Quantcast

Galimybę atsidurti kosmose visiems norintiems suteikia Asgardija

Šiaip, kad atsidurtum kosmose, turi būti astronautas, profesionalas, bet juk ne kiekvienas toks yra, bet iš tikrųjų labai daug žmonių apie tai svajoja. Taip sako Asgardijos – pirmosios šalies kosmose – viceprezidentė Lenna De Winne.

„Asgardija nuo pat pradžios garantavo savo piliečiams, kad jie galės virtualiai būti kosmose. Jokia kosmoso agentūra nėra pasiūliusi visiems norintiems išsiųsti kažkokį dalyką į kosminę erdvę. Kiekvienas Asgardijos pilietis turi teisę įkelti kažką į palydovą ir tokiu būdu virtualiai pabūti kosmose“, – kalba L. De Winne.

Valstybė virtualioje erdvėje

Valstybė, neturinti vienos kalbos, aiškiai apibrėžtų sienų ir egzistuojanti tik virtualioje erdvėje – prieš kelerius metus susikūrusioje Asgardijoje, pasivadinusioje pirmąja kosmoso šalimi, gali apsigyventi kiekvienas norintis pilnametis asmuo ir tokiu (kol kas – virtualiu) būdu tapti jos piliečiu. Tiesa, ši pilietybė kol kas yra labiau simbolinė, nes Asgardija yra kiek kitokia valstybė nei tos, kurios egzistuoja Žemės planetoje.

Asgardijos oficiali būstinė yra Vienoje, Austrijoje, iš esmės ji veikia kaip nevyriausybinė organizacija ir yra būsimos valstybės prototipas. Šiuo metu kosmoso šalies interneto svetainėje vyksta rinkimai, kurie yra dar vienas žingsnis valstybės įkūrimo link. Savo kandidatūrą gali išsikelti kiekvienas norintis. Išrinkti kosminės tautos atstovai teisiškai bus šios nevyriausybinės organizacijos darbuotojai.

Asgardijos viceprezidentė Lenna De Winne sako, kad daktaras Igoris Ashurbeyli, kuris įkūrė Asgardijos valstybę, visą gyvenimą dirbo astronautikos ir gynybos srityse: „Jis turi labai daug žinių ne tik apie kosmoso teikiamas galimybes, bet ir apie jo grėsmes. Jos yra tiek natūralios, tiek sukeltos žmogaus. Todėl jis ieškojo būdų žmonijai susitelkti ir atkreipti į tai dėmesį.“

Asgardijos nuostatose parašyta, kad šio projekto pagrindiniai tikslai – filosofinės minties, kosminę erdvę liečiančių įstatymų bei kosmoso tyrimų sklaida. L. De Winne sako, kad filosofinis aspektas padeda sukurti ryšius tarp žmonių ir nustatyti valstybės viziją.

Jei žiūrėtume į Žemę iš kosmoso, matytume tik žemynų kontūrus – valstybių sienos egzistuoja tik mūsų sąmonėje. Dabar yra puikus laikas mums, kaip žmonijai, susivienyti.

„Asgardu vadinamas mitologinis skraidantis miestas, jis buvo laikomas dievų miestu. Įsivaizduokite, kad tais laikais žmonės manė, kad Žemė yra plokščia. Bet net tada skraidymas kėlė jiems nuostabą, susižavėjimą. Jei žiūrėtume į Žemę iš kosmoso, matytume tik žemynų kontūrus – valstybių sienos egzistuoja tik mūsų sąmonėje. Dabar yra puikus laikas mums, kaip žmonijai, susivienyti. Šis bendrumas metaforiškai pakelia mus aukščiau Žemės paviršiaus – tai žmones labai žavi“, – pastebi Asgardijos atstovė.

Kosmosas neturi virsti Laukiniais Vakarais

Kalbant apie teisinį aspektą, Asgardijos tikslas yra suteikti kiekvienam kosmosu besidominčiam žmogui, kad ir iš kokios valstybės jis būtų, vykdyti su juo susijusius tyrimus ir gilinti turimas žinias.

L. De Winne teigimu, tai aspektas, taip pat vienijantis žmones. „Šiuo metu veikia žmonių santykius kosmose reglamentuojantys įstatymai. Tačiau ne visų valstybių atstovai yra pasirašę šias sutartis, jos taip pat turi spragų. Taigi mes  norime išvengti kosmoso erdvės virtimo Laukiniais Vakarais – kas pirmesnis, tas daro, ką nori“, – sako pašnekovė.

Be to, priduria ji, dabar yra apie 20 valstybių, kurios turi nepriklausomą prieigą į kosmosą, taigi jų mokslininkai ir inžinieriai turi pirmenybę. Asgardijos vizija yra leisti pažangiausiems specialistams iš visų valstybių atlikti savo tyrimus.

Paklausta, kokius tyrimus atlieka šiame projekte dalyvaujantys mokslininkai ir įmonės, L. De Winne pabrėžia, kad tai konfidenciali informacija: „Mes esame atviri pasiūlymams ir šiuo metu vyksta įvairios derybos, bet, kaip ir dauguma tyrimų, jie turi komercinio potencialo. Kol kas vystomi keli daug žadantys projektai, mes priimame startuolių pasiūlymus, juos peržiūrime. Tai investicija į Asgardijos ateitį ir plėtrą.“

Šalis nebūtinai turi turėti teritoriją Žemės planetoje

Sąvoka „valstybė“ iš karto kelia klausimą, kur prasideda ir kur baigiasi jos sienos. Tačiau, L. De Winne teigimu, vadovaujantis tarptautiniais įstatymais, šalis nebūtinai turi turėti teritoriją Žemės planetoje.

„Iš tikrųjų, nors niekas anksčiau nėra to daręs, joks įstatymas nenurodo, kad valstybės teritorija turi būti pririšta prie Žemės planetos. Taip pat nėra įstatymo, nurodančio, kad valstybės teritorija būtų pakankamai didelė, kad joje galėtų gyventi visa jos populiacija. Taigi dabar, kai turime savo palydovą „Asgardija 1“, mes teigiame, kad tai pirmoji nepriklausoma Asgardijos teritorija“, – pabrėžia Asgardijos viceprezidentė.

Dabar, kai turime savo palydovą „Asgardija 1“, mes teigiame, kad tai pirmoji nepriklausoma Asgardijos teritorija.

Ji pasakoja, kad palydovas gabena pusės terabaito talpos kietąjį diską, o pirmiausia jame yra visi Asgardijos valstybiniai atributai – simboliai, konstitucija, kiti įstatymai.

„Asgardija nuo pat susikūrimo pradžios garantavo savo piliečiams, kad jie galės virtualiai egzistuoti, būti kosmose. Jokia kosmoso agentūra nėra pasiūliusi visiems norintiems išsiųsti kažkokį dalyką į kosminę erdvę. Kiekvienas Asgardijos pilietis turi teisę patalpinti kažką, kas jam svarbu, į palydovą, ir tokiu būdu virtualiai pabūti kosmose. Taigi, jei kas nors nori parašyti eilėraštį ir išsiųsti jį į kosmosą – jis tai gali padaryti. Vienas mūsų rėmėjų ir savanorių, pavyzdžiui, patalpino senovinį rankraštį, įkvėpusį jį pradėti veiklą ir tyrinėti kosmosą“, – kalba L. De Winne.

Bus siekiama Asgardijos pripažinimo ir narystės JTO

Paklausta, kodėl dar žmonės registruojasi, be to, kad gali išsiųsti savo gyvenimo dalelę į kosmosą, pašnekovė neslepia, kad kol kas tyrimai nebuvo atlikti. Bet iš savo patirties ji matanti, kad dauguma jų yra tiesiog susižavėję kosmosu – pirmą kartą istorijoje jie turi galimybę daryti tai, kas juos įkvepia.

„Šiaip, kad atsidurtum kosmose, turi būti astronautas, profesionalas, bet juk ne kiekvienas toks yra. Taigi labai daug žmonių nori būti kažkokiu būdu susiję su kosmine erdve. Juk jie suvokia, kad fiziškai patekti į kosmosą galės dar negreitai. Bet jie gali šį tą pakeisti. Aš asmeniškai manau, kad žmonėms patinka dalyvauti ir keisti tai, kas nėra panašu į mūsų dabartinė visuomenę, – anksčiau tokios galimybės tiesiog nebuvo“, – svarsto L. De Winne.

Nors kol kas Asgardija veikia kaip nevyriausybinė organizacija, L. De Winne teigia, kad, pasibaigus dabar vykstantiems rinkimams, bus siekiama Asgardijos pripažinimo bei narystės Jungtinių Tautų Organizacijoje. Kadangi, kaip minėjo mūsų pašnekovė, su kosmosu susiję įstatymai  turi spragų, o už Žemės planetos ribų susikūrusios valstybės idėja labai nauja (pirmoji istorijoje), iki Asgardijos virtimo tarptautinėje arenoje pripažįstama šalimi turės būti nueitas ilgas kelias.

O kol kas kosmoso platybėse susikūrusi valstybė suteikia galimybę mokslininkams vykdyti norimus kosminės erdvės tyrimus, o savo gyventojams – erdvę saviraiškai ir galimybę bent jau virtualiai prisiliesti prie žvaigždžių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAUNAS

KAUNAS portretas
Man ir ant zemes gerai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių