Quantcast

Lietuvoje – pirmasis masinis internetinis kursas

  • Teksto dydis:

Šiandien Kauno technologijos universitete (KTU) pirmą kartą Lietuvoje startuoja masinis atviras internetinis kursas „Informacinės technologijos“. Pasaulyje itin populiarus nuotolinio mokymosi būdas skirtas visiems norintiems leisti prisiliesti prie aukštojo mokslo.

Universiteto žinios – nemokamai

Pasaulyje plačiai žinomas anglišku sutrumpinimu MOOC („Massive Open Online Course“), Lietuvoje masinis atviras internetinis kursas sutrumpintai vadinamas MAIK. KTU 48 mokymosi valandų ir 6 savaites truksiantis kursas lietuvių kalba – pirmasis toks šalyje. Prisijungti prie nuotolinio mokymo kurso galima adresu http://open.ktu.lt
Pagrindinis MAIK tikslas – suteikti visiems žmonėms prieigą prie aukštojo mokslo bei skatinti mokymąsi visą gyvenimą. Šie kursai pasaulyje itin vertinami dėl aukštos kokybės, mat juos teikia aukštosios mokyklos, ir daug mažesnės kainos nei tradicinis aukštasis mokslas.

KTU siūlomi kursai bus nemokami, o kursuose virtualiai lankytis galės visi – tiek studentas, tiek senjoras, norintis įgyti ar pagilinti žinias informacinių technologijų srityje.

Paskaitoje – iki 100 tūkst. studentų

Šį naujovišką ir itin populiarėjantį mokymosi būdą KTU inicijavusi Informatikos fakulteto docentė dr. Danguolė Rutkauskienė pabrėžia, kad tokiame kurse vienu metu mokymosi patirtimi gali dalintis net 100 tūkst. studentų.

Daugelį metų elektroninio mokymosi srityje dirbanti mokslininkė tvirtino, kad kelias link MAIK kursų buvo nelengvas – besirengiant kurso startui, teko dalyvauti ne viename svarbiame projekte, o pats kurso kūrimas užtruko gan ilgai, mat reikėjo pasirengti ne tik metodiškai, bet ir technologiškai.

„Švietimas – daugiau nei mokymosi išteklių identifikavimas ir pateikimas. Tai ypač svarbu nuotoliniame mokyme, kur mokymasis nėra apribotas laiku bei vieta. MAIK kursuose studentai ne tik gauna prieigą prie medžiagos, bet ir susitikimus realiame laike, mokymosi aplinkoje, su dėstytoju. Šie kursai yra panašūs į tradicinius mokomuosius kursus, tik jų klausytojai negauna universitetuose įprastų akademinių kreditų“, – skirtumus vardino D. Rutkauskienė.

Laukia tūkstančio vartotojų

Pirmame kurse D. Rutkauskienė tvirtino besitikinti iki tūkstančio vartotojų, kurie galbūt ne visi bus suinteresuoti kurso turiniu, o tiesiog norės įvertinti, peržiūrėti kaip pats kursas sukurtas, kaip ir kokiomis priemonėmis teikiamas mokymosi procesas. 

Mokslininkės teigimu, tai, kad kursai vyks internete, pasitelkiant įvairius atvirus švietimo išteklius, suteikia galimybę kurse dalyvauti, naudojant ne tik įprastus, bet ir planšetinius kompiuterius ar išmaniuosius telefonus neišeinant iš savo kambario.

„Itin svarbu yra tai, kad masiniai atviri internetiniai kursai ir jų teikimo metodas suteikia galimybę mokytis ne tik Lietuvos universitetuose. Čia galima atrasti galimybes mokytis didžiausiuose JAV, Australijos ir kitų šalių geriausiuose universitetuose“, – sako D. Rutkauskienė.

Pirmieji žingsniai Lietuvoje – KTU 

MAIK pagrįstas atvirų švietimo išteklių (AŠI) idėja, kitaip tariant, tai yra laisvai prieinama aukštojo mokslo medžiaga. AŠI judėjimas įgavo pagreitį 2001 m., atsiradus „Vikipedija“ projektui ir Masačiusetso technologijos institutui (MIT) įsteigus atvirųjų kursų programą, o pats terminas pirmą kartą pavartotas 2002 metais UNESCO forume „Atvirųjų kursų poveikis aukštajam mokslui besivystančiose šalyse.

„AŠI vėliau tapo pasauliniu judėjimu, apjungusiu daugiau nei 120 institucijų. Atsiradus įvairiems AŠI projektams, susikūrė iniciatyvinė MAIK teorijos vystymo grupė“, – apie nuotolinių kursų atsiradimo istoriją pasakoja KTU mokslininkė.

Pirmuosius žingsnius MAIK Lietuvoje žengė KTU, prasidėjusiame tarptautiniame projekte „OpenupEd“. Projekte, skirtame MAIK judėjimo sklaidai, kaip vienas iš projekto dalyvių buvo įtrauktas ir KTU. Jame taip pat dirbo mokslininkai iš Turkijos, Italijos, Izraelio, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos, Olandijos, Ukrainos, Slovakijos.

„Pirmasis masinis internetinis kursas Lietuvoje, „Project Management“ taip pat vyko KTU. Universiteto profesorės Vilmantės Kumpikaitės sukurtas kursas startavo praėjusių metų pavasarį ir sulaukė itin didelio pasisekimo“, – tvirtina D. Rutkauskienė.

Ji neabejoja, kad MAIK judėjimas vystysis, tobulės, nes vis daugiau aukštojo mokslo institucijų prisijungs prie šios iniciatyvos ir teiks kursus.

Prisijungti prie nuotolinio mokymo kurso galima adresu http://open.ktu.lt

Kurso autoriai ir dėstytojai: KTU doc. dr. Jonas Čeponis ir doc. dr. Danguolė Rutkauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių