Quantcast

Naudingi patarimai, kaip saugiai apsipirkti internetu

  • Teksto dydis:

Internetinei prekybai populiarėjant vis didesnis dėmesys skiriamas saugiam atsiskaitymui užtikrinti. Elektroninių pinigų įstaiga „Paysera“ pataria, kaip saugiai apsipirkti internetu ne tik tiems, kurie neseniai atrado elektroninę prekybą, bet ir tiems, kas pirko ir anksčiau, tačiau nesusimąstė apie saugumą internete.

1. Apsaugokite savo kompiuterį ir interneto ryšį

Kompiuterio saugumas yra vienas iš svarbiausių elementų. Tad pirmiausia reikėtų pasirūpinti jo saugumu ir įdiegti antivirusinę programą, kuri padės apsisaugoti nuo kompiuterinių virusų ir priešiškų programų galinčių kopijuoti jūsų duomenis.

Taip pat rekomenduojama atsiskaitant už prekes ar paslaugas nesinaudoti viešais kompiuteriais ar viešu bevieliu internetu, kurio saugumu nesate užtikrinti. Programišiams tai puiki terpė, per kurią galima pažeisti jūsų duomenų saugumą, tad patartina visas finansines operacijas atlikti tik prisijungus prie asmeninio kompiuterio ir saugaus interneto.

2. Domėkitės, kur apsiperkate

Jeigu ketinate apsipirkti gerai žinomoje parduotuvėje, tikriausiai jau būsite įsitikinę jos saugumu ir patikimu, tačiau jeigu pirmą kartą girdite apie šią elektroninę parduotuvę, tuomet reikia atkreipti dėmesį į keletą svarbių dalykų:

* Patikrinkite įmonės rekvizitus ir kontaktus. Įsitikinkite, kad nurodyta įmonė ar asmenys iš tiesų egzistuoja.

* Į google paiešką įveskite įmonės pavadinimą ir žiūrėkite, kas apie ją rašoma, ar nėra nusiskundimų. Jeigu paieškos rezultatuose apstu nusiskundimų arba apie ją visiškai nėra jokios informacijos, tuomet reikėtų vengti tokios parduotuvės.

* Dar vienas naudingas šaltinis yra socialinis tinklas „Facebook“, kuriame galite patikrinti, ar elektroninė parduotuvė turi savo paskyrą, kiek gerbėjų turi ir kokie jų atsiliepimai. Aišku, ne visuomet didelis gerbėjų skaičius socialiniame tinkle gali reikšti didelį patikimumą, svarbiau yra stebėti, ar pats puslapis yra aktyvus, ar komentuoja ne tie patys asmenys.

* Atidžiai tikrinkite internetinės svetainės adresą. Dažnai internetiniai sukčiai užregistruoja panašius į gerai žinomų svetainių pavadinimus ir sukuria labai panašius į originalius puslapius. Tik, tarkime, vietoj ebay.com naudoja ebuy.com ar kitą panašų adresą.

* Jeigu parduotuvėje pateikiamos prekės yra ženkliai geresnės kainos nei įprasta rinkoje, dar labiau sukluskite, nes tai dažniausias būdas privilioti patiklius pirkėjus netikroms parduotuvėms. Kartais parduotuvės net realiai turi įsteigtas įmones, bet viskas daroma su tikslu įmone nuvesti į bankrotą ir už prekes pervestus pinigus pasisavinti. Todėl reikia pasidomėti, kas yra įmonės vadovai, kaip seniai ji įsteigta, ar įmonės vadovai neturėjo anksčiau analogiškų įmonių, kurios bankrutavo.

3. Išmokite atpažinti saugios parduotuvės ženklus

Elektroninėse parduotuvėse galima rasti keletą ženklų, padėsiančių atskirti, kurios elektroninės parduotuvės yra tikrai saugios:

* Vienas iš jų – duomenų kodavimo sistemos sertifikatas (SSL). Tai sudėtinga kliento duomenų užšifravimo sistema. Tokią parduotuvę paprasta atpažinti iš to, kad internetinio adreso priekyje yra parašyta „https://“ ir nuorodos pradžioje matysite žalią spyną. Svarbu atkreipti dėmesį, kad būtent S raidė bei žalia spyna parodo, jog naršymas šioje svetainėje yra koduojamas, todėl net perkant prisijungus prie nesaugaus interneto, jūsų duomenys būna saugūs.

* Jeigu svetainė neturės šios užšifravimo sistemos, galite ieškoti įvairių mokėjimo įstaigų saugumo ženklų. Tarkime, „Paysera“ saugumo skydas, rodo, kad „Paysera“ šioje svetainėje užtikrina duomenų saugumą, tad nebūtinas ir „https://“. Tačiau atliekant mokėjimą, https:// tikrai turi atsirasti, nes visos mokėjimo operacijos vykdomos tik užkodavus duomenis.

4. Pasikeiskite slaptažodį pagal naujausius reikalavimus

Dar viena saugumo spraga yra silpni slaptažodžiai. Jeigu jūsų slaptažodis yra augintinio vardas ar artimųjų gimimo dienos, tuomet pats laikas sunerimti dėl saugumo.

Ekspertai pataria susikurti bent 8 simbolių slaptažodį, kurį sudarytų bent viena didžioji raidė, bent vienas skaitmuo ir bent vienas kitas klaviatūros simbolis, toks kaip # , / , & ar kt.

Pamirškite ir nebegalvokite apie tokius slaptažodžius kaip „vytautas18“, „kenguriukas“, „myliuroka“ ar „123456“. Galite susikurti frazę, kurią prisiminsite: „Mano 18 gimtadienis buvo pats geriausias dėka Tomo ir Aistės“. Tokią frazę atsiminti nesunku, tačiau jeigu paliksime tik pirmas žodžių raides, gausime „M18gbpgdTiR“, ir tai bus pakankamai saugus slaptažodis.

Derėtų nepamiršti ir to, kad negalima naudoti to paties slaptažodžio skirtingose vietose. Į silpnesnės apsaugos svetaines, tokias kaip forumai, programišiai gali nesunkiai įsilaužti ir nukopijuoti ten esančius žmonių duomenis bei slaptažodžius, o su jais prisijungti prie kitų paskyrų. Todėl rekomenduojama naudoti slaptažodžių generavimo ir saugojimo įrankius, tokius kaip Lastpass, 1Password ar panašius.

5. Rinkitės saugius mokėjimo būdus

Atsiskaityti už prekes ir paslaugas galima įvairiais būdais, nuo atsiskaitymų banko pavedimu iki mokėjimo grynaisiais atsiimant prekę.

Vienas iš dažniausių atsiskaitymo būdų užsienio elektroninėse parduotuvėse yra mokėjimo kortelės. Naudojant „MasterCard“ arba „Visa“ mokėjimo korteles, svarbu atkreipti dėmesį į elektronines parduotuves, kuriose perkate. Jeigu jose rasite „MasterCard SecureCode“ ar „Verified by Visa“ ženklus, dar nereiškia, kad šiose parduotuvėse apsipirkti yra saugu, nes paveiksliuką gali įsidėti ir netikra svetainė. Svarbu, kad mokėjimo langas, kuriame vesite savo kortelės numerį būtų apsaugotas „https://“ kodavimu.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kokie kiti mokėjimo būdai pateikiami elektroninėje parduotuvėje. Jeigu parduotuvėje yra integruoti vietinių bankų mokėjimai arba atsiskaityti galima per „Paysera“, tuomet galite būti ramūs. Tiek bankai, tiek „Paysera“, prieš pradėdami teikti pinigų surinkimo paslaugą, identifikuoja parduotuvės savininką. Tad net ir apgavystės atveju būtų žinoma, kas yra už tai atsakingas, o gavus pirmuosius skundus atsiskaitymai tokiose parduotuvėse būtų sustabdyti.

Pastaba: atsiskaityti saugiai galėsite, tik jeigu vadovausitės visais patarimais, o ne kažkuriuo vienu jų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių