Quantcast

Gyventojus papiktino dingę duomenys

Prapuolė kai kurių klaipėdiečių mobiliuosiuose telefonuose buvę duomenys. Manoma, kad juos sunaikinti galėjo siaučiantys virusai.


 

Prapuolė kai kurių klaipėdiečių mobiliuosiuose telefonuose buvę duomenys. Manoma, kad juos sunaikinti galėjo siaučiantys virusai.

Sugedo panašiu metu

Praėjusią savaitę uostamiesčio gyventojams rūpesčių sukėlė netikėtai išsijungiantys mobilieji telefonai. Kai kuriems sutrikusi jų veikla pradangino dalį informacijos.

Klaipėdietė Neringa pasakojo, kad, praėjusią savaitę sustreikavus telefono operacinei sistemai, dingo visi jame per ilgą laiką sukaupti kontaktai.

"Esu įsiutusi. Pasirodo, neverta pasikliauti net ir išmaniaisiais telefonais, o svarbią informaciją reikia saugoti keliose vietose. Gaila, kad apie tai pagalvojau tik dabar", – dėstė moteris.

Su panašia situacija susidūrė ir kiti uostamiesčio gyventojai. Žmones nustebino beveik tuo pačiu metu praėjusį ketvirtadienį sugedę aparatai.

Pasak klaipėdietės, jos telefono ekrane pasirodė užrašas "Kritinė klaida", o galiausiai šis visai išsijungė.

"Kadangi aparatui vis dar galiojo garantinis lapelis, pateikiau jį taisyti. Po kelių dienų gavau laišką, kuriame rašoma, esą gedimas – negarantinis, todėl jį tvarkyti turiu savo lėšomis", – pasakojo klaipėdietė.

Už remontą – 150 eurų

Moteriai buvo nurodyta, kad negarantinio gedimo taisymo kaina – beveik 150 eurų. Už tokią sumą, kaip teigė pašnekovė, ji galinti įsigyti ir naują telefoną.

Dar vienai klaipėdietei Ritai mobiliojo veikla praėjusią savaitę sutriko rašant sms žinutę: dingo ryšys, telefono aparatas "reikalavo" įdėti SIM kortelę, kuri jame buvo visą laiką.

Nepasisekė ir Arūnui, kuris ne tik prarado visus telefone turėtus duomenis, bet jam nebuvo suteikta garantinė paslauga.

Klaipėdiečiai svarstė, galbūt jų veiklą sutrikdė virusas.

Apie šį incidentą pasiteiravus uostamiestyje dirbančio mobiliųjų telefonų meistro Evaldo Bertašiaus paaiškėjo, kad aparatai sugesti galėjo dėl įvairių priežasčių. Tačiau viena realiausių – plintantys virusai.

"Teoriškai gedimus panašiu metu galėjo sukelti netoli esantys ryšio trikdžiai, tačiau tokie atvejai pasitaiko retai. Veikiausiai tai – virusinis gedimas. Galbūt žmonės naudojosi tuo pačiu elektroniniu paštu ir atidarė vienodai "apkrėstą" laišką ar parsisiuntė neaiškią aplikaciją. Tai gali būti ir programinis gedimas", – svarstė specialistas.

Pašnekovas nurodė, kad, nutikus panašiam atvejui, reikėtų perrašyti savo telefono duomenis.

"Pradėti reikia nuo programinės įrangos – ištrinti visus telefone esančius duomenis ir perrašyti iš naujo. Tuomet stebėti, ar problema nesikartoja", – nurodė E.Bertašius.

Anot specialisto, dažniausiai virusai puola telefonu naršant interneto svetainėse.

Neprivalo suteikti garantijos

Virusu "apkrėstam" telefonui, specialisto teigimu, garantija negalioja. Mat, tai – klaida, įvykusi dėl paties naudotojo kaltės.

"Principas, kaip ir dirbant su kompiuteriu: jeigu mes "prisigaudome" virusų, tai garantija tikrai negalios. Telefonams – lygiai tas pats", – aiškino E.Bertašius.

Nutikus panašiems atvejams, duomenis atkurti – be galo sudėtinga.

Kad svarbią informaciją pradanginę gedimai gali būti virusiniai, patvirtino ir mobiliojo ryšio operatoriai.

"Pagal sutrikimų pobūdį galima spręsti, jog tai buvo SIM kortelės, telefono aparato arba jo operacinės sistemos problemos – tinklas neturi jokių sąsajų su kontaktų sąrašu telefone. Taip pat neatmestina ir viruso tikimybė. Būtent todėl rekomenduotina išmaniuosius telefonus apsaugoti patikima antivirusine programa. Kontaktus taip pat patartina išsisaugoti bent keliuose skirtinguose šaltiniuose, pavyzdžiui, telefono atmintyje ir SIM kortelėje", – nurodė vienas didžiausių mobiliojo ryšio tiekėjų Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vo matei

vo matei portretas
pas mane kontaktai surašyti juoda anglimi ant namo pamato, ir sms'us siunčiu per pašto balandžius.

o tai as

o tai as portretas
ir vis tik patikimiausia tur but, uzrasu knygute

seklys

seklys portretas
siais laikais telefonas dubliuoja pats visa info "debesyje" ,tik reikia tureti rankas kad susitvarkyti
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių