Quantcast

ES gyventojai prenumeruojamu skaitmeniniu turiniu galės naudotis ir užsienyje

  • Teksto dydis:

Nuo kitų metų po Europos Sąjungą keliaujantieji užsienyje mokamu skaitmeniniu turiniu - muzika, filmais ir kitomis paslaugomis - galės naudotis kaip savo gimtojoje šalyje. Iki šiol kai kurie paslaugų teikėjai neteikdavo savo paslaugų užsienyje, net jeigu vartotojas už jas būdavo susimokėjęs gimtinėje, tačiau toks sprendimas gali būti nenaudingas Lietuvos vartotojams, kurie užsienyje su lietuviškomis paskyromis gali gauti daugiau turinio.

Antradienio vakarą Briuselyje Europos Parlamento (EP) ir ES Tarybos atstovai pasiekė kompromisą dėl interneto turinio paslaugų perkėlimo į kitas ES šalis. Naujosios taisyklės įpareigoja leisti naudotis muzikos, žaidimų, filmų ir interneto televizijos prenumerata keliaujantiems ar trumpą laiką gyvenantiems kitoje Sąjungos šalyje.

Europos Komisija nurodo, kad pagal naujas taisykles "vartotojai galės naudotis savo internetinėmis turinio paslaugomis nuvykę į kitas ES šalis lygiai taip pat, kaip jomis naudojasi savo šalyse".

"Pavyzdžiui, jei Prancūzijos vartotojas prenumeruoja televizijos kanalo "Canal+" filmų ir serialų internetines paslaugas, jis galės žiūrėti Prancūzijoje rodomus filmus ir serialus ir tuomet, kai bus nuvykęs atostogauti į Kroatiją arba darbo reikalais į Daniją", - teigiama Komisijos pranešime.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas Giedrius Sudikas BNS teigė, kad tai reiškia, jos į kitą Europos Sąjungos šalį išvykęs lietuvis turėtų galimybę užsienyje žiūrėti tokį turinį, kokį mato Lietuvoje. Tačiau toks sprendimas gali būti nenaudingas Lietuvos vartotojams, nes, pavyzdžiui, internetinės televizijos milžinė "Netflix" Lietuvoje teikia mažiau naujausių filmų ir serialų nei Vokietijoje.

G.Sudikas teigė, kad naujos taisyklės užtikrins, kad iš Lietuvos išvykęs vartotojas nesusidurtų su problema, kad užsienyje jo žiūrimo turinio apskritai nerodo.

Naujos taisyklės bus taikomos tik mokamoms interneto paslaugoms. Nemokamoms paslaugoms perkėlimo prievolės nebus, tačiau jų teikėjai turės lengvesnę galimybę paversti jas prieinamas visoje ES.

Internetinių turinio paslaugų teikėjai, pavyzdžiui, "Netflix", "MyTF1" arba "Spotify", patikrins abonento gyvenamosios vietos valstybę naudodamiesi mokėjimo duomenimis, internetine sutartimi arba IP adresu

Tai pirmasis susitarimas, susijęs su ES autorių teisių taisyklių modernizavimu, Komisijos pasiūlytu bendrosios skaitmeninės rinkos strategijoje. Tekstą dabar turi oficialiai patvirtinti ES Taryba ir Europos Parlamentas. Priimtos taisyklės taps taikytinomis visose ES valstybėse narėse 2018 metų pradžioje, nes reglamente paslaugų teikėjams ir teisių turėtojams suteikiamas 9 mėnesių laikotarpis, per kurį jie turi pasirengti taikyti naująsias taisykles.

Anot Komisijos, 2016 metais internete žaidė arba siųsdinosi žaidimus, vaizdus, filmus arba muziką 64proc. Europos gyventojų, o Lietuvoje - 20 proc. Vis daugiau jų tai daro naudodamiesi mobiliaisiais įrenginiais. 2015metų tyrimo duomenimis, naudotis tarpvalstybiniu perkeliamumu būtų norėjęs kas trečias Europos gyventojas. Turėti tokią galimybę dar svarbiau jaunimui. Perkeliamumą ir prieigą prie užsiprenumeruotų paslaugų keliaujant Europoje svarbiais dalykais laikė pusė 15-39 metų asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių