Quantcast

Zimbabvėje amerikietis dantistas nušovė turistų mylimą liūtą

  • Teksto dydis:

Vienas turtingas amerikietis dantistas, Zimbabvėje lanku ir strėle nušovęs turistų mylimą liūtą Cecilį (Sesilį), antradienį buvo tūžmingai kritikuojamas – be kita ko, už tai, kad pašautas žvėris buvo pribaigtas tik po 40 valandų.

Liūtas, kuris buvo itin populiarus tarp Hvangės nacionalinį parką lankančių užsieniečių, anksčiau šį mėnesį buvo išviliotas už parko ribų masalu ir nukautas.

„Pažeidėjas yra ... amerikietis, vardu Walteris Jamesas Palmeris (Volteris Džeimsas Palmeris)“, – sakė žurnalistams Zimbabvės safarių organizatorių asociacijos pirmininkas Emmanuelis Fundira (Emanuelis Fundira) sostinėje Hararėje.

„Daug žmonių sukaria tolimą kelią ir atvyksta į Zimbabvę gėrėtis mūsų laukiniais gyvūnais. Savaime suprantame, kad Cesilio nebuvimas yra nelaimė“, – pridūrė jis.

E.Fundira sakė, kad Cesilis buvo „beveik pusiau prijaukintas“, ir pridūrė, kad W.J.Palmeris už tą medžioklę sumokėjo apie 50 tūkst. JAV dolerių (45 tūkst. eurų).

Pelno nesiekianti aplinkosaugos organizacija „Zimbabwe Conservation Task Force“ nurodė, kad W.J.Palmeris ir Zimbabvės medžiotojas profesionalas Theo Bronkhorstas (Teo Bronkhorstas) išvažiavo į medžioklę naktį, pasiėmę prožektorių, ir pririšo prie savo automobilio gyvūno maitą, kad prisiviliotų Sesilį.

„Palmeris šovė į Cesilį strėle iš lanko, bet tas šūvis jo nenužudė. Jie sekė jo pėdsakais ir rado maždaug po 40 valandų – tuomet pribaigė šautuvu“, – sakoma organizacijos pranešime.

Aplinkosaugininkai pridūrė, kad medžiotojai nesėkmingai mėgino paslėpti antkaklį su radijo siųstuvu, uždėtą tam liūtui pagal Oksfordo universiteto tyrimų programą.

„Cesiliui buvo nudirtas kailis ir nupjauta galva. Kur yra galva – nežinome“, – pripažino „Zimbabwe Conservation Task Force“.

Tas apie 13 metų liūtas, anot safarių organizatorių, buvo „įsimintinas“ žvėris, kurį daugelis Hvangės parko lankytojų atpažindavo pagal juodus karčius.

Hvangės parkas pernai sulaukė apie 50 tūkst. lankytojų, kurių apie pusę sudarė užsieniečiai.

Th.Bronkhorstas ir vietos žemvaldys Honestas Ndlovu trečiadienį stos prieš teismą Viktorija Folse dėl brakonieriavimo.

Tame pranešime W.J.Palmeris neminimas, bet nurodoma, kad Th.Bronkhorsto sūnus Zane'as (Zeinas) taip pat yra ieškomas, siekiant jį apklausti.

W.J.Palmeris yra patyręs trofėjų medžiotojas iš Minesotos.

Jis yra gerai žinomas JAV medžiotojų pasaulyje kaip medžioklės lanku ekspertas. Jis yra apkeliavęs visą pasaulį, medžiodamas leopardus, buivolus, raganosius, briedžius ir kitus stambius žinduolius.

W.J.Palmeris, kuris 2008 metais padarė kaltės pripažinimą dėl neteisėto juodojo lokio sumedžiojimo Viskonsine, sakė „pasitikėjęs vietos vedlių profesionalų išmanymu organizuoti teisėtą medžioklę“.

„Labai apgailestauju, kad dėl mano veiklos, kurią labai mėgstu ir vykdau atsakingai bei teisėtai, žuvo tas liūtas“, – sakoma W.J.Palmerio pranešime.

„Iki pat medžioklės pabaigos visiškai nenumaniau, kad liūtas, kurį nukoviau, buvo žinomas vietos numylėtinis su uždėtu antkaklius, dalyvavęs tyrimuose“, – pridūrė jis.

Viename Mineapolio priemiestyje įsikūrusios W.J.Palmerio odontologijos klinikos „River Bluff Dental“ paskyros „Twitter“ ir „Facebook“ socialiniuose tinkluose buvo uždarytos po to, kai jas užtvindė dėl šio incidento pasipiktinusių žmonių pareiškimai.

Vietos žiniasklaidos reportažuose matėsi, kad prie uždarytos klinikos atsirado improvizuotas Cesilio memorialas, kuriame šio nutikimo sukrėsti ir papiktinti žmonės dėjo pliušinius gyvūnus ir gėles.

Antradienio popietę internete tebetryško įniršis: buvo paskelbta per 100 tūkst. „Twitter“ žinučių su žymą #CecilTheLion, o peticiją, reikalaujančią teisingumo dėl Cesilio žūties, pasirašė apie 95 tūkst. internautų.

Komikas Ricky Gervais (Žikis Žervė), savo pasirodymuose neretai išjuokiantis trofėjų medžiotojus, buvo tarp pareiškusių pasibjaurėjimą W.J.Palmerio poelgiu.

„Tai daroma ne dėl maisto. Tai ne dėl šaudymo – kitaip pakaktų skardinių. Priežastis tikriausiai yra žudymo jaudulys. Psichinis“, – rašė R.Gervais.

Atsiliepimus apie verslo įmonių veiklą skelbiančio tinklalapio „Yelp“ komentatorė Ana S. rašė: „Esi niekam vertas žmogus.“

„Ar jis ne tas pats vyrukas, kuris išskerdė visus tuos gyvūnus dėl kažkokio psichopatiško jaudulio?“ – komentatorius „OldBoy“ rašė savo „YouTube“ paskyroje.

Ribota liūtų ir kitų stambių žvėrių medžioklė yra teisėta kai kuriose Afrikos šalyse, tokiose kaip Pietų Afrikos Respublika, Namibija ir Zimbabvė. Jose medžiotojams parduodamos licencijos sumedžioti tam tikrą skaičių žvėrių, kurie jau per seni, kad susilauktų palikuonių.

Tačiau Zimbabvės nacionaliniuose parkuose medžioklė draudžiama.

„Zimbabwe Conservation Task Force“ rašo, kad Cesilis turėjo jauniklių, kuriuos tikriausiai nužudys patinas, tapsianti tos liūtų šeimos naujuoju vadu.

Gegužę vienas medžiotojas iš Teksaso nušovė nusenusį juodąjį raganosį Namibijoje, išsipirkęs vyriausybės išduodamą licenciją už 350 tūkst. dolerių (317 tūkst. eurų).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
To dantisto bliudlaizis turi buti nupjautas ir pakabintas ant sienos nacionalinio parko direkcijoje, kad kitiems noras praeitu saudyti gyvunus.

ww

ww portretas
Na,ir parazitas tas turtingas Amerikos dantistas. Idomu,jis taip ir islips sausas is vandens,ar bus nubaustas ir jam bus uzdrausta atvykti i sia sali? Kokio,atleiskite, velnio tas dantistas bastosi po Zimbabve, istroskes zudyniu. Dar neprisikaifuoja,kai traukia dantis,pasibjauretinas tipas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių