Quantcast

„Juodasis penktadienis“ – kas tai ir iš kur atsirado?

  • Teksto dydis:

„Juodasis penktadienis“ (angl. „Black Friday“) yra viena geriausių dienų metuose masiniam apsipirkimui. Būtent šią dieną mažos ir didelės parduotuvės organizuoja įdomias akcijas ir didžiausius išpardavimus.

„Juodasis penktadienis“ jau ne pirmus metus ir Lietuvoje laikomas savotiška kalėdinės prekybos ir kalėdinio dovanų pirkimo bumo pradžia.

Kas yra „Juodasis penktadienis“ ir iš kur jis atsirado?

Juodasis penktadienis“ atkeliavo pas mus iš JAV, kur jis švenčiamas penktadienį po Padėkos dienos (angl. „Thanksgiving day“). Tradiciškai ši diena jau laikoma kalėdinių dovanų pirkimo sezono pradžia. „Juodojo penktadienio“ dieną galima tikėtis žymiai mažesnių produktų kainų tiek fizinėse, tiek internetinėse parduotuvėse.

Nuolaidos nuo kelių iki keliasdešimties procentų taikomos elektronikai, buitinei technikai, avalynei, drabužiams, knygoms ir kitoms prekėms. Nieko keisto, kad „Juodąjį penktadienį“ parduotuvėse apsilanko daugiau nei 200 mln. amerikiečių, iš kurių kiekvienas palieka vidutiniškai 400 dolerių.

Iš kur atsirado „Juodojo penktadienio“ tradicija ir pavadinimas? Teorijų šia tema yra nemažai. Viena jų turi mažai ką bendro su pirkiniais. Pasak kai kurių amerikiečių istorikų, pirmasis „Juodasis penktadienis“ buvo susijęs su neatėjimo į darbą banga, kuri apėmė darbdavius po Padėkos dienos. Žmonės norėjo sau prasitęsti šventę ir pasinaudodavo galimybe pasiimti laisvą penktadienį arba tiesiog pranešdavo darbdaviams, kad susirgo. Pats terminas „Juodasis penktadienis“ atsirado Filadelfijoje ir reiškė dideles spūstis keliuose penktadienį po Padėkos dienos. Šiuolaikinis šio termino traktavimas anglų kalboje turi labiau teigiamą konotaciją ir yra susijęs su idioma „in the black“ (t.y. „teigiamas balansas“). Daroma prielaida, kad daugelis pardavėjų šią dieną reikšmingai užsidirbs.

Kokios pirkinių ir juodos spalvos sąsajos?

Remiantis dar viena teorija, didelių nuolaidų šaknys glūdi 1981 metais. Būtent tada žiniasklaidoje buvo pavartotas „Juodojo penktadienio“ terminas, kuriuo buvo apibūdinta diena, kai pardavėjai pirmą kartą po ilgo laiko uždirbo reikšmingas pinigų sumas. Šis pavadinimas prigijo todėl, kad parduotuvės rezultatai buvo užrašomi juodu tušu ir gerų pardavimų dienomis sąskaitose vyravo būtent ši spalva. 

„Black Friday 2018“ – kada prasideda „Juodojo penktadienio“ išpardavimai Lietuvoje? 

Išpardavimų ir nuolaidų medžiotojai žino, kad mūsų šalyje „Juodojo penktadienio“ išpardavimai jau nėra tik vienos, konkrečios dienos akcija. Vis dažniau galima pastebėti, kad atsiranda „Juodojo penktadienio“ savaitgaliai ar net savaitės. Žinoma, geriausios kainos pasiūlymams prekybininkai dar linkę pasirinkti vieną dieną.

Varle.lt šiais metais žada nuolaidų sprogimą lapkričio 23 d. Šią dieną visi Varle.lt klientai galės įsigyti daugybę prekių už savikainą fizinėse parduotuvėse bei reikšmingai sutaupyti apsipirkdami internetu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių