Quantcast

Iki Plutono likus vos 10 dienų sugedo zondas „New Horizons“

  • Teksto dydis:

Šeštadienį, liepos 4 dieną staiga sugedo Plutono link skriejantis NASA kosminis zondas "New Horizons". NASA praneša, kad iki kelionės tikslo likus 10 dienų su zondu prarastas ryšys. Gedimo priežastis kol kas neatskleidžiama. Nepaisant gedimo, NASA skelbia naujausias Plutono fotografijas, kuriose nykštukinė planeta atrodo dar ryškesnė – kaip ir daug klausimų bei diskusijų sukėlusios dėmės Plutono ašigaliuose.

Ryšys su "New Horizons" dingo 20:54 val. Lietuvos laiku, tačiau 22:15 val. mokslininkams pavyko ryšį atkurti.

"Per beveik 1,5 val. neturint ryšio su zondu autonomiškai veikianti autopiloto sistema identifikavo problemą ir nuo pagrindinio kompiuterio persijungė prie atsarginio", - šeštadienį informavo zondą aptarnaujančių mokslininkų grupės atstovai spaudai, patikinę, kad gedimas misijai grėsmės nekelia ir zondas toliau darbuojasi pagal planą. – Autopilotas perjungė zondą į saugaus veikimo režimą ir atsarginiam kompiuteriui davė komandą susisiekti su Žeme. Tada zondas vėl pradėjo Žemėn siųsti telemetrinius duomenis, pagal kuriuos inžinieriai identifikuos gedimą."

Gedimų skyriaus specialistai tiria kompiuterio sistemos gedimą ir mėgina sugrąžinti zondą į įprastą darbo režimą. Misijos atstovai sako, kad remonto procesai gali trukti keletą parų, kadangi iš Žemės į zondą (kuris yra už 4,8 mlrd. km) signalas šviesos greičiu keliauja 4,5 val. ir tiek pat laiko atgal.

"Per tą laiką zondas negalės rinkti duomenų", – įspėja misijos atstovai.

700 mln. dolerių vertės "New Horizons" į Plutoną išskrido 2006 m. sausį ir po 9 metų kelionės liepos 14 d. praskries pro nykštukinę planetą – maksimalaus priartėjimo metu zondą nuo Plutono paviršiaus skirs 12,5 tūkst. km.

"Kompiuteris mėgino atlikti dvi sudėtingas užduotis vienu metu, o tai tuo momentu procesoriui buvo per didelė užduotis, ir jis patyrė perkrovą, – signalo su zondu praradimą pakomentavo NASA atstovas Glenas Fountainas. – Žinojome, kad reikės geros valandos, kol autopilotas perjungs zondą prie atsarginio kompiuterio. Taip ir atsitiko. Gavome duomenis apie gedimą, išsiaiškinome, kas įvyko ir pradėjome planuoti, kaip jį pašalinti."

Tos pačios spaudos konferencijos metu JAV aeronautikos ir kosminių skrydžių agentūra NASA išplatino naujas Plutono nuotraukas, kurias zondas padarė prieš prarasdamas ryšį su Žeme. Kol kas tai yra didžiausios skiriamosios gebos kadrai, kuriuose matyti Plutonas. Viename iš jų matyti keturios dėmės.

Kitos spaudos konferencijos, vykusios pirmadienį (liepos 6 d. ) metu NASA Planetų tyrimų skyriaus direktorius Jimas Greenas informavo, kad zondo gedimas nėra ilgalaikis, todėl pavojaus pagrindiniams misijos tikslams nėra.

"Džiaugiuosi, kad misijos specialistai greitai identifikavo problemą ir patikino, kad zondas bus sutaisytas, – sakė jis. – Dabar, kai Plutonas taip arti, mes ruošiamės grįžti prie normalaus darbo režimo ir nusiraškyti visus tiek metų nokusius misijos vaisius."

NASA neatskleidė, kokią operaciją atlikdamas kompiuteris sugedo, tačiau gedimas siejamas su pasiruošimu skrydžiui pro Plutoną. Pastarosiomis savaitėmis mokslininkai tikslino zondo skrydžio trajektoriją ir mokslinių stebėjimų instrumentų instrukcijas.

Nors naujausios nuotraukos atrodo dar įspūdingiau, priminsime, jog prieš savaitę NASA paviešino keletą Plutono fotografijų, kuriose matyti šiauriniame ašigalyje boluojanti šviesi dėmė  ir ties pusiauju plytinčios keistos tamsios dėmės.

 


Šiame straipsnyje: NASANew HorizonsPlutonaszondas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių