Quantcast

Kodėl kiekviena diena šiek tiek ilgesnė už praėjusią?

Dėl Žemės sukimosi kasdien dangaus skliaute panašia trajektorija judanti Saulė lėmė tai, kad pirmasis laiką skaičiuojantis prietaisas buvo Saulės laikrodis. Jis fiksavo ryškiausios dangaus žvaigždės judėjimą.

Tačiau 1948 m., sukūrus pirmąjį ypač tikslų atominį laikrodį, paaiškėjo, kad Žemės sukimasis yra ne tik nereguliarus, bet dar ir lėtėja. Taigi Žemės planeta tapo netiksliu laikrodžiu.

Pirmasis mechaninis laikrodis sukonstruotas Kinijoje XI a., jis turėjo vandens jėga sukamą ratą ir tik vieną, valandinę, rodyklę. Reikėjo daugiau nei 500 metų, kol laikrodžio sandarą papildė ir minutes skaičiuojanti rodyklė.

Tikrai tikslūs laikrodžiai pradėti gaminti XVII a., kai Christianas Huygensas sukūrė pirmąjį nusisekusį laikrodį su švytuokle.

Haroldo Lyonso 1948 m. sukurtas pirmasis atominis laikrodis buvo toks tikslus, kad jo netikslumą reikėjo sukurti dirbtinai. Pirmoji pridėtinė sekundė buvo įvesta 1972 m., kai pasaulio laikrodžiai buvo suderinti, kad eitų drauge nepastoviu astronominiu laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas Romualdas Zubinas-Tęsėjas

Geofizikas  Romualdas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Kodėl kinta DIENOS TRUKMĖ? Kad atsakytume į šį klausimą, reikia pasitelkti KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO DĖSNĮ! Su juo puikiai "sutaria" ir MAJŲ KALENDORIUS!!! O atsakymas yra super-paprastas! Mūsų laikais dienos ilgėja todėl, kad nuolat kyla vandens lygis Žemėje!!! Tai tęsis iki 12-jo tūkstantmečio pabaigos! Tuo metu vandens lygis Žemėje bus 80 metrais aukštesnis nei yra mūsų laikais. O Dienos ilgumas truks 36 valandas!!!!

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Jau nesunkiai galime apskaičiuoti - koks dienos ilgumas buvo Ledynmetyje, Poledynmetyje ir koks bus už 100, 500,1000 3500 ir t.t. metų!!!!

Romas Zubinas-Tęsėjas

Romas  Zubinas-Tęsėjas portretas
TAI VISIŠKAI NATŪRALU!!! Anot seniausiųjų kultūrų šaltinių, PAROS LAIKAS ŽEMĖJE SVYRUOJA NUO 18 IKI 36 VALANDŲ!!! LEDYNMEČIO APOGĖJUJE PARA ŽEMĖJE TRUNKA 18 VALANDŲ, TARPLEDYNMEČIO APOGĖJUJE, KURIS ĮVYKS PO 6000 METŲ, ŽEMĖS PAROS TRUKMĖ SIEKS 36 VALANDAS! PAŽINKITE TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS IR GEOFIZIKOJE NEBUS JOKIŲ PROBLEMŲ!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių