze.

Teoriškai numatytas reiškinys buvo stebėtas dviem Jungtinėse Valstijose įrengtais požeminiais detektoriais, pritaikytais pagauti gravitacijos bangų sukeliamas mažytes vibracijas. Šį projektą vykdo Lazerinio interferometro gravitacijos bangų observatorija (LIGO).

Prireikė kelių mėnesių, kol mokslininkai patikrino gautus duomenis ir pateikė apibendrintą medžiagą recenzentams, o šį pasiekimą pristatantis straipsnis buvo paskelbtas ketvirtadienį. Jis žymi kulminaciją dešimtmečius trukusiose pastangose, kuriose dalyvavo apie tūkstantis mokslininkų ir 16-os šalių, nurodė JAV Nacionalinis mokslo fondas, finansavęs šiuos tyrimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių