Quantcast

Lietuviškam interneto adresui – 25-eri

  • Teksto dydis:

Padedant Norvegijos vyriausybei, 1992 m. birželį internete įkurtas LT srities domenas, o pirmieji interneto vardai mii.lt, ktu.lt, vu.lt užregistruoti 1993-iaisiais. Taip prieš 25 metus prasidėjo Lietuvai svarbi lietuviško domeno istorija.

Reikėjo skleisti žinią

Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų departamento (KTU ITD) Interneto paslaugų centro (DOMREG) vadovė Daiva Tamulionienė prisimena, kad sovietams bandant užgniaužti žiniasklaidą po Sausio 13-osios įvykių, reikėjo padėti elektroniniais kanalais skleisti žinią apie Lietuvą.

"Norvegijos vyriausybė pasiūlė padėti Lietuvai ir atvežė tris dideles mašinas-kompiuterius, kuriose instaliavo x400 protokolą ir paleido elektroninį paštą, kuris buvo visiškai kitoks, negu mes dabar esame įpratę matyti. Tuo metu nebuvo TCP/IP tinklo Lietuvoje, todėl tos mašinos buvo sujungtos tarpusavyje x25 protokolu, o per dirbtinį žemės palydovą – su Norvegijos Oslo universitetu. Taip atsirado galimybė akademinei bendruomenei bei nepriklausomybę paskelbusios šalies Seimui naudotis internetu ir siųsti informaciją apie tai, kas vyksta Lietuvoje", – pasakoja D.Tamulionienė.

Pirmąjį interneto vardą su lietuviška .lt galūne 1993 m. užregistravo Matematikos ir informatikos institutas, vėliau įkurti Kauno technologijos universiteto ir Vilniaus universiteto domenai. Tuo metu interneto adresus galėjo turėti tik akademinė bendruomenė, valstybės institucijos ir įmonės.

Artėja prie 200 tūkst.

Pasak D.Tamulionienės, dėl mažai išplėtotų tinklų ir lėto palydovinio ryšio pirmasis Lietuvos internetas buvo labai lėtas ir nepatikimas, todėl Lietuvos mokslo ir studijų institucijų tinkle LITNET buvo imtasi diegti patikimesnį ir stabilesnį TCP/IP tinklą.

"Perkelti lietuviško domeno palaikymą į Kauną buvo mano iniciatyva, nes tuo metu dirbau su norvegiškomis mašinomis, kuriomis buvo sudėtinga naudotis. Visa informacija buvo norvegiška. Net elektroninį paštą išsiųsti nebuvo paprasta. 1995 m. lietuviško domeno palaikymą perkėlėme į Kauną, LITNET tinklą. Po to intensyviai tobulinome domenų palaikymo paslaugas, ypatingą dėmesį skirdami saugumui", – teigė D.Tamulionienė.

Šiandien yra užregistruota beveik 190 tūkst. lietuviškų domenų.

Interneto svetainių kūrimas

Informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius buvo vienas pirmųjų, aktyviai padėjusių registruoti lietuviškus interneto vardus. Pašnekovo teigimu, didžiausią impulsą lietuviškiems domenams davė elektroninio pašto ir interneto svetainių kūrimas, prasidėjęs nuo 1995 m.

Jis teigė, kad reikėjo atlikti nemažą darbą, įtikinėjant įmones kurti interneto svetaines, kurių pavadinimas baigiasi .lt, nes lygiagrečiai veikė tarptautinė įmonė, kuri siūlė .com domenus, o lietuviškas registras buvo gana griežtas.

"Mes įtikinėjome verslą, kad geriau yra sumokėti šiek tiek pinigų ir turėti unikalų lietuvišką adresą, kuris leidžia identifikuoti šalį, o ne kopijuoti kitus.  Dabar tokių klausimų nebekyla ir praktiškai visos lietuviškos interneto svetainės renkasi lietuvišką domeną", – prisimena M. Pareščius.

Lietuviškos raidės – nepopuliarios

Kad lietuviški interneto vardai būtų tikrai lietuviški, vis dar trūko galimybės domenus registruoti su lietuviškais diakritiniais ženklais. Tokia techninė galimybė atsirado 2004 m.

KTU ITD Interneto paslaugų centro Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Tomas Mackus teigia, kad lietuviški simboliai interneto varduose nėra populiarūs ir tokių domenų iš viso užregistruota apie 1,6 tūkst.

"Nuo 2014-ųjų kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija ir Lietuvos kompiuterininkų sąjunga kasmet renkame gražiausią lietuvišką interneto vardą. Gražiausiais jau išrinkti klaužada.lt, voveraitė.lt, vištapuode.lt, ilgasūsas.lt", – pasakoja T.Mackus.

Nepageidaujama leksika

Internete yra vartotojų, kurie mielai adresuose registruotų ne tik lietuviškus keiksmažodžius, bet ir kitokią necenzūrinę leksiką.

Lietuvos interneto vardų registras DOMREG yra sudaręs bei nuolat pildo nepageidaujamų interneto vardų sąrašą. Užregistruoti nepavyks ne tik ydingo, nevartotino žodžio, bet ir interneto vardų su žodžiu "Lietuva". Jie yra ribojami Lietuvos Respublikos įstatymų. Kai kurie domenai yra blokuojami teismų, teisėsaugos ir kitų valstybės institucijų nurodymu.

KTU ITD Interneto paslaugų centro vadovė D.Tamulionienė mano, kad iki šiol pavyko sumažinti įvairius apribojimus interneto vardų registracijai, todėl kiek griežčiau vykdomas interneto vardų administravimas, kad nebūtų klastojamos tapatybės ir daromi nusikaltimai internete.

Kibernetiniai nusikaltimai

Ryšių reguliavimo tarnybos Tinklų ir informacijos saugumo departamento direktorius Rytis Rainys teigia, kad incidentų internete kasmet registruojama vis daugiau, o rezonansiniai nusikaltimai internete ir kryptingos programišių atakos paliečia vis didesnį skaičių tiek paprastų interneto vartotojų, tiek ir verslo subjektų.

Pasak jo, po rezonansinių įvykių, pavyzdžiui, klinikos "Grožio chirurgija" asmens duomenų vagystės, tapo akivaizdu, kad būtina akylai rūpintis saugumu ir tuose sektoriuose, kur kibernetinis saugumas iki šiol nebuvo laikytas prioritetiniu.

"Per metus skaičiuojama daugiau kaip 10 tūkst. informacinių sistemų užvaldymo atvejų Lietuvoje. Viruso įterpimas į svetainę vartotojui yra nematomas. Jei svetainė labai lankoma, turi tūkstančius vartotojų per dieną, tiek kompiuterių ji ir gali apkrėsti. Tai yra labai pavojinga. Mūsų institucijos pagrindinis uždavinys – sustabdyti kenkėjiškus programišių veiksmus", – pažymi R.Rainys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių