Quantcast

Čilė prašys Britų muziejaus grąžinti išnykusio žinduolio liekanas

  • Teksto dydis:

Čilė sekmadienį paskelbė, kad prašys Britų muziejaus Londone grąžinti išnykusio žinduolio milodono (Mylodon), gyvenusio Patagonijoje prieš maždaug 10 tūkst. metų, liekanas.

Nacionalinio turto ministras Felipe Wardas (Felipė Vardas) po dviejų savaičių nuvyks į Londoną derėtis dėl šių Argentinai ir Čilei priklausančiame regione gyvenusių tinginių liekanų.

„Tikimės surengti derybas su muziejaus vadovybe... ir siekti milodono liekanų sugrąžinimo; tai saugomi, net neeksponuojami kaulai ir odos (fragmentai)", – žurnalistams sakė F. Wardas.

Šie objektai į Didžiąją Britaniją buvo atvežti 1897 metais tirti, bet niekada taip ir nebuvo sugrąžinti Čilei, nurodo pareigūnai.

Dabartinių tinginių protėvis milodonas buvo maždaug 2,5 m ilgio, svėrė maždaug 3 tonas ir gyveno ant žemės.

Vokiečių naujakuriai 1896 metais šio žinduolio liekanų rado urve, kuris dabar vadinamas „Milodono ola“. Ji yra Magelano regione maždaug 3,5 tūkst. km į pietus nuo Santjago.

Į Londoną F. Wardą lydės delegacija, siekianti Čilei priklausančios Velykų salos autochtonams svarbios statulos sugrąžinimo.

Jie nori padaryti muziejui kopiją ir atgauti originalą, kurį iš salos 1868 metais pavogė anglų laivo „Topaze“ įgula.

Apskaičiuota, kad ši statula buvo sukurta kažkuriuo metu nuo 1 000 iki 1 600 metų.

Čilė taip pat planuoja prašyti „Kon Tikio“ muziejaus Osle sugrąžinti didelę istorinių eksponatų iš Velykų salos kolekciją.


Šiame straipsnyje: Britų muziejusČilėmilodonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kiek dar anglosaksai isgrobe turto egipte indijoje ir kt. krastuose tai jei pareikalautu ko gero neuztektu biudzeto susimoket nes dalis jei ne dauguma randasi privaciose rankose nes grobiama buvo 100 ciais......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių