Quantcast

Būdamas 86-erių mirė Mėnulyje pabuvojęs astronautas A. Beanas

  • Teksto dydis:

JAV astronautas Alanas Beanas (Alanas Binas), ketvirtasis Mėnulio paviršiumi vaikščiojęs žmogus, mirė, sakoma NASA sekmadienį paskelbtame jo šeimos pareiškime. Jam buvo 86 metai.

Astronautas, kuris vėliau tapo dailininku, mirė šeštadienį Hjustone, sakoma pareiškime. Prieš kelias savaites A. Beanas staiga susirgo, nurodo šeima.

JAV karinio laivyno pilotas bandytojas A. Beanas priklausė elitinei trečiai NASA astronautų grupei, suformuotai 1963 metais.

Į kosmosą jis skrido du kartus: 1969 metais su antrąja misija į Mėnulį „Apollo 12“ ir 1973 metais kaip antros įgulos, nuskridusios į pirmą JAV kosmoso stotį „Skylab“, vadas. Antrasis skrydis žymi 59 dienų ir 39,3 mln. kilometrų rekordą.

1981 metais išėjęs iš tarnybos NASA jis ėmėsi trečios, menininko karjeros ir sukūrė paveikslų „Apollo“ tema su „Mėnulio batų“ pėdsakais ar tikromis Mėnulio dulkėmis.

Astronautas Harrisonas Schmittas (Harisonas Šmitas) pavadino A. Beaną „vienu didžiųjų įvairiapusių savo kartos žmonių: inžinieriumi, naikintuvo pilotu, astronautu ir menininku“.

1932 metų kovo 15 dieną Vileryje Teksase gimęs A. Beanas 1955-aisiais baigė aeronautikos inžinerijos studijas Teksaso universitete.

Jo gedi žmona, sesuo ir du vaikai iš ankstesnės santuokos.

Waltas Cunninghamas (Voltas Kaningamas), kuris 1968-aisiais skrido su pirmąja pilotuojama NASA misija „Apollo 7“, sakė, kad A. Beanas 55 metus buvo jo geriausias draugas.

„Mes pripratę netekti draugų, ... bet ši (netektis) sunki. Alanas ir aš nepraleisdavome nė vieno mėnesio be (susitikimo) suvalgyti sūrainio“, – pridūrė W. Cunninghamas.

1994-aisiais A. Beanas laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad kosmose pasisemta nežemiška patirtis įkvėpė jį gyvenimo pabaigoje atsidėti menui, nors tai nustebino daugelį jo kolegų.

„Kiekvienas menininkas turi Žemę ar savo vaizduotę, įkvepiančias jo paveikslus. Aš turiu Žemę, savo vaizduotę ir esu pirmasis, taip pat turintis Mėnulį“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Robis

Robis  portretas
Kvailas anonimas

Anonimas

Anonimas portretas
Amerika NEBUVO jokiame Menulyje. MELAS. Tai tiktai gerai sukurtas Holibudo mitas. Jeigu buvo tai kodel VISKAS ISLAPTINTA. NASA ismete nuotraukas kurias paprastas truputi galvojantis zmogus paanalizaves pamatys kad tai MELAS.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių